ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ЕС без руски газ? - само през „трупа” на Ердоган

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В понеделник, 3 октомври 2022 година, високопоставена турска министерска делегация (министри на външните работи, енергетиката и отбраната) пътува до либийската столица Триполи, чието успокоение, след свалянето на Кадафи от Запада през 2011 година, постоянно е нарушавано от яростни борби сред съперничещи си милиции. За турците мачът си струваше разноските, написа политическият анализатор Рено Жирар в коментар за френския вестник Le Figaro. Временното либийско държавно управление на Абдел Хамид Дбейба подписа с тях действен меморандум за подготовка за нефтена и газова употреба на богатия континентален шелф, свързващ двете страни под водите на Средиземно море. Този " Меморандум за съгласие " (MOU) задейства кардиналното съглашение, което беше подписано на 27 ноември 2019 година в Анкара сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Файез ал-Сарадж, началник на либийското държавно управление, прието от Организация на обединените нации.

Като желаят да монополизират морска линия сред либийското крайбрежие и турския бряг на равнището на град Каш (югозападно от Анталия), турците и тези от либийците, които са решили да бъдат техни васали, нарушават интернационалното морско право. Защото те бодро тъпчат гръцкото морско пространство (в частност край гръцките острови Крит и Родос). Ето за какво тези турско-либийски съглашения бяха счетени за невалидни както от Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати. За да му благодари за подписването на съглашението от 2019 година, турската войска през юни 2020 година предложи военна победа на Сарадж, който сполучливо отблъсна войските на военачалник Хафтар, обсаждащи Триполи. В момента турците имат на либийска земя 2000 бойци от постоянната им войска и 6000 сирийски наемници от анклава на Идлиб, сирийска територия, която сега е окупирана от Турция.

Стратегическо предизвикателство за Европейски Съюз

В съглашението от 3 октомври 2022 година точно Дбейба, отстраненият краткотраен либийски министър-председател (тъй като теоретично беше свален от власт посредством избор на съмнение, гласуван от последния демократично определен парламент), беше този, който благодари на турската войска за помощта с дронове, с цел да изгони от Триполи хората, които желаеха да конфигурират новия министър-председател, избран от Народното събрание, Фатхи Башага ( министър на вътрешните работи от октомври 2018 година до март 2021 г.) Дбейба беше назначен през февруари 2021 година за краткотраен министър-председател от конклав на либийски персони, събрани в Женева от Организация на обединените нации. Но периметърът на неговия мандат не го упълномощаваше да подписва външнополитически съглашения.

Турско-либийското съглашение от 3 октомври съставлява стратегическо предизвикателство за Европейски Съюз. Морската линия, която той погрешно обрисува в източното Средиземноморие, попречва развиването на плана EastMed - газопровод, снабдяващ Южна Европа с израелски газ (находища Тамар и Левиатан) и египетски газ (находище Зохр), през Кипър и Гърция. Предимството на газопровода EastMed е, че освобождава европейците от всевъзможен съветски или турски напън.

Но Путин и Ердоган, които се срещнаха в Астана (Казахстан) на 13 октомври 2022 година, желаят да трансфорат Турция в газовия център на Европа. Предимството на турската територия е, че заобикаля всевъзможни европейски или американски наказания. Русия може да доставя газ на турска територия, който по-късно ще стане турски. За разлика от валутата, газът няма национална миризма. Руският газ, превозен по газопровода Син поток 1, идва в пристанището на Новоросийск, с цел да пресече Черно море до Самсун, по-късно Анкара, където се свързва с газопровода Набуко. Оттам отива в европейската част на Турция, по-късно България, по-късно Унгария.

В подмяна Русия, която участва в Либия посредством частната войска " Вагнер ", се съгласява да съобщи цяла западна Либия на Турция. Руснаците не осъдиха турско-либийското съглашение от 3 октомври, което опонира на морското право.Турците признават Дбейба, а руснаците Башага. Либия се трансформира в кондоминиум - на запад в ръцете на Турция, а на изток в ръцете на Русия и Египет. Президентът ас-Сиси е в най-хубави връзки с съветския си сътрудник, който е подготвен да му продаде атомни електроцентрали.

Какво ще се случи в деня, когато турският флот разположи фрегата, с цел да обезпечи противозаконната си морска линия? Дали Франция сама ще се притече на помощ на гърците? В източното Средиземноморие Турция към този момент постоянно употребява против европейците изнудването с мигранти. Тя блокира всевъзможни договаряния за обединяването на остров Кипър, от който открадна 38% от територията посредством военна интервенция през лятото на 1974 година, възползвайки се от една Америка, заседнала в Уотъргейт.

Едно е несъмнено: с цел да трансформира страната си в газовия хъб на Европа, хитрият Ердоган няма да се спре пред нищо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР