ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

За, много за, или против Трети Март

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Ивайло МИХАЙЛОВ

Изчаках няколко дни да преминат мощните пристрастености, с цел да изкажа мнението си по този разделящ нацията въпрос. Без политически оцветени пристрастености, какво се е случило на 3 март 1878? Подписан е един прелиминарен контракт за преустановяване на война сред две империи - в който контракт има една ориентировъчна карта на земите, окупирани от победилата империя. Окупирани! Без период за евакуиране на окупационния корпус, без намек за основаване на свободна страна. Но! В границите на Българската екзархия, по този начин императивно оспорвана от същата империя-победител, стигнала до схизма на тази Българска екзархия.

Дали поради предварителния скришен контракт от 1877 година с Австро-Унгария, дали поради лична уязвимост, само че победилата империя авансово е наясно, че задунайская губерня ще остане в границите Дунав-Стара планина, с най-вече Софийския санджак като екстра. И по този начин се случва на Берлинския конгрес - за псевдонацитата в България - не Берлинския конгрес раздира Българските територии на пет елементи, а Великите Сили не разрешават на евроазиатската империя да сътвори огромна и мощна Задунайская губерня. Защото и те, като тази същата повече азиатска, в сравнение с европейска империя не могат да си показват, че на картата на света се възвръща една хилядолетна страна, която, разпарчетосана или не, за месеци основава собствен Парламент, Конституция, Администрация, армия и всичко належащо, с цел да действа като независима Държава!

Защото нашите Възрожденци са основали към този момент основата - лична Църковна автономност, обучение и самоуправление! И когато се случва Съединението, онази империя насъсква (Боже, за какво ми е като дежавю) сръбския крал, който и австро-унгарските (??!!) щитове не биха избавили...
И едвам тогава Британската империя осъзнава какво се случва. Че няма Задунайская губерня. А възобновена, свободна, европейска България.

Защо написах всичко това? Средноинтелигентният български жител го знае. А останалите не се интересуват. Написах го, тъй като твърдо стоя зад това, че Трети Март е Българският Национален Празник. На тази дата се основава опцията, да бъде възобновена Българската държавност. И макар окупацията, българският народ употребява тази опция, и съумява! Не ме интересува какъв контракт е подписан, не ме интересува сред кои империи. Имали сме шанса, употребявали сме го!

Затова още мисля, че онази госпожа, с кадетската униформа и просташкия (еми ватенка) език за един " посланик ", с пожелания да си стяга куфарчето, ами права е. Войната през днешния ден е идентична с Руско-турската война 1877-78. И двете са окупационни. И двете са под предлог " да освободим... " а в действителност - да се разтеглим...

А в този момент е шансът на Европа....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР