ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тероризъм: убийството на Абе се разглежда като атака срещу японската демокрация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Атака против демокрацията. Връщане към политическите убийства от предвоенна Япония. Тероризъм.

След убийството на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе измежду бял ден със самоделно огнестрелно оръжие обществените медии са изпълнени с публичен яд, хората стискат юмруци, а политиците се заричат, че няма да се поддадат. Абе беше огромна политическа мощ даже и откакто се отдръпна през 2020 година, а също така той е и най-дълго служилият политически водач в страната.

" Куршумът проби основите на демокрацията ", написа след убийството на първа страница демократичният вестник " Асахи ", който постоянно опонираше на консерватора и от време на време ревизионист на историята Абе. " Разтърсени сме от яд ", съобщи още изданието.

Част от общата гняв е подбудена от обстоятелството, че това е извънредно рядко срещано закононарушение в Япония. Там не е извънредно хората умерено да си оставят телефоните и портмонетата в кафенетата, без да се тормозят за тях. Атаките с огнестрелно оръжие са необичайност, клоняща към нулата, изключително през последните години и изключително в политически подтекст, макар че въпреки всичко е имало такива.

Но аргументите за шока могат да се открият също и в събитията: Абе беше погубен покрай натоварена ЖП гара, по средата на тирада в границите на предизборната акция за парламент. Япония приема съществено случилото се, макар дългата си история на доминация на една партия в политиката и на възходяща незаинтересованост измежду гласоподавателите.

Микито Чинен, който е публицист и доктор, написа в " Туитър ", че през вчерашния ден е дал своя вот, тъй като е " значимо да се покаже, че демокрацията няма да бъде победена посредством принуждение ".

Тази офанзива е неповторима по рода си и съставлява първото ликвидиране на някогашен или настоящ водач в поствоенна Япония и може да има съществени последици, сподели Мицуру Фукуда, който е учител по ръководство на рецесиите в университета " Нихон ".

" Обществото ни може да е станало като тези, в които политици и високопоставени лица биха могли да бъдат цел когато и да е, а това кара хората да се тормозят, че могат да бъдат нападнати, в случай че показват мнението си свободно ", добави Фукуда.

Много японци си спомнят политическия и обществения ужас от предвоенна Япония, когато управляващите желаеха категорично послушание в страната, а имперските войски маршируваха из Азия; това беше противоположното на народна власт - време, в което убийствата, заканите, отправяни от управляващите към дисиденти, и рестриктивните мерки против свободата на словото и събиранията бяха широкоразпространени.

В модерните демократични демокрации политическите убийства са нещо съвсем нечувано, макар че към момента има образци за политическо принуждение, като да речем размириците на Капитолия в Съединени американски щати, които избухнаха на шести юни предходната година.

Мотивите на обвинения за убийството на Абе, който беше задържан, откакто бе обезвреден от охранителите, към момента не са ясни, макар че известията на полицията и в медиите демонстрират, че те не са били политически.

Но новият случай на ликвидиране, броени дни преди изборите за парламент, в една от най-стабилните и богати страни в света, която освен това работи като опора за политическата непоклатимост и сигурността дружно със съдружниците си от Съединени американски щати в контраст на несъмнено недемократични прилежащи страни като Китай и Северна Корея, породи страхове, че е настъпила някаква фундаментална смяна.

" Япония е народна власт, тъй че убийството на някогашен министър председател е офанзива против всички нас ", написа " Джапан таймс ". " Това е терористичен акт ", добавя изданието.

След убийството на Абе политическите водачи продължиха предизборните си акции, а ръководещата Либерално-демократическа пария, на която Абе беше водач, през вчерашния ден означи даже и по-голяма победа от предстоящото.

" В разгара на нашите избори, които са основата на демокрацията, никога не трябва да позволяваме насилието да стопира свободното слово ", сподели министър председателят Фумио Кишида преди вота в изискванията на засилени ограничения за сигурност.

Въпреки високия витален стандарт и забележителната сигурност, в Япония има спорадични прояви на извънредно принуждение, в това число и набези от страна на лица, които дават израз на възприятията си за неуспех и изолираност.

Един от последните сходни случаи беше през октомври, когато мъж, облечен като Жокера, наръга възрастен човек, разля масло и провокира пожар в токийското метро, след което се опита да нападне още хора с нож.

В сферата на политиката евентуално най-поразителното политическо ликвидиране беше осъществено през 1960 година, когато десен екстремист атакува с меч социалистическия водач Инеджиро Асанума пред очите на хиляди хора.

Нападенията с огнестрелно оръжие обаче са друго нещо.

Япония има някои от най-строгите закони за надзор на оръжията в света и те се основават на разпореждания, издадени през 1946 година от окупационните сили на Съединени американски щати. Според последния годишен отчет на министерството на правораздаването за престъпните закононарушения през 2020 година полицията е арестувала 21 лица с огнестрелни оръжия, като 12 от тях са били свързани с улични банди.

През 1994 година въоръжен мъж стреля по премиера Морихиро Хосокава по време на негова тирада, само че не съумя да го улучи. През 2007 година с огнестрелно оръжие беше погубен кметът на Нагазаки Ичо Ито.

Стивън Наги, който е професор по политически науки и интернационалните връзки в Международния християнски университет в Токио, сподели, че доста от хората, с които е разговарял, смятат офанзивата против Абе за " случай със уединен вълк ", а не за нахлуване против демокрацията.

" Основните терзания бяха свързани с вакуума в управлението, който ще се появи, откакто най-голямата политическа мощ таман загуби водача си, и с отражението на всичко това върху траекторията на вътрешната политика ", сподели Наги.

В съпоставяне със Съединени американски щати и Европа, ограниченията за сигурност към политическите и бизнес водачите в Япония неведнъж са били по-слаби, като изключения се правеха в случаи на специфични и изключително значими интернационалните събития.

Отчасти това се дължеше на схващането, че просто липсват закани.

Но самото естество на общественото нахлуване против Абе би могло да докара до незабавно преразглеждане на метода, по който Япония охранява формалните си лица, и до стягане на ограниченията за сигурност по време на предизборните акции или на други огромни събития.

Япония беше задоволително безвредна страна, с цел да могат политиците да се приближат до елементарните хора, да приказват и да се ръкуват, сподели Фукуда. " Това беше една щастлива атмосфера, само че може би към този момент я губим ", добави той.

" В общество, в което има действителен риск от ликвидиране, равнището на сигурност би трябвало да бъде нараснало ", уточни той. " Това е злощастно развиване на нещата, само че не можем да предпазим сигурността си по различен метод ", заключи японският професор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР