ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Валентин Вацев пред ФАКТИ: С един подпис на Путин се променя смисълът на войната

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на публична гала за сключване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия. Президентът сподели при започване на речта си, че на референдумите „ хората направиха еднопосочен избор “. Какво още сподели Путин... Пред ФАКТИ приказва политическият анализатор Валентин Вацев.

- Г-н Вацев, каква нова обстановка се основава, откакто съветският президент Владимир Путин подписа указите за присъединението на хората от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие към Руската федерация?
- Новата обстановка се състои в това, че Москва сподели, че няма желание да се преценява с нещо, за което доста се приказва в Русия.

А точно, че американската воля и интернационалното право са станали едно и също нещо.

С тези дейности Путин сподели, че няма желание да се преценява с геополитическите визии на Запада и ще прави единствено това, което е в полза на Русия. Очаквам да се стигне до нова Карибска рецесия (от 1962 година). Иначе приемането на тези нови територии беше нещо предстоящо.

- А по какъв начин гледате на самата тирада?
- Тя не е нещо магистрално, с цел да чуем в нея нови истини, само че удостоверява настройката на съветското управление до продължи по пътя, който е избрало. Ние сме в разгара на новата Студена война.

- Въпросът с новите територии, които Русия приема, е, че те стават с нов статут, а удар върху тях се третира като нахлуване над Руската федерация?
- С един удар на перото, с един автограф на Путин се трансформира смисълът на войната. Вече не може да се приказва за „ специфична военна интервенция “, а се приказва за законни отбранителни дейности на съветската войска против военни на Украйна, които водят война на територията на Русия. Различен е към този момент статутът на „ специфичната военна интервенция “, само че и тя стигна до своя логичен край. Не бива да се изненадваме, тъй като към този момент става дума за пълноценна война, в която двете страни не се лимитират с нищо, а си разрешават всички вероятни запаси, за които може да се мисли.

- След като Владимир Путин реализира това, като една от задачите си, може ли да се стигне до мъртвило, тъй като той сподели, че Русия е подготвена да договаря?
- Да, това е нещо релативно ново.

Очаквам не толкоз мъртвило, а ескалация на напрежението.

В Студената война има три белега – сатанизация на съперника, „ желязна завеса “ и изостряне на напрежението за челно опълчване до степен за нуклеарна рецесия. Както бе в Карибската рецесия. Руското управление, съгласно мен, умишлено води военните дейности към обстановка до преден конфликт със Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз. Русия насочи ултиматум, в случай че си спомняте. Но по-късно Кремъл остана извънредно неудовлетворен, че отговорът бе лекомислен.

Към най-сериозните оферти на Москва бе отговорено с насмешки и с пренебрежителен смях.

Сега, когато двете огромни сили са изправени една против друга и се гледат, въпросът е кой първи ще мигне. Но също по този начин става доста ясно, че двете страни към този момент са равни. И това е повода да чуваме от страна на Кремъл, че потреблението на тактическо нуклеарно оръжие е допустимо. Сега и двете страни признават, че всяка една може да унищожи другата. Този миг на ескалация наближава. След това идва разрешаването на спора. Както бе в интервала 1962-1972 година, когато имаше мъртвило след Карибската рецесия. Предполагам, че кремълското управление, заобикалям да приказвам за Путин, тъй като десетки хора взимат политическо решение, само че след решаването на тази рецесия нещата може да тръгнат да се възстановяват. Но първо би трябвало да се мине през най-върховното равнище на ескалация, а това чакам да стане в идващите дни, когато в Русия депутатите би трябвало да гласоподават указите на президента. Те може да бъдат признати и с едно вечерно гласоподаване, само че едвам тогава ще може да се приказва, че имаме „ приключен факт “. След това ред идва на Съединени американски щати, които би трябвало да отговорят на предизвикателство. Споменаването на контракта от Беловежката гора е извънредно извънредно предизвикателство от страна на Путин. Договорът за Беловежката гора касае формалното и дефинитивно разформироване на Съюз на съветските социалистически републики. Всъщност до момента Путин в никакъв случай не е употребявал подобен мотив. Той се показва по-заоблено и твърди, че разпадът на Съюз на съветските социалистически републики е геополитическа злополука и неговите съперници, напълно излишно, съгласно мен, побързаха да го упрекват, че той съжалява за Съюз на съветските социалистически републики.

Той не съжалява за разпада на Съюз на съветските социалистически републики, само че като политик е задължен да приказва с мислите на масите.

Днешната съветската политическа върхушка на съжалява за Съюз на съветските социалистически републики. Днешният съветски политически хайлайф има за цел да прави нещо друго и го прави. Руският военно-промишлен капитал и съветският цивилно-промишлен капитал, приказваме за съветският промишлен капитал, към този момент е на власт. А той няма никакво желание нито да пуска властта, нито да се връща обратно. От Кремъл към този момент няколко пъти чуваме за потреблението на нуклеарно оръжие. Това е също част от играта на нерви против Съединени американски щати. Субектът на властта в Русия в този момент е нов. И това стана очевидно от през януари на тази година. Властта в Русия няма желание нито да отстъпва, нито да прави взаимни отстъпки и те обявиха това без двусмислици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР