ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ИТН – конниците на апокалипсиса

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мнозина гледат на следващия съсипан от Има Такъв Народ мандат с скука, гняв, само че и с въздишка на облекчение – надяват се, че това е лебедовата ария на шоумените-политици. Има Такъв Народ завоюваха парламентарните избори на 11 юли 2021, само че през днешния ден биха останали под електоралния праг– едвам 3,8% поддържат групировката на Слави Трифонов (по данни на „ Тренд”). Популярността, насъбрана на телевизионния екран, въпреки и позавехнала, изстреля групировката Има Такъв Народ за момент на върха, а политическият ѝ „ мениджмънт” я завлече стремглаво към дъното.

Основният урок от неуспеха на Има Такъв Народ гласи, че твърдоглавието вреди в политиката, даже в българската. Твърдостта и последователността са добродетели, само че не когато се объркват със устрема да се наложиш непременно, да поставяш ултиматуми. Не принудата, а компетентността и диалогичността са същинската „ валута” на политиците, съгласно мен.

Холандският приматолог Франс де Ваал открива, че даже при нашите близки родственици – шимпанзетата, алфа мъжкарят не може да води дълготрайно, в случай че се пробва да се постанова със мощ, посредством телосложението и мускулите си. Обикновено такива самци имат нечовечен, драматичен край. Умението да създаваш и поддържаш съюзи (нещо, което можем да назовем обществена интелигентност), да се харесваш, да демонстрираш емпатия към слабите, болните, ранените е основно за способните водачи и измежду приматите, и измежду хората, четем в „ Chimpanzee Politics” (1982).

Липсата на подготвеност унищожава легитимността

Лидер е този, който има подготвеност, а тя съставлява умеене да намираш задоволително решение на проблемите. Легитимността в политиката не се изчерпва единствено с процедурата („ Ние спечелихме изборите, значи ще става каквото ние кажем!”). Липсата на подготвеност унищожава легитимността.

Каква подготвеност демонстрираха от Има Такъв Народ, какъв брой гордиеви възела разсякоха? Според Т. Йорданов министърът на Има Такъв Народ Г. Караджов, да вземем за пример, не бил приключил нищо, тъй като му пречели от Политическа партия, само че пък единствено „ за желанието” би му сложил оценка „ 10”.

Не настоявам, че цялата виновност за сегашната политическа рецесия би трябвало да бъде писана на сметката на Има Такъв Народ, че те са „ 100% черни”, в случай че обърнем наобратно формулировката на Христо Иванов от изтеклия запис. Но с държанието си Има Такъв Народ сами безапелационно си завоюваха ролята на черните овце, на конниците на апокалипсиса.

Основна заслуга за това има тяхната невъздържана, хъшлашка изразителност (изсипването на обиди към политическите съперници - досегашни сътрудници в ръководството, наричани през днешния ден „ лъжци”, говорещи „ нелепости на търкалета” и пр.), средствата, с които си служат, да вземем за пример популяризирани „ уличаващи записи” (компромати). Неумението да се сортират средства, неразбирането на ролята на „ хореографията” в политическия развой, т.е. какъв брой значимо е това, което правиш да наподобява добре, да бъде сложено в примамлива опаковка, са недъзи, от които страдат в Има Такъв Народ.

Трифонов може и да не е мафия, само че вместо да чегъртат ГЕРБ и Движение за права и свободи, откакто напуснаха държавното управление, останалите в Има Такъв Народ депутати демонстрираха превъзходен синхрон с партиите на Борисов, Доган и Костадинов: отстраниха ръководителя на Народно събрание Никола Минчев, а след това събориха и държавното управление.

Как в този момент Слави и Тошко да потвърдят, че не са адската машина в ръцете на задкулисието?

На фона на това, което сами си постлаха, посредством този примерен анти пиар, даже от малко малко смислените неща, които споделят от Има Такъв Народ (например, че законопроектът за КПКОНПИ има доста дефекти, че Бойко Рашков не е направил нищо значително като министър на вътрешните работи, с цел да му се гласоподава доверие за нов началник на антикорупционната комисия и пр.) губят резултат.

И въпреки всичко, вестта за гибелта на Има Такъв Народ може да се окаже преждевременна. Не е изключено те да се промъкнат под електоралния предел, да възкръснат.

През август тематиката Ковид-19 и противоепидемичните ограничения още веднъж ще излязат на напред във времето. Политизирането на пандемията към този момент бе употребявано от Има Такъв Народ, с цел да натрупат политически дивиденти, въпреки в по-малка степен от „ Възраждане”. Не е изключено също политиците от Има Такъв Народ да си подвигат взаимно топката с министрите от новото служебно държавно управление, което ще назначи Радев, като изобличават нередностите в работата на кабинета „ Петков”.

Донор на непознати обединения?

Но даже Има Такъв Народ да се завърнат (силно омаломощени) в 48-то Народно събрание остава въпросът дали ще съумеят да опитомят първичната си сила, да я впрегнат на работа, или дефинитивно ще се трансфорат в донори на други обединения.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР