ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ристо Никовски: Нямаме спор с България. Особено за това кои сме и на какъв език говорим

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В последните дни на 2021 година министърът на външните работи Бужар Османи осведоми публицистите, че през декември 2020 година е получил предложение от тогавашната си българска колежка Захариева за преустановяване на блокадата на договарянията ни с Европейски Съюз. Той сподели, че в документа, който трябваше да подпишем, има две неприемливи точки. Едната беше, че " македонският език произлиза от българския ", а другата, че " македонската нация е основана на основата на българската, в опитите за избавление от Османската империя " (според Канал 5, в новините на 29 декември 2021 г.). Османи не сподели, само че това евентуално е трябвало да е някакъв тип анекс към съглашението за (не)приятелство... Според Канал 5 Османи оцени, че и двете страни имат спор!

Възможно ли е човек на тази позиция да не схваща, че нямаме спор с България? Особено за това кои сме и на какъв език приказваме. Точно противоположното, въз основата на техните фантасмагорични исторически комплекси, София води яростна война против Македония, а ние сме жертва на класическа експанзия. Това е вярната подготовка. Всички останали дават изцяло неправилна визия какво тъкмо се случва. Спор щеше да има единствено в случай че македонската нация и език в действителност бяха измислени от Тито и Коминтерна и София в този момент упорства да го удостовери, а ние не сме съгласни. Основната задача на дипломатите е да дефинират тъкмо всяка обстановка. Или да го приспособят към ползите на личната си страна. Османи прави тъкмо противоположното. Тази негова оценка изцяло обезценява интернационалното състояние на Македония, а главната му задача и дълг е да го построи и укрепи.

Начинът, по който Османи се отнася към скандалното българско предложение, въпреки това, е извънредно аматьорски. На първо място, съгласно главните и освен дипломатически, само че и политически традиции, в случай че желаете неписани закони, подобен позорен и афектиран документ - не се приема. Най-малкото той се връща на мястото, вероятно се хвърля на масата и се прави подобаващ извънредно изострен коментар. Ако имате действителен политически потенциал и осъзнавате своята отговорност, това се раздира в наличието на този, който се осмели да ви го съобщи, тъй като е дълбока засегнатост за вашата страна. Ако не го извършите, вие показвате, че нямате нищо общо с дипломацията. Вие демонстрирате предпочитание да говорите за сходни нелепости, което значи подготвеност да ги приемете. Плюха ни в лицата, а Османи несъмнено се е усмихнал другарски и доброжелателно. Всичко, което Османи сподели пред пресата, е пагубно неправилен и неприличен акт от името на Македония. Още когато бе получено неприличното предложение трябваше незабавно да осведомяваме българската страна, че това е обидно и ние го отхвърляме с отвращение и заради изключителната и неприемлива неприязън прекратяваме всички по-нататъшни контакти.

Тези събития трябваше неотложно да бъдат докладвани във Вашингтон и Брюксел, като се подчертае, че казусът би трябвало да бъде решен от самия Европейски Съюз, а не от Македония, тъй като това е класическо изнудване. Поискахме приемане в Съюза, те дадоха отговор, че сме изпълнили нужните критерии, а блокадата, която слага България, е тяхно предизвикателство, а не наше. Българските претенции би трябвало да бъдат решени съгласно техните б.р. на Брюксел/ стандарти и да се дефинира позиция във връзка с нашето искане. Нека ни слагат условия. Трябваше да се подчертае, че Македония към този момент няма какво да търси в София. Една почтена страна, с експерти, които имат най-малко минимални знания по дипломатически практики и техники, го прави. Всичко останало, което последва, единствено сподели, че ние не сме страна, най-малко не и македонска.

Коментарът е оповестен в " Нова Македония "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР