ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия се готви за следващата офанзива

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия се готви за идващия стадий от своята атака в Украйна, сподели украински боен чиновник, откакто Москва разгласи, че нейните сили ще засилят военните интервенции във " всички оперативни зони ". Докато доставките на оръжия с огромен обхват от Запада стартират да оказват помощ на Украйна на бойното поле, съветските ракети удрят редица градове, при които съгласно Киев са убити десетки през последните дни, съобщи " Ройтерс ", написа Bloomberg TV Bulgaria.

„ Това не са единствено ракетни удари от въздуха и морето “, сподели късно в събота Вадим Скибицки, представител на украинското военно разузнаване. „ Виждаме обстрел по цялата линия на прикосновение, по цялата линия на фронта. Има интензивно потребление на тактическата авиация и ударни хеликоптери. " „ Ясно е, че сега тече подготовка за идващия стадий от офанзивата. " Украинската войска сподели, че Русия наподобява прегрупира елементи за атака към Славянск, алегорично значим град, следен от Украйна в източния район на Донецк.

Британското министерство на защитата съобщи в неделя, че Русия също укрепва защитата в окупираните от нея региони в Южна Украйна след напън от страна на украинските сили и обещания от страна на украинските водачи да прогонят Русия. Украйна заяви, че минимум 40 души са били убити при съветски обстрел на градски региони от четвъртък, до момента в който войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин на 24 февруари, се ускорява. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Русия е употребила повече от 3000 крилати ракети досега и е " невероятно да се преброи " броят на артилерийските и други удари до момента.

Зеленски уволнява висши служители

Междувременно Зеленски уволни ръководителя на мощната организация за вътрешна сигурност на Украйна Иван Баканов и основния прокурор Ирина Венедиктова, които ръководеха напъните за наказателно гонене на съветски военни закононарушения, като сподели, че доста от техните чиновници си сътрудничат с Русия. Зеленски сподели, че повече от 60 чиновници от техните две организации в този момент работят против Украйна в окупираните от Русия територии и 651 каузи за държавна измяна и съдействие са били открити против чиновници на правоприлагащите органи.

„ Подобен набор от закононарушения против основите на националната сигурност на страната... слага доста съществени въпроси пред съответните водачи “, сподели Зеленски в обява в Telegram.

Киев и Западът настояват, че спорът е неуместен опит за наново завземане на страна, която се освободи от ръководството на Москва с разпадането на Съветския съюз през 1991 година Москва назовава нашествието " специфична военна интервенция " за демилитаризиране на съседа си и премахване на националистите и споделя, че употребява високоточни оръжия за утежняване на военната инфраструктура на Украйна. Русия неведнъж е отричала, че е атакувала цивилни. Руският министър на защитата Сергей Шойгу подреди на военни елементи да засилят интервенциите за попречване на украински удари по региони, следени от Русия, се споделя в изказване на министерството.

Неговите забележки в събота наподобява са директен отговор на това, което съгласно Киев е поредност от сполучливи удари, осъществени против 30 съветски логистични и боеприпасни центрове, употребявайки няколко ракетни системи с неведнъж изстрелване, доставени неотдавна от Запада. Ударите предизвикват безпорядък в съветските линии за доставки и доста са понижили офанзивния потенциал на Русия, съгласно украинското министерство на защитата.

Украински чиновници споделят, че новите създадени в Съединени американски щати високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), които започнаха да получават предишния месец, им разрешават да доближават цели в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година, и други региони, окупирани от Русия. В неделя някогашният съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че отводът на Украйна и силите на НАТО да признаят властта на Москва над Крим съставлява " систематична опасност " за Русия, чийто щаб на Черноморския флот е там. Говорител на регионалната администрация на Одеса Сергей Братчук сподели в Telegram късно в неделя, че „ забележителен брой “ съветски военни кораби са се преместили от Крим към Новоросийск, по продължение на черноморското крайбрежие на Русия.

Автор: Даниел Николов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР