Федералният резерв на САЩ се приближи с още една стъпка

...
Коментари Харесай

Фед приближава към спиране на антикризисните мерки

Федералният запас на Съединени американски щати се приближи с още една стъпка все още, в който ще стартира отдръпването на огромната парична поддръжка за американската стопанска система, въпреки към момента да няма явен проект по кое време ще се случи това. Засега ограниченията за вливане на средства в стопанската система ще продължат, излиза наяве от изказване на Комитета за отворения пазар към Фед (FOMC). След траялото два дни съвещание, чийто акцент бяха вероятностите и заплахите пред възобновяване от рецесията, FOMC регистрира прогрес към задачата си за оптималната претовареност и 2% междинна инфлация.

Изявлението съставлява първи сигнал за отдръпването на покупките на скъпи бумаги за 120 милиарда $ месечно, което се чака към края на тази година или началото на идната. От Фед обаче обявиха, че е належащо в допълнение усъвършенстване на икономическата обстановка, с цел да бъде взето дефинитивно решение.

Заседанието на Комитета се състоя на фона на разнопосочни стопански сигнали. Инфлацията е много по-висока от упованията на Фед, а разпространяването на " Делта " разновидността на ковид в Съединени американски щати още веднъж провокира паника за икономическия напредък и заетостта. В изказването на централната банка се показва, че тя ще се стреми към умерена инфлация над 2% в отговор на дългото ѝ задържане под тази стойност в предходни интервали, като по този начин ще се реализира междинна инфлация от 2% в дълготраен проект.
Необходим е по-голям прогрес, с цел да се отстранен ограниченията
Още по-голям прогрес е нужен, изключително във връзка с заетостта, с цел да се предприеме отдръпване на ограниченията, счита шефът на Фед Джером Пауъл. Той призна, че съществува риск от подценяване на развиването на инфлацията, само че препотвърди досегашната си теза, че ценовото напрежение ще се облекчи. Според Пауъл разпространяването на " Делта " разновидността няма да има забележителен резултат върху стопанската система, защото американците са по-малко склонни да трансформират държанието си спрямо предходните талази на пандемията.

Управителят на Фед изрази убеденост, че пазарът на труда изцяло ще се възвърне, когато изчезнат обвързваните с пандемията разстройства. " Американците желаят да работят и ще намерят метод ", добави той. Пауъл съобщи още, че е почнало разискване на времевата рамка, скоростта и метода на унищожаване на паричната поддръжка, само че съществуват различия по тези основни въпроси.
Противоречиви стопански сигнали
" Очевидно Пауъл се пробва да балансира Фед, който е разлъчен ", разяснява Кристина Хупър, основен пълководец по световните пазари в Invesco, представена от Financial Times. Според нея този вид " пречистваща " парична политика може да остане известно време, в случай че смесените сигнали за стопанската система продължат и проблемите с пандемията се задържат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР