Федералният резерв на САЩ повишава лихвените проценти с най-агресивните темпове

...
Федералният резерв на САЩ повишава лихвените проценти с най-агресивните темпове
Коментари Харесай

Може ли рецесията да застраши борбата на централните банки с инфлацията?

Федералният запас на Съединени американски щати покачва лихвените проценти с най-агресивните темпове от десетилетия, само че финансовите условия, които би трябвало да затегне, с цел да укроти растящата инфлация, се насочват в неверна посока. Нарастването на акциите и спадащата рентабилност по държавните облигации след повишението на лихвите от страна на Фед през юни значи, че финансовите условия в действителност се разхлабват, макар че стопанската система на Съединени американски щати беше наранена с общо 150 базисни пункта покачване на лихвените проценти, написа Ройтерс.

Кредитните условия отразяват съществуването на финансиране в една стопанска система. Те диктуват проектите за разноски, спестявания и вложения на бизнеса и семействата, тъй че централните банки желаят те да бъдат затегнати, с цел да оказват помощ за управлението на инфлацията, която в този момент е надалеч над техните целеви равнища.

В еврозоната изискванията също са се разхлабили с към 40 базисни пункта, съгласно Goldman Sachs, а паричните пазари са оценили множеството от покачванията на лихвите през 2023 година, които чакаха преди.

„ Още през юни смятахме, че финансовите условия в Съединени американски щати като цяло са там, където би трябвало да бъдат, с цел да се реализира забавянето, от което се нуждае Фед, с цел да върнете интензивността, растежа на заплатите и инфлацията назад към целевите равнища. Най-доброто ни съмнение е, че са се отпуснали прекалено много “, споделя Дан Струйвен, старши световен икономист в Goldman Sachs.

Промяната в изискванията е провокирана от опасенията от криза, които накараха пазарите освен да ревизират в низходяща посока упованията си за лихвите, само че и да калкулират опцията Фед да намали главния лихвен % през идната година. Това допуска, че съгласно вложителите, Фед ще бъде по-загрижен от забавящата се стопанска система, в сравнение с от инфлацията през 2023 година.

Коментарите на ръководителя на Фед Джеръм Пауъл след повишението на лихвените проценти на банката през юли също бяха изтълкувани от някои вложители като намек за усмиряване на нападателния звук.

Сега паричните пазари чакат нарастванията на Фед да спрат на към 3.6% идващия март, спрямо предстоящите над 4% преди покачването през юни, последвано от понижения с към 50 базисни пункта до края на 2023 година

От покачването през юни S&P 500 се увеличи с 13%, цените на петрола се намалиха с 22%, а доходността по 10-годишните облигации на Съединени американски щати падна със 70 базисни точки. Кредитните пазари също се покачиха.

Разбира се, финансовите условия към момента са с към 200 базисни пункта по-строги от рекордно ниското равнище от края на 2021 година, а акциите остават с 10% надолу за 2022 година

Goldman Sachs пресмята, че стягането със 100 базисни пункта на FCI ще понижи икономическия напредък с един процентен пункт през идната година. Този риск към този момент е отразен в пазарните индикатори на дълготрайните инфлационни упования.

10-годишният % на доходност в Съединени американски щати се увеличи с към 15 базисни пункта до 2.44% от началото на юли. Очакванията за еврозоната също се покачиха.

Данните от предходната седмица, които демонстрираха задържане на инфлацията в Съединени американски щати през юли, подхраниха в допълнение разхлабване на финансовите условия.

Но последните данни за работните места и растежа на заплатите в Съединени американски щати сочат все по-затегнати условия на пазара на труда.

Икономистите означават, че равнището на безработица в Съединени американски щати, което е 3.5%, е доста по-ниско от най-ниското равнище (4.4% съгласно Бюджетната работа на Конгреса), което може да бъде достигнато без повишение на инфлацията.

Годишният растеж на заплатите от 5.2% е надалеч над прогнозите на Goldman Sachs от 3.5%, нужни за понижаване на инфлацията до задачата на Фед от 2%.

Според множеството членове на ръководещия ръб на Федералния запас обаче, е малко евентуално централната банка да се насочи към понижаване на лихвите през 2023 година

"Финансовите условия би трябвало да се затегнат още повече и с цел да се случи това, или би трябвало да видите прочут спад в рисковите активи и цените на акциите, или нараствания на по-дългосрочната рентабилност. Обикновено става въпрос за композиция от двете, се показва в разбора на Ройтерс.

Goldman Sachs чака доходността на 10-годишните облигации на Съединени американски щати да доближи 3.30% до края на годината по отношение на днешните 2.80%.

Други са скептични във връзка с настоящите оценки на акциите. Morgan Stanley чака S&P 500 да падне с към 9% до юни идната година.

Анализаторите на UBS означават, че фондовият пазар сега е в сходство с базовата инфлация, която се връща на 1.5%-2%. Ако приключи с процентен пункт по-високо, корекциите на оценката допускат 25% спад на S&P 500, пресмятат те.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР