ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Приятелите под прикритие на България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В актуалните " нажежени " връзки с македонските управници, един глас се отличава със своята доброжелателност към България. Това е гласът на македонският албанец - Буяр Османи. Той е министър на външните работи за втори мандат. През цялото време като член на държавното управление, Османи не произнесе никаква подигравка, нито неприятна дума към страната ни. Неговите изявления ме върнаха 30 - 10 и няколко години обратно.

В адвокатската фирма на Ценко Барев в Париж, заварих широкоплещест мъж, който говореше с акцент. Двамата пиеха кафе. Ценко дърпаше лулата си, а непознатия споделяше отрицание към Тито и сръбската политика като цяло. Аз оставих ръкописа за списанието на организацията и се насочих към вратата, без да се меся в диалога им. Тогава непознатия се обърна към мен и сподели на всеослушание с цел да го чуем и двамата:

" Ние казуса с Македония ще го оправим с България - на кафé! " Той по този начин натърти на думата " кафé ", че я помня и до през днешния ден. Непознатият се изправи и аз видях, че в едната си ръка разклащаше многозначително филджана. Тогава Барев се намеси и сподели - Божидаре ти нали си " македонец "? Запознай се с престолонаследника на Албания. Непознатият ми протегна ръка и сподели - прави ми удоволствие - Лека.

Малкото му име не помня. В следствие разбрах, че в съпротивата им против политиката на Белград, албанците в Македония и освен там, доста държат на положителните връзки със София. При срещи с членове на техният политическият хайлайф, когато им заговорим на британски те ни прекъсват и споделят, че приказват български. Има и една друга детайлност, която неизбежно ще се окаже от голяма важност за в бъдеще. За разлика от македонците, в албанското общество - сърбомани, или гъркомани - няма!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР