Бордът на управителите на 35-те страни на ядрения надзорен орган

...
Бордът на управителите на 35-те страни на ядрения надзорен орган
Коментари Харесай

МААЕ призова Иран да сътудничи повече по ядрената си програма

Бордът на шефовете на 35-те страни на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации Международната организация за атомна сила (МААЕ) прикани в сряда Иран да ускори съдействието си и да анулира неотдавнашната си възбрана на инспектори макар опасенията, че Техеран ще отговори с атомна ескалация. Това се споделя в признатата резолюция, представена от " Ройтерс ". 

Двадесет страни са дали своят вот " за " и две срещу - Русия и Китай - с 12 въздържали се, споделиха дипломати.  Документът е продължение на последната резолюция преди 18 месеца, която подреди на Иран да се съобрази с дългогодишното следствие на МААЕ по отношение на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

Въпреки че броят на обектите, които се проверяват, беше понижен до две от три, Иран към момента не е дал приемливи отговори на МААЕ за това по какъв начин следите са попаднали там.

" Необходимостта Бордът да държи Иран виновен за своите правни отговорности е от дълго време назрял. Иран би трябвало незабавно, напълно и недвусмислено да сътрудничи на Агенцията ".
 Русия, Китай и Иран зоват за обновяване на нуклеарната договорка с Техеран
Русия, Китай и Иран зоват за обновяване на нуклеарната договорка с Техеран

Една изцяло работеща нуклеарна договорка би послужила като инструмент за понижаване на напрежението

Това обявиха по-рано Англия, Франция и Германия в изказване до Борда по отношение на препоръчаната от тях резолюция.

След последната резолюция описът с проблемите пред МААЕ в Иран , набъбна и новият текст също по този начин прикани Иран да се оправи с няколко от тези проблеми.

През септември Иран не позволи доста от най-хубавите специалисти по обогатяване на МААЕ в инспекционния екип, което шефът на МААЕ Рафаел Гроси назова " непропорционално и невиждано " и " доста сериозен удар " върху способността на организацията да прави вярно работата си.

Директорът Рафаел Гроси се срещна с публични лица в Иран предишния месец с вярата да излезе от задънената улица към сондата за частици и инспекторите, само че също по този начин да разшири наблюдението на МААЕ върху елементи от нуклеарната стратегия на Иран, които бяха обхванати от съглашение от 2015 година с огромни сили.

Споразумението, което разменяше ограничавания върху нуклеарните действия на Иран за облекчение на глобите, се провали, откакто тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.  Иран отговори, като се отхвърли от нуклеарните разпореждания на договорката, в това число наблюдаване от МААЕ на действия като производството на части за центрофуги - машини, които обогатяват уран. Сега организацията не знае какъв брой има Иран или къде.

Резолюцията прикани Иран да приложи неразбираемо дефинирано взаимно изказване от март 2023 година, което МААЕ одобри като необятно заричане за съдействие, в това число за наблюдаване и инсталиране на камери за наблюдаване.

Сега Иран обогатява уран до 60% непорочност, покрай 90% от оръжейния клас, и има задоволително материал, обогатен до това равнище, в случай че бъде в допълнение обогатен, за три нуклеарни оръжия, съгласно аршин на МААЕ.
 Смъртта на Раиси - следващата пречка в договарянията на МААЕ с Иран
Смъртта на Раиси - следващата пречка в договарянията на МААЕ с Иран

Техеран има обогатен уран, достатътчен за три атомни бомби

Западните сили споделят, че няма достоверна гражданска причина за това. , само че публични лица неотдавна споделиха, че може да промени своята " нуклеарна теория ", в случай че бъде нападнат или съществуването му е застрашено от върлия зложелател Израел. Това провокира паника в МААЕ и в западните столици.

" Иран, страна с предходна стратегия за нуклеарни оръжия и чиято стратегия за обогатяване на нуклеарни оръжия стартира скрито, натрупва възходящи ресурси от високообогатен уран и в този момент се хвали, че е на прага на потенциал за нуклеарни оръжия ", се споделя в изказване на Съединените щати към Управителния съвет.

Изявлението на Съединени американски щати също по този начин отразява загрижеността, изразена от Вашингтон пред европейските съдружници, преди дефинитивно да поддържа резолюцията.
 МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили
МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

Но проблемите с инспекторите не престават

" Иран неведнъж дава отговор на резолюциите, признати от този съвет през последните години, с ескалация вместо съдействие, в това число посредством произвеждане на 60% обогатен уран в своето мощно укрепено подземно оборудване във Фордо " , се споделя в известието.

Припомняме, че по-рано Русия, Китай и Иран приканиха западните страни да възстановят Съвместния изчерпателен проект за деяние (ядрената сделка), който планува дипломатическо споразумяване на спора към нуклеарната стратегия на Ислямската република. Трите страни излязоха с общо изказване до Борда на шефовете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР