Федералният резерв на САЩ очаквано реши да остави без промяна

...
Федералният резерв на САЩ очаквано реши да остави без промяна
Коментари Харесай

Лихвата на Фед остава на върха, нови повишения не са изключени

Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо реши да остави без смяна главния си лихвен % на предпоследното си съвещание за тази година. Управителят на централната банка Джером Пауъл обаче не изключи опцията за в допълнение стягане на паричната политика на фона на мощните резултати на американската стопанска система, които заплашват да създадат свалянето на инфлацията по-трудно.

Така главният лихвен %, на който банките заемат овърнайт средства, остава в интервала 5.25 - 5.50%, което е на най-високото равнище за последните 22 години. Това е второто подред съвещание, на което Фед задържа лихвата си след повече от година на внезапни покачвания.

Американската стопанска система нараства със " постоянни темпове ", регистрира Фед, откакто през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната се разшири с 4.9%. Инфлацията в Съединени американски щати е 3.7% към септември, като леко се покачва през последните месеци след достигнатото дъно от 3% през юни. Все отново Фед очевидно смята, че ценово напрежение е под надзор - в случай че до неотдавна банката поставяше акцент върху рисковете за инфлацията, то в този момент те са " и в двете направления ", т.е. опасности има и за икономическия напредък. Опасността евентуално се чака да пристигна в резултат на високите лихви, които ще останат на сегашните си равнища още известно време и занапред ще имат отрицателен резултат върху интензивността.
Реклама Неизбежно закъснение
Как Фед до момента съумява да намалява инфлацията, без да провокира рецесията? Пауъл търси отговора в отшумяването на " изкривяванията " от времето на пандемията, подкрепено от напъните на Фед да ограничи търсенето. Скоро обаче това може да не е задоволително и тогава постигането на задачата е допустимо да изисква по-големи жертви. " Намаляването на инфлацията евентуално ще изисква интервал на напредък под капацитета ", счита Пауъл. Думите му идват в миг, когато стопанската система надвишава упованията. Фед би трябвало да подсигури, че паричната политика натежава задоволително на интензивността, само че " към момента не сме уверени, че сме постигнали такава позиция ", съобщи шефът на Фед.

Затова той не отхвърля и концепцията за спомагателни нараствания на лихвите. Паузите в този момент и вероятно през декември не значат, че покачванията са завършили. " Идеята, че ново нарастване ще бъде мъчно, откакто сме спрели на някоя от срещите, просто не е вярна ", съобщи той. Въпреки упованията, че главната рента може да тръгне надолу още от средата на идната година, за момента централните банкери споделят, че не разискват въпроса.

Пазарите като цяло одобриха позитивно решението. Ако S&P 500 резервира растежа си от към 1.1%, това може да е най-положителната реакция на показателя при решение на Фед за тази година.

В същото време,, американското финансово министерство разгласи, че забавя издаването на дълготраен дълг. Това се случва, откакто през август ведомството реши фрапантно да усили скоростта, с която търси финансиране, което на фона на високите лихви в допълнение увеличи доходността по облигациите. Сега министерството взема решение да заложи повече на кратковременен дълг и да забави издаването на 10- и 30-годишни облигации.
Реклама Свързани публикации Еврозоната е на ръба на криза след спад с 0.1% през третото тримесечие 2 ноември 2023, 07:57 Защо стопанската система на Съединени американски щати е толкоз устойчива 31 октомври 2023, 11:37 Американската стопанска система набъбна с 4.9% - най-бързо от две години 30 октомври 2023, 06:07 ЕЦБ предстоящо остави главните лихви в еврозоната без смяна 26 октомври 2023, 17:14 Високата рентабилност по държавните задължения носи нови главоболия 17 октомври 2023, 12:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР