ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Изненадите след 2 октомври

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
При висока изборна интензивност прагът за влизане в Народното събрание ще бъде надлежно по-висок. При предстоящата ниска изборна интензивност, Демократична България и Българска социалистическа партия евентуално ще прескочат бариерата от 4% и ще спорят за последно и предпоследно място в идното национално заседание.

Шамаросаната от Политическа партия протегната за предизборно коалирате ръка на Демократична България не е изненада, а предстоящ ход. Политическа партия още веднъж ще притегли гласоподавателите на залязващата " Демократична България " с нехаризматичния съпредседател Христо Иванов. А и до момента през годините каква е била полезността от Демократична България в изпълнителната и/или законодателната власт и с какво са запомнени?!

Все отново, сборувани мандатите на Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и " Български напредък " мъчно биха стигнали до заветното 121, належащо за лъчение на държавно управление. Освен в случай че в Народното събрание не влезе и Мая Манолова с " Изправи се България ". Вероятно тя ще бъде най-голямата изненада на идните избор на 2 октомври, защото социологическите организация към този момент я класират, може би съзнателно, надолу под 4-процентната преграда за скок в националното заседание. Но по информация от източници на Либерта, паралелни изследвания сочат, че освен " Изправи се България " минава 4%, а може да доближи и до 5,38%, според от преразпределението гласовете на партиите под чертата и изборната интензивност на жителите.

Вероятността да бъде излъчено постоянно държавно управление е дребна, а това се дължи на изолацията на партия ГЕРБ, в която обединенията не виждат сътрудник, по техни думи поради водача ѝ Бойко Борисов. Това въпреки това не е добре за президентското държавно управление, на чиито рамене тогава ще легнат серия от рецесии в една доста тежка и сложна зима. И надлежно ще изпита на гърба си цялото национално неодобрение, което ще рефлектира в отрицателен репутационен аспект и върху президента Румен Радев.

Феноменът " Продължаваме промяната " надали ще се радва на същите положителни резултати, каквито сподели на последните парламентарни избори. Тогава групировката на Кирил Петков и Асен Василев бе изстреляна на първа позиция, само че това в огромна степен се дължеше на голямата поддръжка, оказана от президента Радев. Голяма част от неговите симпатизанти и гласоподаватели, в това число и разочарованите от ръководената от Корнелия Нинова Българска социалистическа партия, гласоподаваха доверие на " харвардците ". Сега обстановката е друга - Петков и Василев са в спор с президента, риториката сред тях в общественото пространство е от дълго време изострена, а това неимоверно ще докара до отлив на гласове. Не е за подценяване и голямото отчаяние при болшинството български жители, които бяха излъгани, че ще " не престават смяната ", в в действителност се оказваха специалисти в подмяната.

Засега ГЕРБ се обрисува като първа политическа мощ на идния избор през октомври, най-малко съгласно социологическите изследвания, само че такива бяха прогнозите на организациите и при предходните избори, до момента в който не бяха оповестени изборните резултати. И ГЕРБ се оказа на втора позиция, изолирана от властта. Не са изключени още веднъж изненади и партията на Бойко Борисов да изпадне от първата позиция, заради тежкото си 12-годишно завещание и продължаващото разочарования на жителите на локално равнище от ръководството на кметове и решенията на доминирани от ГЕРБ общински препоръки.

Каква ще е ориста на Има Такъв Народ и ще станем ли очевидци на още по-шарен парламент - следва да разберем.

България потвърди през годините, че е страна на неограничените благоприятни условия, а изненадите би трябвало да се одобряват за нещо обикновено в нездравата политическа реалност. Като това не изключва излъчването на широкоспектърен многопартиен постоянен съдружен кабинет след 2 октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР