ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Гавазов: Липсва адекватно национално бюджетиране

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Поредното 10-то издание на „ Кмет на годината “ събра градоначалници от дребни, междинни и огромни общини от цяла България в столицата. Церемонията беше мотив освен за разпределяне на награди и отличаване на тези локални администрации, които са подобрили доста качеството на живот на своите жители през миналите 12 месеца, само че и място, на което се припомниха и някои съществени проблеми и най-много по какъв начин дребните общини се оправят на фона на нестабилната политическа конюнктура, инфлацията, покачващите се цени на тока и газа. Кметът на Мъглиж Душо Гавазов завоюва два наградата в категорията „ дребна община “ – „ Кмет на жителите “ и „ Кмет на годината “. Какви са главните проблеми през днешния ден на една дребна българска община, какво се случва с инфлацията и заплатите, от кое място могат да дойдат повече доходи? На всички тези въпроси Гавазов отговори в изявление за ФАКТИ .

Господин Гавазов, спечелихте 2 награди „ Кмет на годината “. Очаквахте ли го?

Ако би трябвало да бъда откровен – не. Но тъй като знам, че в продължение на 9.5 години като заместник-кмет и 1.5 година като кмет на Мъглиж съм давал всичко от себе си и съм успявал да намеря разнообразни форми и способи да подтиквам хората към себе си, а точно общинското управление и администрация да бъдат в услуга на хората, то в този момент съм откровено благополучен, че съумях да печеля два от най-важните наградата, а точно „ Кмет на жителите “ и „ Кмет на годината “.

Какви са главните проблеми на общините през днешния ден, отчитайки последните 2 години – политическа неустойчивост и поредицата от избори, в която влязохме?

Като главен проблем бих показал неналичието на съответно национално бюджетиране на дребните общини. Ние сме принудени, с цел да може да покачваме виталитета на хората и да може да съблюдаваме главния принцип на локалната власт – запазване на здравето и живота на хората, да разчитаме извънредно на присъединяване по разнообразни европейски, донорски и различни стратегии.

Два от главните параметри при общините са държавна финансова дотация за община Мъглиж в размер на 700 000 лева и още изравнителна дотация в размер на 880 000 лева Първата е част от държавната финансова дотация и може да бъде употребена от общинска администрация там, където е належащо за съществени и настоящи поправки, т.е. за повишение благосъстоянието на хората. Сами разбирате, че не са една и две компаниите в старозагорски район, които разполагат с по-голям от нашия бюджет, а общата изравнителна дотация е това перо, което дава опция общината да се устоя и да се самоиздържа.

Какво се случва с инфлацията и заплатите на хората?

Възниква нонсенс във връзка с дребните общини. Аз съм „ за “ повишение приходите на хората, само че след повишението на приходите на чиновниците в така наречен държавни действия се отвори доста необятно ножицата във възнагражденията сред тях и тези, които са в така наречен локални действия. Тук се основава неравенство измежду работещите в общината и в общинска администрация. На процедура това кара кметовете да харчат финансов запас за спомагателни хонорари в отсъствието на подобен.

Приходите от кое място могат да дойдат, с цел да се покрие разликата в заплащането?

Затова има законодателен орган в лицето на Народното събрание. Затова има министри. Затова страната има национално ръководство, тъй като те са хората, които би трябвало да предизвикват сходна полемика с кметовете на население места и изключително с кметовете на дребните общини, тъй като проблемите в дребните общини, както във връзка с инфраструктурна (пътна, улична, просветителна, социална) са големи.

Да вземем като образец община Мъглиж. Тя е доста комплициран конгломерат от етноси – от 12 000 души население, 4300 души принадлежат към ромския етнос. Голяма част от тях принадлежат към най-социално уязвите пластове на популацията, т.е. те са извънредно застрашени от ранно отпадане от просветителната система. Сами разбирате, че в случай че тези хора отпаднат или не се включат съответно в просветителната система, в никакъв случай няма да намерят място на дейния трудов пазар, което на процедура дава изискване за развъждане на едни евентуални извършители на закона.

Ако не създадем опция общините да работят по метода, по който би трябвало, няма да може да въведем оня пакет от превантивни ограничения против стандартната, битова престъпност против, която всички недоволстваме. Как може да изкараме малцинствените групи от домовете им, където отиват на студено и мрачно и да ги вкараме в класни стаи, където също е студено и мрачно. Необходима е доста необятна полемика по този въпрос.

Необходима е доста виновна национална кръгла маса, с цел да се прегледат проблемите на общините. Кметът на Перник сподели нещо извънредно значимо: децентрализацията на общините е обвързвана основно с децентрализация на отговорностите. През годините отговорности, които не са комфортни на властимащите, се трансферират на общините, само че действителна децентрализация на парични средства, на автономия при вземането на ръководства не съществува.

Как би подходила вашата община във връзка с най-значимите проблеми през последните години?

Най-значимите проблеми са повишението цената на горивата и електричеството. Смело мога да ви кажа, че аз бях измежду първите кметове, който заявих в народен ефир, че няма да спра топлото и светлото в община Мъглиж. Защото дали ще затворя общината заради несъразмерни разходи или ще я затворя по тази причина, че ще оставя хората на студено и мрачно, за мен крайният резултат е един и същи.

Чрез вас желая да насочва зов към национално виновните институции, а точно – страната може да успее единствено по един метод, в случай че общини (малки, междинни и големи) и национално ръководство работят в синергия.

Казвате, че би трябвало да се договаря с централната власт. Вече сме октомври, а бюджетът не е подготвен. Тепърва ще се привиква Народното събрание, ще се сформира държавно управление. Как тези диалози сред държавната и локална власт могат да се осъществят?

Абсолютно сте права. Притеснението е освен мое, само че и на сътрудници от други общини и то е основателно. Подозренията, че ще работим с още по-осакатени и още по-редуцирани пълномощия през новата година, са изцяло настоящи, само че се надявам разсъдъкът да надделее и посредством вашата медия ще кажа, че единствената рецепта в тази ситуация е България да има работещо държавно управление и парламент, тъй като в случай че това нещо не се случи главната структурна единица на живия организъм наименуван страна – общините, локалните управляващи, ще загинат, което значи, че ще загине и самият организъм, т.е. ще липсва цялата страна и държавност.

Що се отнася до заплащането на чиновниците, съществува ли действителна заплаха част от личния състав да бъде скъсен? Не приказваме единствено за вашата община.

Това е различен доста значителен проблем. Много се преекспонира по медиите числеността на общинска администрация, че е доста раздута. Това не е по този начин. Трябва да се прави доста съществено разграничаване сред типовете администрация. Да – в разнообразни държавни администрации фактически има щатове, които са извънредно раздути.

Под покрива на община Мъглиж работят 49 души. Те би трябвало да обезпечат качествено административно обслужване на 12 500 души население. С помощните звена общата бройка на администрацията е 140 души. Това като кадрови запас е извънредно незадоволително, само че има и различен проблем – фактически мощно се затрудни пазарът във връзка с квалифицирани фрагменти. Ако не се вземат превантивни ограничения 265-те общини в България да бъдат издигнати на фундамент, това значи, че страната ще унищожи личния си буфер, тъй като ние сме буфер сред националното ръководство и хората по места.

Какъв е Вашият апел?

Необходимо е да бъдат прегледани доста добре всички общински бюджети. Да не се сформират банално, тъй като аз към този момент 11 години и половина виждам едни извънредно тривиални бюджети, в които главното перо следва някакви минимални промени в посока плюс или минус. Изключвам парите за обучение. При всички положения би трябвало да се мисли за такова съответно финансиране на общините, което да не е подвластно единствено от европейските стратегии.

Тривиални бюджети, тъй като страната разчита на европроекти и частни вложители ли?

За нашата община главен донор за финансови средства е Програма за развиване на селските райони към държавен фонд „ Земеделие “. Имало е цели кметски мандати, които са отминавали с едно само отваряне на програмен прозорец по тази стратегия. С едно само отваряне в границите на 4 години, т.е. в случай че община като Мъглиж успее да придобие 3 или 4 млн. лева в границите на 4 години спомагателни финансови средства по тази стратегия, то това е извънредно незадоволително, тъй като единствено на територията на нашата община има и равнинна, и високопланинска част. Имаме 14 обитаеми места.

Нужно е приемането на доста незабавен пакет от ограничения, който да даде опция за глътка въздух на общините без значение дали са дребни, междинни или огромни. И на второ място да бъдат осъществени фактически законодателни промени, към което моли и вицепрезидента Йотова, с цел да може да се помогне не толкоз на общините, колкото на хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР