ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иван Бакалов: А дали няма да поискат да изоставим кирилицата?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Имам другар, зложелател на цялостния член. Трябвало да се отстрани. И като митинг преднамерено написа всичко с цялостен член. Викам му, че по този начин го мислят за необразован и не обръщат внимание каква му е мисълта, а това запомнят. Той не се преценява и продължава.

Дали като продължи като китайска капка да дълбае българския език ще докара до промяна за цялостния член? Или ще завоюва почитатели да го отстранен?

Премахването му ще бъде първата крачка към идната промяна – приемане на латиницата. Въпросът се повдигна през 90-те в духа на тогавашните промени на всичко. Президентът Петър Стоянов награди един австрийски професор за заслуги към българските работи, който непосредствено ни посъветва да приемем латиницата, тъй като кирилицата ни отделя от Западна Европа ", написа журналистът Иван Бакалов в обществените мрежи. И добавя:

" Като се знае какви ревностни блюстители на европейските полезности има у нас, нищо чудно да разгласят и латиницата като най-важна европейска полезност, която би трябвало да приемем.

А хора от компютърното потомство пишат на шльокавица от дълго време и се нервират на кирилицата, тъй като се постанова да превключват клавиатура и други досади.

Българи пишат на латиница из обществените мрежи и се оправдават, че нямали кирилица на телефона или компютъра, въпреки и „ Епъл “, и „ Майкрософт “, и „ Google “ – „ Андроид “ да са се погрижили да обезпечат.

В сегашната обстановка на съветския зложелател, съветския демон, неизбежно ще издигнат отново въпроса за унищожаване на кирилицата.

На летището в Сан Франциско преди няколко години един чиновник ми гледа паспорта, на който има надпис и на кирилица и вика: Like Russian. Виждал съветски паспорти (там има съветски квартал), само че не виждал български (макар че в региона към този момент живееха към 10-ина хиляди българи). Такава забележка ще накара всеки ортодоксален бранител на евро-атлантизма да се откаже от кирилицата.

Вече слушам гласа на Плевнелиев с меден фалцет да изяснява какъв брой е значимо да приемем писмеността на нашите съдружници ", добавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР