Федералните прокурори са повдигнали обвинения на Доналд Тръмп във връзка

...
Федералните прокурори са повдигнали обвинения на Доналд Тръмп във връзка
Коментари Харесай

Исторически прецедент: Доналд Тръмп е обвинен в незаконно съхраняване на класифицирани документи

Федералните прокурори са повдигнали обвинявания на Доналд Тръмп по отношение на работата му с класифицирани документи, откакто напусна Белия дом. Събитието е историческо и бележи най-значителната правна заплаха за някогашния държавен глава.

Срещу 76-годишния Тръмп са повдигнати седем обвинявания за нарушение на Закона за шпионажа, в това число съзнателно запазване на секрети за националната сигурност, предоставяне на погрешни изказвания и скрит план за възпрепятстване на правораздаването.

Това е второто обвиняване против Тръмп и първото в историята федерално обвиняване против някогашен президент.

То идва на фона на акцията му за втори мандат в Белия дом през 2024 година Според правни специалисти обвиняването няма да попречи на Тръмп да се кандидатира още веднъж за президентския пост.

„ Корумпираната администрация на Байдън осведоми моите юристи, че съм упрекнат, наподобява поради измамата с кутиите “, написа Тръмп на своята платформа Truth Social, допълвайки, че в никакъв случай не е вярвал, че „ такова нещо да се случи на някогашен президент на Съединените щати “.

„ Това в действителност е тъмен ден за Съединените американски щати. Ние сме страна в сериозен и бърз крах, само че дружно ще създадем Америка още веднъж велика “, споделя още той.

Тръмп ще би трябвало да се яви във вторник във федерален съд в Маями.

Миналата година курортът на Тръмп във Флорида, Мар-а-Лаго, бе претърсен и бяха конфискувани 11 000 документа, в това число към 100, обозначени като класифицирани. Някои от тях има щемпел строго секретно.

Миналата седмица се появиха известия, че прокурорите са получили аудиозапис на Тръмп, в който той признава, че е запазил систематизиран документ, откакто е напуснал Белия дом през януари 2021 година

Законът на Съединени американски щати не разрешава на федерални чиновници – в това число на президента – да изнасят или съхраняват класифицирани документи на неразрешено място.

Според изследванията на публичното мнение имотният и ефирен риалити магнат сега е водач измежду републиканските претенденти за Белия дом.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР