ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов за ФАКТИ: Очаквам засилване на пропагандата, дезинформацията и кибератаките срещу България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Украйна не е сама. Още през 2014 година стартира развой на разширено съдействие с Украйна, в това число по линията на така наречен доверителни фондове. България даже е водеща страна в един от доверителните фондове за лечение и рехабилитация. Има фондове, които подкрепят Украйна в киберсигурността, където водеща е Румъния, в системите за командване и ръководство, където водещи са Англия, Германия и Канада. Има и връзки на двустранна основа за доставки на въоръжение, на муниции, на техника от разнообразни страни, само че на първо място Англия, Съединени американски щати и Канада ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ някогашният длъжностен министър на защитата доцент доктор Велизар Шаламанов , специалист по осведомителни и комуниакционни технологии и сигурност, както и ръководител на Надзорния ръб на Агенцията по връзки и информация на НАТО (NATO Communications and Information Agency).

" По време на войната с Русия, Украйна има нужда от муниции, от гориво, от спомагателни отбранителни оръжейни системи. Именно по тази причина президентът Зеленски напълно намерено и упорито изиска подобен вид поддръжка. Де факто и де юре има съглашение сред Англия, Полша и Украйна за военнотехническо съдействие. Украйна получава помощ по това съглашение и имам вяра, че ще продължи да получава”, уточни той.

“След днешната среща на върха на НАТО чакам помощта да бъде засилена. Ако не се стигне до общо решение с консенсус, това може да стане с коалиция на искащите. Естествено, от основно значение са Полша, Румъния, Словакия, които имат обща граница с Украйна. Логистичната помощ би трябвало да бъде оказана на място и през границите на тези страни”, счита Шаламанов.

“Директен конфликт сред НАТО и Русия е изключен. Именно по тази причина посланията от НАТО и в частност от президента Байдън е, че всяка страна-членка на НАТО е безусловно предпазена по силата на Член 5 от Варшавския контракт. Всеки опит на Русия да упражни напън или да извърши експанзия по отношение на страна от НАТО ще бъде мотив Член 5 да се задейства. Русия не може и не трябва да си разрешава това”, сподели още той.

На въпроса редно ли е България да изиска разполагането на повече елементи на НАТО на наша територия, той отговори по този начин: “Ние на процедура нямаме такива елементи. Определено би трябвало да бъде поискано съществуването на най-малко една батальонна бойна група, която да бъде модел за развиването на нашите батальонни бойни групи. Още по-важно е да бъде поискано укрепване на силите за въздушен суверенитет и противовъздушна защита, както и съответни стъпки за създаване на потенциал за брегова защита със съответни ракетни комплекси, защото нямаме задоволително кораби, а бреговите ни артилерийски ракетни системи са безпределно остарели”.

Велизар Шаламанов разяснява още въпроса дали България е в сигурност: “Както видяхме, при тази нападателна политиката на Путин и Москва, никой не може да е в сигурност. Имаше потребление на химическо оръжие на територията на Англия, евентуално и на територията на България. Има основателни догатки, че през последните 10 години са взривявани български военни хранилища с муниции. Кибератаките са нещо, което следим, извънредно против Съединени американски щати. България, като част от свободния свят и като една релативно уязвима и разграничена страна с не доста мощни институции, е доста комфортна цел за Русия. Цел, в това число на агитация с директна устременост към разцепление и понижаване на силата на НАТО и на Европейския съюз”.

“През 2014 година вследствие на нападателната политика на Русия беше задействан развой на отбранително обмисляне за страните в Източна Европа. Дотогава отбранителни проекти не бяха правени, защото такава опасност се изключваше. Сега такива проекти има и те са задоволително надеждни да защитят България. Лично аз не чакам боен спор на наша територия. По-скоро чакам усилване на пропагандата, дезинформацията, хакерски атаки, в това число против извънредно значими инфраструктури, както и хибридни дейности. Не изключвам, когато един ден България се включи в доставка на нужното за украинската войска, да има и провокации от типа на към този момент случилите се в България гърмежи в складове”, приключи доцент доктор Велизар Шаламанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР