Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която

...
Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която
Коментари Харесай

Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет утвърди, отразява в цялостна степен националния интерес на България и препотвърждава поредната поддръжка за Украйна, както на национално, по този начин и на съюзническо равнище. Тя е напълно съобразена с решенията на Народното събрание.
 
Българската позиция се създава в елементи в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на защитата и Министерството на външните работи.
 
Документът е систематизиран както се постъпва постоянно, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по настоящи интернационалните въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неподходящо на ползите на страната. Една от аргументите е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, в това число такива с най-голям гриф на секретност.
 
Независимо, че не предстои на издание, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са разнообразни от до момента заявяваните от България:
България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на бруталната съветска военна експанзия против Украйна;Страната ни твърдо поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност;Мирен излаз от войната не може да бъде за сметка на териториалната целокупност на Украйна. Русия следва да съблюдава интернационалното право;Агресията на Русия против Украйна е спор сред тези две страни и НАТО не следва да бъде директен участник в тази война;България е за препотвърждаването на поддръжката на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с образование на персонален състав отвън територията на Украйна;Страната ни поддържа проектите, които са създадени по гледище на страните по Източния фланг и наличието на войски на НАТО на Източния фланг. Това ускорява отбранителните качества на Алианса и в допълнение подсигурява груповата отбрана;До момента не е обсъждано и не се планува никакво разискване на изпращане на български войски в Украйна;България има подготвеност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безплатна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, интернационалното финансово подкрепяне или посредством други съюзни страни.
 
В подтекста на отбелязването на 20-та годишнина от участието на България в НАТО и 75-ата годишнина от основаването на Алианса, страната ни остава правилен и благонадежден сътрудник за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР