ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Русия: Седем години за Не на войната!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Произнасянето на думата " война " в Русия е позволено единствено на тези, които я поддържат. Например персонално на Путин. А за антивоенни изказвания към този момент прибират в пандиза задълго, установи Иван Преображенский.

Московски съд осъди столичния общински консултант Алексей Горинов на седем години отнемане от независимост по член 207 от Наказателния кодекс, т.е. за това, което бива наричано от управляващите " разпространение на лъжлива информация за активността на въоръжените сили на Руската федерация ". Всъщност става дума за няколко изявления на съвещания на общинския съвет. Това е първата присъда по този член от кодекса.

Седем години зад решетките за две думи

Изявленията на Алексей Горинов и на неговата колежка Елена Котьоночкина, съумяла да замине от Русия преди да я арестуват, се свеждат до две елементарни думи: " Нет войне! " - " Не на войната! ". Опозиционният политик дойде с сходен девиз и в съда. " Още ли ви е нужна тази война? " - бе написал Горинов на плаката, който защитата на вятъра се опитваше да прикрие от публицистите с телата си.

Руските управляващи кардинално постъпват по този начин. Опозиционният общински консултант, против който били написани доноси от неговите сътрудници от " Единна Русия ", е наказан на седем години затвор от правилния на Кремъл съд, до момента в който президентът Владимир Путин обществено назовава ставащото не " специфична интервенция ", а непосредствено споделя, че е война. И на всички, които не са се отказали от правото си да мислят и да вършат разумни връзки, е ясно, че в думите на Горинов управляващите са се наплашили най-много от паралелите сред актуалния съветски политически режим и фашизма. Те прекалено много се набиват на очи. Както и това, че в деня на правосъдното съвещание общинският консултант нападна най-болното място - продължителността на тази война, която Кремъл искаше да завърши безусловно за седмица, само че претърпя уверено проваляне. Всички, които припомнят на руснаците за този факт, би трябвало да са наясно, че и тях могат да ги приберат.

Горинов стана първата жертва на репресивната машина по този член от Наказателния кодекс, само че за жалост едва ли ще е последната. В съдилищата към този момент са импортирани още осем аналогични каузи - като да вземем за пример против учителката Ирина Ген от Пенза, за която са донесли нейните възпитаници. Тя се пробвала да опише на своя клас истината за съветската военна експанзия против Украйна, т.е. се е изказвала на работа и в работно време, за което е упрекната и може да получи до 10 години затвор.

Точно преди изборите

Присъдата против Горинов излиза и в неслучаен миг - на старта на общинската предизборна акция в Москва. Някои опозиционери, които към момента не са попаднали зад решетките поради свои думи, държаха акцията да се употребява като естрада за изявления. Но управляващите явно са решили да освободят и последните съветски мечтатели от илюзиите им. Кандидати и настоящи общински съветници всеобщо биват арестувани по обвинявания, които по-късно няма да им разрешат да вземат участие в изборите.

А делото на Горинов е чисто и просто явен сигнал. Разделението на общинската и на изпълнителната власт в Русия би трябвало да бъде забравено, въпреки страната да е подписала Европейската харта за локално самоуправление. Кремъл преглежда всеки общински консултант или чиновник като държавен служител без право на лично мнение. Ако се опита да прави опозиционни изявления, може да бъде глобен надалеч по-строго от елементарните жители. Така че тези, които към момента се пробват да вземат участие в избори в Русия, освен основават заблуда за тяхната легитимация, само че и след делото на Горинов подписват " кървясъл договор ", отказвайки се от своите убеждения. А в случай че не - просто си " проправят " пътя към килията с тези избори.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР