Фантастичният епос на Дени Вилньов по романа Дюн превзе номинациите

...
Фантастичният епос на Дени Вилньов по романа Дюн превзе номинациите
Коментари Харесай

БАФТА засили "Дюн" към "Оскар"-ите

Фантастичният епос на Дени Вилньов по романа " Дюн " завладя номинациите на Британската кино академия, които бяха оповестени в четвъртък, единствено три дни преди номинациите за най-важните награди на сезона - " Оскар ". Той има 11 номинации, измежду които за най-хубав филм, приспособен сюжет, музика (феноменална партитура на Ханс Цимер), операторско майсторство и редица споменавания в техническите категории. 

Фаворитът на критиците за годината - мрачният уестърн на Джейн Кемпиън " Силата на кучето ", продуциран от Netflix, е с осем номинации. И той е измежду кандидатите на БАФТА за най-хубав филм и за режусура, само че господства и актьорските категории - за основна мъжка роля на Бенедикт Къмбърчат и две номинации за поддържаща мъжка роля, на Джеси Племънс и Коди Смит Макфий.

Британската академия не пропусна Кенет Брана с неговата автобиографична драма за детството в разкъсваната от спорове Северна Ирландия " Белфаст " - 6 номинации. Licorice Pizza на Пол Томас Андерсън, сбогуването на Даниел Крейг с сътрудник 007 " Смъртта може да изчака " и " Уестсайдска история " на Стивън Спилбърг са с по пет. 

Най-добрият филм на 2021 година ще бъде определен между  " Дюн ", " Силата на кучето ", " Белфаст ", Licorice Pizza и още един филм на " Нетфликс " - апокалиптичната ирония " Не поглеждай нагоре ". За пръв път в историята на премиите БАФТА половината от номинираните за най-хубав режисьор са дами - с изключение на Кемпиън в листата са Одри Диван (за " Събитието ", с който завоюва " Златен лъв " във Венеция) и Жулиа Дюкурно (за " Титан ", " Златна палма " в Кан). Останалите са японецът Рюсуке Хамагучи за " Карай колата ми ", П. Т. Андерсън и незнайният у нас Алийм Кан със " След любовта ". 

За най-хубава актриса се състезават Лейди Гага в " Домът на Гучи " с Ренате Рейнсве от норвежкия " Най-лошата персона на света ", Алана Хайм от Licorice Pizza, Eмилия Джоунс за CODA и Теса Томпсън (Passing). При актьорите Къмбърбач ще се изправи против Леонардо ди Каприо за " Не поглеждай нагоре ", Махершала Али за " Лебедова ария ", Уил Смит за " Крал Ричард ". 

ЛИПСИТЕ

Някои от забележителните пропуски на Академията са точно в актьорските категории - Кристен Стюарт за ролята на лейди Даяна в " Спенсър ", само че и носителят на 2 " Оскара " Дензъл Уошингтън в " Трагедията на Макбет ", и Андрю Гарфийлд в мюзикъла Tick, Tick...Boom!. Но най-фрапиращо безспорно е, че създателят на най-титулования филм в номинациите - Дени Вилньов, не е измежду препоръчаните за най-хубав режисьор! То от същата категория липсват и Стивън Спилбърг, и Кенет Брана, само че какво да се прави - конюнктурата е по-важна от качественото кино.

Наградите БАФТА ще бъдат връчени онлайн в Лондон на 13 март, откакто миналогодишното събитие се организира виртуално поради пандемията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР