ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

План Маршал за Украйна: как би изглеждал той?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Отломки пред Бранденбургската врата, остатъци от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При визитата си в Украйна предходната седмица Олаф Шолц напомни облиците на разрушените немски градове след Втората международна война.

В изказване пред Бундестага в сряда Шолц изрази поддръжката си за проект " Маршал " за Украйна, който да възвърне раздраната от война страна. " Както тогава раздраната от войната Европа се нуждаеше от проект " Маршал " за възобновяване си, по този начин и през днешния ден Украйна има потребност от подобен ", сподели Шолц. Очаква се тематиката да бъде разисквана този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво тъкмо се крие зад проекта " Маршал " и по какъв начин сходна самодейност би могла да промени вероятностите пред Украйна?

Европа се възвръща, Съединени американски щати печелят нови пазари

След края на Втората международна война Европа изпада в икономическа и политическа съсипия. За да подкрепи стопански Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 година предлага Програмата за европейско възобновяване, станала известна и като проекта " Маршал ".

В рамките на самодейността Съединените щати дават заеми за възобновяване и да доставят артикули, първични материали и храни на Европа. Така сред 1948 и 1952 година повече от 12 милиарда $ са разпределени сред 16 европейски страни, измежду които Германия, Италия, Франция и Англия. Западна Германия тогава получава към 1,5 милиарда $. Тази финансова помощ не просто предизвиква европейското икономическо знамение, само че и основава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът " Маршал " има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. Съединени американски щати желаеха да лимитират въздействието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се опасяваше от западното въздействие и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да вземат участие в американската стратегия за възобновяване. В груповата немска и европейска памет на проекта " Маршал " нормално се гледа като на сполучлива идея. Програмата за европейско възобновяване направи вероятни съвземането на европейските стопански системи и одобряването на демократичните структури.И през днешния ден проектът " Маршал " постоянно се показва като образец за сполучливо следвоенно и следкризисно възобновяване.

Как би изглеждал проект " Маршал " за Украйна?

Призивът на немския канцлер за проект " Маршал " е обвързван най-много с дълготрайните вероятности. Шолц чака войната в Украйна да продължи още известно време. И сходно на проекта " Маршал ", Западът ще би трябвало да се приготви за продължителното възобновяване на Украйна. " Ще ни трябват още доста милиарди евро и долари за възобновяване - и това ще отнеме години ", разгласи той по време на речта си в Бундестага. Президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще коства милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възобновяване в съгласуваност с Европейски Съюз, страните от Г-7 и Г-20, както и с интернационалните финансови институции и организации.

Автор: Силия Томс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР