Полицията започна да разчиства рано тази сутрин пропалестински палатков лагер

...
Полицията започна да разчиства рано тази сутрин пропалестински палатков лагер
Коментари Харесай

Полицията разчисти палатков лагер на пропалестински протестиращи във Вашингтон

Полицията стартира да разчиства рано тази заран пропалестински палатков лагер в университета „ Джордж Вашингтон “ във федералната столица на Съединени американски щати Вашингтон, часове откакто десетки протестиращи поеха от там към дома на президента на просветителната институция Елън Гранбърг, заяви Асошиейтед прес.

„ Към 3:30 часа сутринта полицията насочи третото си и последно предизвестие към стачкуващите да се реалокират, заявявайки, че останалите в двора на университета и на прилежащата права на Ейч Стрийт ще бъдат задържани “, заяви самостоятелният студентски вестник на университета.

Управата на университета предизвести в изказване, че може да изключва студенти, участващи в митингите в кампуса на образователното заведение.

„ Докато университетът се стреми да отбрани правата на студентите да показват свободно мнението си,  протестният палатков лагер еволюира в противозаконна активност с участници, които директно нарушават редица академични политики и градски регулации “, написа в изказване на университета „ Джордж Вашингтон “.

Местните медии оповестиха, че някои от протестиращите са пръскани с пикантен спрей, когато полицията ги стопира да не влязат в лагера и че към 30 души са били задържани.

Пропалестински палатков лагер е бил разрушен през вчерашния ден и в Чикагският университет, откакто администрацията му, която в началото позволи издигането му там, съобщи, че митингът е почнал да провокира терзания за сигурността.

Напрежението продължава да пораства от няколко седмици насам в университетските кампуси в Съединени американски щати, а  и все по-често в Европа. Някои колежи неотложно потушиха митингите против войната сред Израел „ Хамас “. Сред тези, които в началото позволиха палатковите лагери на тяхна територия, някои стартират да губят самообладание и да се обръщат към полицията заради нарушавания на реда, терзания за сигурността и присъединяване в протестното придвижване на хора, които не са студенти.

Според изчисленията на Асошиейтед прес от 18 април насам малко над 2600 души са били задържани в 50 кампуса в Съединени американски щати.

Пропалестински протестиращи се завърнаха в Амстердамския университет – ден откакто полицията влезе в конфликти с тях и разтури предходния им лагер в образователното заведение. Силите на реда обявиха, че университетската администрация не е желала от тях да стопират митинга. Но през вчерашния ден полицията употребява булдозер, с цел да разбие барикадите към университета и арестува 169 души.

Амстердамският университет излезе със изказване малко след среднощ, че би желал да откри решение със студентите, които стачкуват от понеделник насам.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР