ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Пендаровски пред Euronews: Отношенията ни с България не са толкова добри, колкото бяха

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българите споделят: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние в този момент имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя народен интерес. Ние пазиме своя народен интерес и това е конфликтът на национални ползи от двете страни. Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в екслклузивно изявление за Euronews.

Водещ: Господин Президент, доста ви благодаря, че отделяте време да говорите с нас!

Стево Пендаровски: Благодаря за поканата!

Водещ: Господин президент, започнах въведението си, наблягайки обстоятелството, че Европейският съюз е доста удовлетворен с това, което направихте във вътрешен проект, с цел да извършите всички условия за започване на договаряния.

Стево Пендаровски: Не целият Eвропейски съюз е удовлетворен от това, което направихме в предишното.

Водещ: Визирах Европейската комисия.

Стево Пендаровски: Да, Европейската комисия е удовлетворена.

Водещ: Точно по този начин. Споменах и, че има единствено една страна, която не е щастлива от този факт, и това е България. Въпросът ми е по какъв начин бихте описали взаимоотношенията сред Северна Македония и България през днешния ден, що се отнася до началото на преговорния развой?

Стево Пендаровски: Честно казано не са толкоз положителни, колкото бяха преди. Двете страни бяха разграничени в продължение на десетилетия по време на комунизма. Тогава България с комунистическия си режим, и ние-част от комунистическа Югославия. Но през 90-те години и след рухването на комунизма обстановката, която беше в замръзнало положение толкоз години, стартира да се разтапя. В този смисъл двете страни започнаха да споделят по-добре между тях. Тази връзка не беше на равнището спрямо други прилежащи страни, заради разнообразни фактори, свързани с историята, само че въпреки всичко несъмнено имаше усъвършенстване на обстановката. За страдание, през последните години, България ненадейно стартира да демонстрира претенции, свързани с историята, етническия ни генезис и тн., и за изненада на всички, сложиха на масата..

Водещ: Съжалявам, че ви преустановявам, Господин Президент, само че съгласно вас каква е повода България да продължи да с тези претенции, които Вие определяте като „ странни “?

Стево Пендаровски: Според тяхното пояснение, те мислят, че по някакъв метод би трябвало имитират гръцкото държание по отношение на нас през последните десетилетия. Те споделят: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние в този момент имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя народен интерес. Ние пазиме своя народен интерес и това е конфликтът на национални ползи от двете страни. Ние считаме, че имаме право, че имаме всички причини. Защото ние желаеме да приказваме за същинските причини и критерии, които сме изпълнили, с цел да влезем в Европейския съюз. Не да приказваме за 19-и век, за 10-и век, кои са първите, които са пристигнали на Балканския полуостров. За страдание те са прекомерно заседнали в историческите въпроси.

Водещ: Вие казвате, господин президент, че двете страни са заседнали. Но ще има значимо решение през идващия месец, през юни, за това дали ще стартират или не тези договаряния, какво е Вашето чувство, какво е персоналното ви чувство? Ще продължи ли България да употребява правото си на несъгласие или ще послуша какво се случва в този район и в цяла Европа що се отнася до тази обстановка?

Стево Пендаровски: До този миг, в който ние с вас приказваме, не виждам забележителна смяна в тяхното държание. Без значение какво се случва на Европейския континент – с съветската инвазия в Украйна, всички тези геополитически претекстове на някого да бъде тук или там, и това че някои хора още веднъж слагат под въпрос концепцията на Обединена Европа в Кремлин, в Москва. Въпреки всичко това, българската позиция е към момента тежка. Все още не се е трансформирала доста и ние чакаме решението в Брюксел до края на юни. Но в случай че питате мен, в случай че питате за моето вътрешно чувство – в Северна Македония ме познават като политик, който показва личното си мнение

Водещ: Абсолютно.

Стево Пендаровски: Нямам една персонална и друга публична позиция, ще осъдя възможностите ни да стартираме договаряния, най-накрая след 17 години, в които сме били претендент, на по-малко от 50 %.

Водещ: Господин Президент, Вие бяхте в доста комплицирани взаимоотношения с Гърция, до момента в който не намерихте решение и общ разговор, само че и посредством преговаряйки с други значими политически участници на интернационално равнище. По ваше мнение коя обстановка е по-трудна, тази, в която бяхте с Гърция, или ситуацията, в което се намирате през днешния ден с България?

Стево Пендаровски: Ситуацията с България, тъй като настояванията ѝ са много по-спорни, от колкото бяха с Гърция. Защо? Защото гърците в никакъв случай не сложиха под въпрос нашият етнически генезис. Никога не споделиха: „ вие не сте македонци “. В обстановката с Гърция предоставихме опцията, в случай че желаете да се идентифицирате като етнически македонец, то може да го извършите. Ако през днешния ден някои хора в Гърция заявят, че са македонци, също, те имат право на този избор. България оспорва идентичността на македонците и това е огромният проблем.

Водещ: Господин Президент, виждате ли някаква опция България да анулира упражнявато на ветото си, и посредством разговор, с течение на времето, се разрешат историческите и етнически проблеми сред двете страни, като по този метод ще се отвори пътя на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз?

Стево Пендаровски: Точно това е нашето предложение, което изложихме към този момент. Нека стартираме договарянията, не пожелаваме те да приключат в границите на седмица. Говорим за начало на договарянията, които както всички знаят са доста обхватни, могат да лишават даже и години. Да стартираме договарянията и да минем през всяка една точка. Можем да водим полемики по всяка една тематика по време на тези договаряния. Но дано първо седнем на една маса, дружно с всички наши европейски сътрудници и другари, и да кажем: „ това е нашата позиция, какво мислите? “ А не независимо.

Водещ: В момента намирането на решение на раздора сред Северна Македония и България наподобява като невъзможна цел. Смятате ли, че тази обстановка вечно ще остане такава?

Стево Пендаровски: Никой не знае. Ако попитате хората, президентът, министър председателят и тн., които през 90те години участваха в процеса с Гърция, дали по това време някой е предполагал, че намирането на решение на спора ще отнеме 25 години, не, не сме вярвали в това. И резултатът от 2018г., с безусловно новите политически генерации на власт в Атина и Скопие. И по този начин, в действителност се надявам, че от другата страна, София ще прояви схващане. Че ще приказваме като същински европейци за същинските полезности и правила на Европа. Моля ви, дано оставим историята настрани. Няма нито един случай в историята на Европа, в който една страна принуждава друга страна да одобри нейният цялостен прочит, нейният разказ за историята. Оставете тези полемики в историческото поле, дано историците се занимават с този въпрос. Знаете, аз бях определен избран от македонските жители през 2019г. Моята съществена политическа цел беше да имаме положителни съседски връзки и да осъществявам евроатлантическата интеграция, или най-малко да потегли по този път. А във вътрешен проект, целях да подкрепям допустимо най-хубави взаимоотношения с всяка една етническа общественост, тъй като това е значителен дирек на стабилността в македонското общество и страна. Не бях определен от моите хора, с цел да позволявам разногласия от вида към кой етнос е принадлежал цар Самуил от 10ти или 11ти век, или пък спор за някой от революционерите ни през 19ти век. Всички балкански страни споделят това историческо завещание, да спорим за етническата принадлежност на някои от революционерите ни, да вземем за пример като Гоце Делчев и доста други, съгласно мен това не е съвременен метод за водене на политика.. Със сигурност не е и не би трябвало да бъде аршин за влизане на страна в Европейския съюз, също.

Водещ: Господин Президент, смятате ли, че България поддържа тази позиция поради вътрешно политически проблеми, или това е позицията на цялото българско общество?

Стево Пендаровски: Мисля, че по-скоро показва позицията на българското общество. Това е дългоотстоявана позиция на техните политици и историци, и произлиза още от комунистическите времена. След втората международна война, изключително през 50те и 60те години на предишния век, започнаха да приказват за Македония като за изфрабикувана нация, основана по знамение с декрет от Тито и тн. Така че аз в действителност мисля, че българските политици, а и елементарните жители, възприемат македонците като етнически българи, или най-малко имат вяра, че сме били такива до края на втората международна война. Както и че македонският език, който е прочут и приет из целия свят, е бил просто акцент на българския.

Водещ: Господин Президент, би трябвало ли конституцията на Северна Македония да одобри резолюция, която включва българското малцинство в нея? Защото това се дискутира необятно.

Стево Пендаровски: Вярвате или не, само че това е едно от дребното неща, към които ръководещи и съпротива се сплотяват във вътрешно-политически проект. Това една от тематиките, по които всички партии в Народното събрание са единомислещи. Защо да не включим българи в конституцията си? Но желаеме това да бъде обвързано с краен период, желаеме гаранция, че това е последното искане от българска страна, касаещо българското малцинство, българите, които живеят в Северна Македония. В противоположен случай всеки месец или всяка година ще би трябвало да продължаваме да склоняваме хората си за смяна на нещо, дали конституцията си, законите или друго. Можем да създадем това, само че къде е гаранцията, че това е последното българско искане, касаещо тази тематика.

Водещ: Господин Президент, както споменахме по-рано, Русия предприе нападателна офанзива против Украйна. В тази нова геополитическа обстановка, смятате ли, че Германия, Франция, Съединените Щати и други сили би трябвало да упражнят по-голям напън върху и двете страни, тъй като както знаем, тази част от Балканите, Западните Балкани, би трябвало да бъдат интегрирани в Европейски Съюз и договарянията би трябвало да стартират в даден миг?

Стево Пендаровски: Не считам, че сходни съществени опити не са били правени в предишното. Имаше опити от страна на европейски страни, изключително които споделяха с Европейски Съюз този 6 месечен интервал. Имахме да вземем за пример, според мен, една прелестна и доста уравновесена Португалия, която даде оферти за разрешаване на този проблем, само че за жалост бяха отхвърлени.

Водещ: Те дадоха директни оферти за справяне с рецесията сред двете страни..

Стево Пендаровски: Точно по този начин. С няколко оферти, те споделиха: изкажете всичко, което мислите за този спор, в едностранни изказвания. Чрез същността на текстовете те в действителност балансираха метода към обстановката, вземайки поради всички действителни европейски критерии за договаряния за влизане в тази организация. За страдание, както споделих, това беше отхвърлено от София, и в това време не сме виждали никакви нови документи. Сега, по време на френското председателство, се вършат опити за диалози по същите тематики още веднъж. В момента чакаме да забележим под какъв формат могат да се случат те, само че най-важното е нито една от страните да не бъде обект на напън. Всеки един в София, Скопие и Брюксел би трябвало да разбере, че концепцията за обединена Европа, свободна и в мир, е невероятно да бъде определяна единствено от една страна, която преследва само националния си интерес и която не се преценява с по-широките ползи на евроатлантическата общественост.

Водещ: Господин Президент, значим въпрос е по какъв начин виждате вътрешните структури на Европейски Съюз? Защото както споменаме още първоначално, Европейската комисия и структурите зад нея поддържат изцяло отварянето или започването на преговорния развой сред Северна Македония и Албания с Европейски Съюз, до момента в който единствено една страна блокира този развой. Смятате ли, че е време за различен метод, с цел да сме сигурни, че процесът не е в застой?

Стево Пендаровски: Радвам се, че сходни полемики започнаха да се водят на равнище Европейски Съюз. За всички е ясно, че в случай че имате съвсем 30 страни в една организация, е невероятно да се изиква цялостно единогласие и консенсус по всички тематики. Не единствено по нашия въпрос, само че и по доста други, да вземем за пример по въпросите с бюджета. Някъде към 4/5 или не знам, 2/3 от всички страни членки. Но според мен има страни в Европейски Съюз, които няма да се съгласят с присъединението на моята страна.

Водещ: Господин Президент, осведомен сте, че министър-председателят на Албания съобщи, че при положение България не се откаже от налагането на несъгласие, то Албания ще се отдели. Какво мислите за тази позиция?

Стево Пендаровски: В същата обстановка се намирахме преди 3 години, или 2 години и половина, когато отделянето на двете страни беше сложено на масата, само че тогава функциите на Северна Македония и Албания бяха обърнати. По това време през ноември 2019г. организирах среща с президентът на Франция Еманюел Макрон и той ме попита какво мисля за вероятно обособяване на Албания и Северна Македония. И аз отвърнах, че най-хубавият избор за Балканите, а и за Европейски Съюз, е да се отделят и да стартират да водят договаряния. Но както всички знаем, това е развой, основан на заслуги. Този, който извърши изискванията, би трябвало да продължи, не да чака някой различен. Поради аргументи, неразбираеми за мен, а и за други хора в района, ние бяхме сложени в една и съща обстановка с Албания, както и Албания с нас, през 2018-2019г., вземайки поради този метод, основан на заслуги и напредък. Днес моята позиция е безусловно същата. Ако Албания извърши всички предварителни условия, а в това време ние към момента нямаме зелена светлина от страна на България, то тогава.. Вижте, напълно естествено е политическият албански хайлайф да преследва националния интерес на жителите си, ползата на Република Албания, и да чака някой различен. А какво ще стане, в случай че това недоразумение продължи десетилетие? Ще кажем на албанците „ изчакайте, до момента в който македонците и българите разрешат историческите си разногласия “?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР