Фантастиката е на път да се превърне в реалност. Идеята

...
Фантастиката е на път да се превърне в реалност. Идеята
Коментари Харесай

Доказано! Под повърхността за Земята има океан

Фантастиката е на път да се трансформира в действителност. Идеята на Жул Верн за океан под повърхността на Земята, разказана в Пътешествие до центъра на Земята, ще се окаже истина.

В мантията на Земята има доста водни басейни – това не е загадка за никого. Оказва се обаче, че има и такива, ситуирани на впечатляващата дълбочина от над 1000 км от повърхността на планетата.

Учени на екип от Северозападния университет в Ивънстън откриха живот на 1000 километра навътре в Земята. Те прецизират, че в случай че океанът не бе толкоз дълбоко, всички щяхме да сме потънали и живот на планетата на процедура нямаше да съществува.

Океанът е толкоз надълбоко, че се простира на една трета от дистанцията до ръба на земното ядро. Доказателството за съществуването му се потвърждава от елмаз, изникнал при изригването на вулкан в Бразилия преди към 90 млн. години.

 земя

При обстойното проучване на диаманта, както и при инспекция с микроскоп с инфрачервени лъчи се оказвало, че в твърдото му тяло са останали минерали. Учените съумели да разграничат хидроксилни йони, които нормално са свързани с вода.

Минералите в диаманта са желязо и магнезиев оксид, както и хром, алуминий и исполин. Наличието на сходна композиция сочи, че водата е доста по-дълбоко от предстоящото.

Допълнителни метали в диаманта са се отделили от феропериклазата. Това е нещо, което се случва при едни много по-поносими условия, когато той е прекосявал през по-малки дълбочини.

Наличието на сходен букет от метали обаче потвърждава, че той се е формирал в несъразмерните условия на долната тога, на над 1000 км във вътрешността в Земята. А в случай че в предишното е имало океан там, то е доста евентуално той да бушува в недрата на планетата и до през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР