ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как гросмайсторите на задкулисието направиха подарък на Петков и сие

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
България още веднъж живее в горещо протестно лято. Каузата е същата като през 2020, само че има и разлики: този път хората стачкуват не за събаряне, а за поддръжка на държавното управление. И контрапротестите са проведени не от някогашните ръководещи, а от проруската национал-популистка съпротива.

Голямата вест е, че протестните партии още веднъж са дружно. На площада този път са гласоподавателите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които на практика са с общ електорат, само че и симпатизанти на Българска социалистическа партия, призовани от своето управление, както и разочарованите от " ИТН " гласоподаватели, водени от отделилите се от Слави Трифонов депутати и министри. Ако държавното управление оцелее, протестната сила ще има немалка заслуга за това и ще бъде мощен тил за обединението в идващите месеци. Ако то падне от власт, протестната сила ще е сериозна поръчка за ново антикорупционно ръководство след избори наесен.

Грубите неточности на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ

ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " не просто сгрешиха с вота на съмнение, а направиха подарък на ръководещата коалиция, която страдаше от разнобой и недостиг на управнически опит. Вместо да изчакат да продължи спадът на публично доверие към ръководството, изключително откакто то загуби болшинството си с напускането на Има Такъв Народ, те на процедура заличиха всички негови негативи. Доминиращото пояснение в този момент е, че мудността и неудачите на промените са се дължали напълно на саботажа на мафията, против която се е борило това антикорупционно ръководство. И вместо разочарованията от него да се отмият в изборна бездейност на избори, при неспособност на към този момент тройната коалиция да ръководи с кабинет на малцинството, в този момент гласоподавателите му са мобилизирани за нова изборна победа.

Втората неточност на остарялото статукво е, че Има Такъв Народ бе използвана за еднократен изстрел. Дори с излизането си от обединението да успее да смъкна държавното управление, групировката на Слави Трифонов надали ще влезе в идващия парламент и най-вероятно и остатъкът от така и така стопилите се нейни гласоподаватели главно ще се влее в партиите на митинга.

Най-сериозната неточност на остарялото статукво обаче е, че позволиха в свалянето на държавното управление да взе участие " Възраждане ", която желае да трансформира изборите в референдум за смяна на евроатлантическия стратегически курс на страната и да анулира това, което назоваваме " цивилизационен избор ", който към момента се поддържа от болшинството български жители. Именно тази опасност би трябвало оптимално да усили мобилизацията на гласоподавателите на партиите на митинга. Същевременно тя ще сложи пред сложен избор ГЕРБ и Движение за права и свободи, които номинално също се кълнат в евроатлантическата ориентировка на България. И към този момент тежкият въпрос за измяната в Народното събрание няма да е за какво Има Такъв Народ гласоподава с ГЕРБ и Движение за права и свободи, а за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподават дружно с " Възраждане ".

Дори и партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган да решат най-малко частично да поправят вредите, като няколко техни депутати пропуснат да гласоподават вота на съмнение и по този начин не се съберат нужните 121 гласа за свалянето на кабинета, въпросът за разграничаването им от Костадин Костадинов ще продължава да стои. Те ще бъдат подложени и на външен напън от своите партийни алианси - Европейската национална партия и Партията на европейските либерали, както и от държавни ръководители и партньорски посолства в България. ГЕРБ и Движение за права и свободи ще би трябвало да влязат най-малко в позиционна война с " Възраждане ", в случай че не желаят да изгубят и физиономията си на партии, които държат на участието на България в Европейски Съюз и НАТО.

Какво могат да създадат така наречен протестни партии?

Независимо дали кабинетът ще оцелее като държавно управление на малцинството, или ще набере нежно болшинство от най-малко още 6 отделили се депутати, или пък ще отидем на предварителни избори, пред протестните партии стои задачата за надграждане на съдружното единение и на протестния капацитет. Ако обединението остане на власт, тя наложително би трябвало да се издигне на доста по-високо равнище на стиковка и управническа успеваемост. Това може да значи и управническа стратегия до края на годината, и ясни задължения по безусловни цели на всяка от съставящите я обединения. Колкото до площадната гражданска поддръжка, тя би трябвало да преодолее неприемането на Българска социалистическа партия, мъчно търпимо още на митингите преди 2 години. Дори на митинга в четвъртък след свалянето на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, само Корнелия Нинова бе освиркана от множеството на площада, когато понечи да държи тирада. Но Явор Божанков и Крум Зарков бяха добре одобрявани от протестиращите - двамата безпроблемно работят с депутатите от протестните партии в парламентарни комисии и в пленарна зала. Вероятно за цялостното приобщаване на Българска социалистическа партия в фамилията на протестните партии, на които в идните месеци се обрисува все по-голямо единение сред площада и политическото му посланичество, ще е нужно Нинова да направи крачки обратно до позиция на полупочетен ръководител на партията. И да вземем за пример освен да заобикаля ораторско присъединяване в митингите, само че и да не е единствен или основен представител на социалистите в съдружните препоръки.

Така че вероятностите за разрешаването на следващата политическа рецесия надалеч не са мрачни. Стига надценяваните до момента гросмайстори на задкулисието да не бъдат оставени да търсят реми.

Автор: Веселин Стойнев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР