ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Божидар Божанов пред Тагесшпигел: Искаме да депутинизираме България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия явно не е склонна да се разделя с дългогодишното си въздействие в България, което желае да резервира. Възможно е зад това да стои желанието ѝ да си има един тип Троянски кон в Европейски Съюз, споделя министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в изявление за немския " Тагесшпигел ". Той удостоверява, че в България се следи засилена дезинформация, която обаче е мъчно да се мери, защото Facebook, която е най-популярната обществена мрежа измежду българите, не дава съответните данни. Подобно е ситуацията и в другите обществени мрежи като ТикТок, Туитър или Инстаграм. " Искаме да депутинизираме България и да сложим завършек на въздействието на Кремъл в другите области - стопанска система, политика, секрети служби, медии ", твърди министър Божанов. Той прецизира, че приказва най-малкото за неговата партия в ръководещата коалиция - " Демократична България " (ДБ).

" Целта на Русия в никакъв случай не е изключително съответна "

Кремъл злоупотребява с исторически обусловените усеща на българите към Русия, а въпросната целенасочена дезинформация не стартира с началото на войната, а доста преди този момент, споделя Божанов. " Целта на Русия в никакъв случай не е изключително съответна, става дума за всяване на безпорядък и разцепление. " Той прибавя, че Русия употребява съответни разкази: мощта на съветската войска, славянското великолепие, упадъчният Запад и нападателните НАТО и Европейски Съюз.

" Много хора въобще не си дават сметка, че са облъчвани с подправени информации, а с годините техните убеждения се ускоряват ", споделя министърът и показва, че това намира отражение в социологическите изследвания. Божанов цитира допитване, съгласно което над половината българи считат, че Западът е отговорен за войната в Украйна, тъй като бил предизвикал руснаците.

Друг употребен разказ е обвързван с украинските бежанци, настанени до момента в хотели в България, или пък с тези, които са пристигнали със скъпи коли. В България единствено една дребна част от тях са пристигнали с колите си, показва Божанов и прибавя, че задачата тук е да се настрои популацията против бежанците. Той показва и различен разказ, който повтаря напълно реториката на Кремъл: Украйна избивала цивилни хора в Донбас, по тази причина Русия би трябвало да освободи Донбас.

По-нататък той акцентира пред " Тагесшпигел ", че неговата партия и " Продължаваме промяната " са прозападно настроени партии, до момента в който преди тях в България постоянно е управлявало прокремълски настроено държавно управление, което е играело в един тим със Запада, стискало си е ръцете с Ангела Меркел, само че в същото време е работело за стратегически планове на Кремъл, като да вземем за пример построяването на тръбопроводи.

Божанов признава, че борбата с дезинформацията е сложна. От една страна България не желае да блокира достъпа до уеб сайтове, а от друга не може да контролира сама обществените мрежи, " защото сме дребен пазар ", споделя той. В същото време за дезинформационни акции се употребяват анонимни уеб страници с подправени вести, а фабриките за тролове тиражират мненията към тези изявления. И всичко това се усилва от логаритмите на Facebook.

Какво може да направи България?

На въпроса какво може да се направи, българският министър на електронното ръководство дава отговор, че от една страна се разчита на общоевропейския метод, и по-специално на подготвяния нов Закон за цифровите услуги (Digital Service Act, DSA), чиято цел е да накара обществените мрежи да разкриват повече данни и да създадат логаритмите по-прозрачни. Второто направление, по което се работи, е подобряването на аналитичната работа. В България " ще създадем звено за наблюдаване на медиите, което доста частни компании вършат по комерсиални аргументи. Ние ще го вършим за потребностите на националната сигурност. Ще следим за това кои са значимите тематики и по какъв начин те се популяризират в обществото ", споделя министър Божанов. За илюстрация на казуса той показва образецът с опашките по бензиностанциите в България след пусната подправена вест за неналичието на горива.

Накрая Божидар Божанов акцентира и какъв брой е значимо в България да бъде нараснала медийната подготвеност. Сега Кремъл употребява финансови принадлежности, с цел да въздейства на медиите, а някои публицисти просто повтарят в медиите тезите на Кремъл, показва той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР