Фалшиво изображение на експлозия в близост до Пентагона обиколи мълниеносно

...
Фалшиво изображение на експлозия в близост до Пентагона обиколи мълниеносно
Коментари Харесай

Фалшива новина за Пентагона взриви мрежите и срина пазара. Намесен ли е AI?

Фалшиво изображение на детонация наоколо до Пентагона обиколи мълниеносно обществените медии и провокира временен спад на фондовия пазар в Съединени американски щати, оповестява Euronews.

На фрагментът се вижда гъст пушек, стелещ се към централата на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Според специалисти, фотографията носи белезите на генерирано от изкуствен интелект изображение и илюстрира опасността, която технологията съставлява във връзка с дезинформацията.

Изображението беше споделено от редица сметки в Twitter, носещи синя значка " тествано ", в това число и на профил, представящ се за осведомителната организация Bloomberg - наименуван " @BloombergFeed ", който в това време беше деактивиран.

Фалшивата вест беше публикувана и от съветската държавно следена новинарска мрежа RT, която е блокирана в Европейски Съюз, само че има над 3 милиона почитатели в Twitter.

Акаунтът WhaleChart  публикува изображението в Twitter с текста: " BREAKING: Explosion near Pentagon ". Този туит беше забелязан над 500 000 пъти.

BREAKING: Explosion near Pentagon pic.twitter.com/q49yTVWhR8
— whalechart (@WhaleChart) May 22, 2023
Фалшивата вест беше опровергана от пожарната работа на окръг Арлингтън, която съобщи: " Агенцията за отбрана на силите на Пентагона и полицията на окръг Арлингтън са осведомени с публикуваното в обществените мрежи известие за детонация наоколо до Пентагона. В Пентагона или наоколо до него НЯМА детонация или случай и няма непосредствена заплаха или рискове за популацията. "

@PFPAOfficial and the ACFD are aware of a social media report circulating online about an explosion near the Pentagon. There is NO explosion or incident taking place at or near the Pentagon reservation, and there is no immediate danger or hazards to the public. pic.twitter.com/uznY0s7deL
— Arlington Fire & EMS (@ArlingtonVaFD) May 22, 2023 Няколко американски осведомителни организации обаче означиха, че Уолстрийт се е намалил доста сега, в който изображението е почнало да се популяризира в Twitter.  Реално Bloomberg даже го дефинира като " евентуално първия случай на изображение, генерирано от изкуствен интелект, което движи пазара ".
Фалшивото изображение беше публикувано на фона на продължаващите терзания по отношение на генеративния изкуствен интелект и евентуалните рискове, които той може да породи. Проучване на  Reuters/Ipsos, оповестено на 17 май, сподели, че повече от две трети от американците се тормозят от отрицателните резултати на AI, а 61% считат, че той може да заплаши цивилизацията.

Миналата седмица основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман насърчи политиците да основат система за контролиране на AI по време на чуване пред Сената. Един от сенаторите, Кори Букър, съобщи:

" Няма по какъв начин метод да сложим този джин в бутилката. В международен мащаб това е детонация ".

В момента Европейският съюз е н заключителен стадий по правенето на собствен личен закон за AI, който да контролира технологията, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР