ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Антон Гицов: Валери Симеонов е прав за хазарта, битката му е благородна


ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Не е ли забавно, че вместо човек от опозицията, Валери Симеонов от ръководещата коалиция се зае с борба, против вредата от вихрещият се в страната хазарт и неговата реклама?

Това разяснява за уеб страницата „ Епицентър “ Антон Гицов.

Битката му е благородна и повече от навременна, тъй като той ясно посочва един сериозен, засягащ обществото проблем. "Хазартът е патологично разстройство – съобщи вице премиерът- той е болест. Най-болната страна е България. 3% от Брутният вътрешен продукт е от
хазарт. Дали това е обикновено? Това е пандемия. Това е болест, от която боледуват освен младите, само че и възрастните хора.

Хазартът съставлява "данък беднотия ", към него протягат ръка единствено най-бедните хора. Продължаваме да наливаме пари в няколко крупни олигарси.... 3% от Брутният вътрешен продукт са разноските на българите за този тип "удоволствия " ", написа вице министър председателят във фейсбук- 3%- за съпоставяне, в Румъния са 1.2%. Всички страни са зад нас. По този метод възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета. Това ли би трябвало да е формулата за триумф на нашия народ? Това е безнравственост на нацията ".

По- добре не може и да се каже.

Че
хазартът е болест е международно прочут факт, описал го е още Достоевски в своя разказ "Картоиграчът ". Аз персонално съм очевидец на скръбен пример- синът на мой другар се разболя от тази болест, не можеше да излезе от казината, като губеше пари изнасяше от у дома каквото намери- пъстър тв приемник, техника, движимости, които продаваше и пропиляваше в игралните зали. Когато задлъжня с големи пари, а в казината драговолно му услужваха със заеми, домът му беше посетен от мутри. Изплашен, татко му продаде жилището, с цел да се издължи задълженията на сина му и фамилията се изнесе при сестра му. Синът му в никакъв случай не се оправи, лежа дори и в пандиза, и бащата, по този начин и умря, болен, безпаричен и надълбоко трагичен.

Прав е Валери Симеонов- към
хазарта протягат ръка основно най-бедните. Не поради удоволствието- те протягат ръка с вярата, че може да им пристигна шанса, да печеля, да изплатят задълженията си и да им останат и за медикаменти и да посрещнат и други насъщни потребности. Но към хазарта протягат ръка и младите, привлечени от обещанията за бърза и лесна облага.

Хазартът е като опиат, когато човек е хазартно подвластен, той е подготвен на всичко с цел да си набави пари да играе в
казината. Не единствено на кражба, само че даже на ликвидиране.

Примерите на са малко. На 2 март 2007 година пристрастеният към
хазарт възпитаник Димитър Кънчев от столичния квартал „ Гео Милев " прави опит да открадне от татко си неговия револвер и да го продаде, с цел да изплати задълженията си. Баща му го вижда, избухва скандал, ученикът го прострелва, след това и мащехата, а най-после с нож прерязва гърлото на 4- годишното си братче, което е очевидец на убийството на бащата и мащехата.

На 7 януари 2010 година 28-годишният Георги Серафимов от Исперих се самоубива откакто е проиграл и последните си пари в
казино в родния си град На 25 октомври 2013г. окръжният съд в Разград осъди на 25 години затвор Алпер Хасан от с. Йонково за жестокото ликвидиране на Румяна Генчева поради чифт златни обици и златна гривна. Хасан заседнал в задължения поради хазарт и примамил в жилището си дамата, под предлог, че желае нейна компания да почисти жилището му, удушил я е и след това изгорил тялото и с бензин.

Затова и доста страни в света лимитират и управляват
хазарта.

В Съединени американски щати няма
казина в Ню Йорк. Лас Вегас е ситуиран в пустинята на стотици километри от Лос Анжелес. И тъй като казината служат за елементарно правене на пари и притеглят проведената престъпност, в Съединени американски щати претендентите да откриват казина се преглеждат под лупа; поради съмнителни връзки с някои мафиотски босове, преди време управляващите отхвърлиха на именитият артист Франк Синатра да отвори казина. А в страни като Русия, Турция, Полша, Израел и други хазартът и залаганията въобще са неразрешени.

България обаче е парадайс за
хазарта. И за какво не? Това е бизнес без никакъв риск, той не създава никакви материални богатства, бизнес който наема минимабно работна ръка, не изисква вложения в ноу хау, първични материали, първокласен надзор върху създадената артикули, превоз, високо профилирани фрагменти, пазарни изследвания и ред други. И с помощта на мощното лоби, хазартният бизнес у нас заплаща забележително ниски налози. За съпоставяне, при годишен оборот от 3.5 млрд лева годишно цигарената промишленост е платила през 2017г. съвсем 3 милиарда лв. като акцизи и Данък добавена стойност, до момента в който при годишен оборот от близо 3 милиарда лева, хазартната промишленост е платила през 2016г. единствено 177 млн. лева

Затова и България, най- бедната страна в Европа е преди всичко по величина на хазартния пазар. Най- тежкото закононарушение, съгласно Тихомир Безлов от Центъра за проучване на народна власт (ЦИД), за което носят отговорност и политическите елити, е опцията за масирана реклама към
хазарта. И дава пример- бюджетът за реклама на хазарт за 2017г. е с 67% по-голям от 2016г.

У нас
хазарт оферират над 800 игрални зали и десетки казина и бинго зали. Хиляди уеб сайтове за онлайн залагания, доста от тях незаконни и отвън контрола на Държавната комисия за хазарта, са директно насочени към българския пазар.

Защо в България са позволени толкоз доста
казина и игрални зали, в това число в жилищни кооперации?

Ползван ли е непознат опит във връзка с регламентирането на активността на
казината и игралните домове?

Имат ли отношение Министерство на вътрешните работи и службите за битка с проведената престъпност присъединяване, или съветвани ли са при издаването на лицензи?

Има ли престъпно проявени лица, персони свързани с проведената престъпност, които имат
казина?

Колко от разкритите обири и кражби са осъществени от пристрастени към
хазарта лица?

Правени ли са акции от службите за инспекции на такива
казина? Има ли отнети лицензи на казина?

Проверявани ли са от Национална агенция за приходите и има ли
казина, които укриват налози?

Има ли машини за изтегляне на кеш в тях или до тях, което е неприемливо? Отпускат ли заеми на клиенти, по време на визити и
залагане?

Има ли социологически проучвания по отношение на резултата, който оказват
казината върху обществото?

Спазват ли се възрастови ограничавания? Защо би трябвало да работят 24 часа? Защо не се забрани организирането на
хазартни игри в жилищни здания?

Защо би трябвало да има
казина в дребни обитаеми места, като е ясно, че в такива места има огромна безработица, населяващите ги не могат да си разрешават да залагат, т.е. казината не могат да печелят от естествени залагания а от пране на пари?

Кой държи
казината в дребните селища?

Това са въпроси, които би трябвало да се дискутират, в това число и в Народното събрание, да получат отговор и да се пристъпи към съществени регулации и нужните ограничавания на хазартния бизнес, с цел да не се стига трагични пристрастявания, които да вкарват в задължения млади мъже и разрушават фамилии и да водят до тежки закононарушения, от време на време и със загуба на човешки живот. И е похвално, че най- след това, близо 30 години след началото на прехода се откри държавен мъж, който прояви предпочитание и без терзание, са сложи остри с заостреност някои проблеми, свързани с
хазарт, и ограничения за решаването им. И дано не се съмняваме, може да срещне опозиция от хазартното плебеи в Народното събрание.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР