ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако спре газът от Русия: кой как се подготвя

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Звучи като приказка за водачите: от месеци цените на горивата порастват, само че сметките по бензиностанциите - не. Такава е действителността в Унгария. Там от ноември насам един литър дизел и надлежно бензин Super А95 не може да коства повече от 480 форинта (около 1,35 евро). Правителството удължи тази мярка до май. За бензиностанциите това е тежък удар и някои от тях започнаха ограничения, като да вземем за пример вкараха оптимално количество гориво, което едно транспортно средство може да зареди. Други пък напряко се отдръпнаха от пазара.

Полша упреква високата цена на CО2 излъчванията

Унгария, Чехия и изключително Полша упрекват растящите цени на CО2 за енергийната рецесия. Полският министър-председател Матеуш Моравецки неведнъж е намеквал, че пазарните спекулации при търговията с излъчвания са виновни за високите цени на силата. Полша е изключително мощно наранена от високите цени на CO2, защото страната генерира към 70 % от електрическата енергия си от каменни и лигнитни въглища, които съществено вредят на климата. За разлика от Полша, Франция получава 70 % от своята сила от атомни централи, които са виновни за надалеч по-малко CO2 излъчвания. Цените във Франция са едвам към 20 цента на киловатчас, а към 40 % от семействата се топлят на ток. През януари френското държавно управление разгласи, че постанова граница за растежа на цената до 4 %. Така страната се лиши от един от най-важните си източници на налози, което ще ѝ коства към осем милиарда евро. От друга страна, държавното управление подреди на електрическата компания EDF, която е мажоритарна държавна благосъстоятелност, да усили краткотрайно количеството нуклеарна сила, която продава на по-малки съперници. Без тази стъпка французите щяха да са застрашени от 35-процентно нарастване на разноските за електрическа енергия.

Франция удари спирачка на цените и вкара регулации

Париж предприе съществени ограничения и във връзка с цената на газа. След като тя бе увеличена през октомври, последвалото рисково нарастване на цените на европейските енергийни пазари не беше отразено в сметките на крайните консуматори по напътствие на държавното управление. В противоположен случай сметката за парно на французите щеше да се усили с 30 %. Освен това към шест милиона семейства във Франция с невисок чист приход получиха енергиен чек в размер на 100 евро през декември.

Още предходната есен Франция вкара и автоматизирани стабилизатори на цените. Производителите на сила, които осъществят високи облаги заради нарасналите цени, би трябвало да ги трансферират на клиентите. Правителството на президента Еманюел Макрон желае да работи за дълготрайни контракти с закрепени цени. Плановете на Франция срещат поддръжка от редица страни, измежду които Испания, Гърция и Чехия. Освен това Испания и редица други страни се застъпват за взаимно закупуване и взаимно предпазване на природен газ. Подобни широкообхватни пазарни намеси обаче не срещат поддръжката на Германия, Австрия и Холандия.

Кризата с Украйна ускорява терзанията и рисковете

Опасността от съветска инвазия в Украйна основава съществени опасности за газовите доставки в Европа. Затова в понеделник гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис организира спешна среща с енергийния министър, представители на газовите доставчици и регулаторите в страната. Гърция получава сред 40 и 45 % от своя газ от съветския държавен тръст Газпром. Той идва по газопроводи, минаващи през Турция и България, тъй че непосреден риск при спиране на подаванията към Украйна няма. Гърция постоянно може също по този начин да усили доставките на газ от Азербайджан или на полутечен пропан-бутан от Алжир, Катар и Съединени американски щати. Италия също се пробва да понижи рисковете като си подсигурява повече полутечен пропан-бутан от Катар – един от най-големите експортьори в света. Министър-председателят Марио Драги и външният министър Луиджи Ди Майо се срещнаха с вицепремиера на емирството, което обезпечава към 10 % от газа на Италия. Сега Рим се надява да усили размера на доставките. Природният газ съставлява към 42 % от енергийния микс в Италия. Австрия, която получава 80 % от газа си от Русия, също търси нови сътрудници. Затова министърката на стопанската система Маргарете Шрамбьок е провела среща с представители на Обединените арабски емирства и Оман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР