ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ядреното оръжие на Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По отношение на нуклеарното оръжие, сякаш никой не взема тематиката на съществено. Появата му незабавно би трансформирало разпределението - Украйна би могла с лекост да завоюва всички териториални спорове с съветската федерация и да диктува изискванията на Москва. Всички съветски планове биха се сблъскали с украинските и съдружниците ѝ.

Пълна победа! Украйна взема Донбас. После Крим. Диктува изискванията за тръбопроводите като отплата на бойните дейности. Това е много интелигентен и печеливш ход. Нещо сходно направи Англия с някогашната си колония - Индия, когато я раздели на две страни - индуска и мюсюлманска. И на двете оказа помощ да се " обзаведат " с нуклеарно оръжие. Така и двете страни доближиха до спор, който продължи години. При това, в случай че Индия просто оказа помощ при създаването на нуклеарно оръжие, то на Пакистан просто бяха предадени документите за производството, които по формалната версия са били откраднати.

Украйна разполага и със лични научни запаси - профилираните научни институти в Харков и Киев. Върху атомните електроцентрали на Украйна, които се използваха за индустриален развой, експертите на " Росатом " последователно губеха достъп - Украйна съобщи цялостен преход към американското особено гориво. Наскоро приказвах с някогашния енергиен министър на Украйна и попитах какъв брой това е рисково. Той отговори малко: " Прецакано е! " Технически необразован човек съм и не мога да ви кажа какво тъкмо значи това.

Но още тогава трябваше да се замисля, за какво той и неговите сътрудници внезапно започнаха да се съветват с Москва. Започна и акумулирането на всички човешки запаси. След това внезапно стартира изненадваща решителна чистка на тила – В Казахстан, Азия и самата Русия. Спешна подготовка за интервенция.

Дали украинците започваха нещо да създават или британците донесоха съставни елементи – не знам. Защо информацията не пристигна от висшите кръгове близки до Путин? Явно, с цел да не наподобява като Колин Пауъл в Организация на обединените нации. Видимо бяха нужни по-сериозни доказателства, в случай че могат да бъдат открити. Но единствено тази версия е задоволителна да изясни всичките странности на руско-украинската война. От тази седмица и аз мога да кажа това.

Игор Димитриев
политолог

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР