Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува

...
Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува
Коментари Харесай

Фармацевтите и МВР сключиха споразумение да докладват за съмнителни купувачи

Фармацевтите ще осведомят полицията, в случай че се усъмнят, че човек купува медикаменти не тъй като е болен, а тъй като си прави опиати у дома. Информацията сред фармацевти и полиция ще се обменя въз основата на подписано преди дни съглашение. Анонимността на подателя се подсигурява.

В напътствията по какъв начин аптекарите да работят при подозрителен случай има изложение на профила на причинителите. Най-често това са лица сред 18 и 30-годишна възраст. Купуват доста медикаменти, съдържащи съответни съставки. Поведението им е параноично и друго от естественото. Имат блян за бързо овакантяване на обекта.

Рецептите всеобщо се взимат от интернет. Голяма част от нужните медикаментите се продават свободно, не са по лекарско наставление. В домашни условия след химичната им преправка се вършат наркотични субстанции освен за лична приложимост, само че и за продажба.

,,Когато клиент влезе в аптеката и изиска да си купи, да вземем за пример, спиртомер, виномер или пък натриев бензоат, или салицилова киселина, фармацевтът незабавно разпознава, че този човек или ще си подготвя ракия в домашни условия, или ще залага зелето за Коледа. По същия метод клиентът, като влезе в аптеката и закупува медикаменти, които са повече от количеството за неговото обикновено лекуване, на фармацевта му светва лампа, че се случва нещо неправилно ", изясни пред bTV Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Фармацевтите ще събират информация, която може да помогне за идентифицирането на възможните причинители.

Описание на самия човек - пол, възраст, облекло, в случай че има татуировки, брада, присъща походка или диалект. Аптекарите ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата, с която се придвижва индивидът. Ще имат грижата да резервират и записите от камери за видеонаблюдение.

,,Това е една скрита, латентна престъпност, която в случай че нямаме присъединяване на жители и спомагателни органи, които да оказват помощ, ние няма да бъдем ефикасни ", сподели Бисер Иванов от Главна дирекция "Национална полиция ".

Аптеките ще събират и предават информацията по избран ред и при опазване на анонимността им. Дейността няма да е наложителна, а ще се прави непринудено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР