ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кризата в БСП застрашава и Радев, и съставянето на кабинет

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дали Нинова няма отново да финтира съперниците си, с цел да остане на власт? А в случай че тя получи мандат за договаряния с Политическа партия? Българска социалистическа партия е объркана и раздрана, а дълбоката ерозия в столетницата може да заплаши и съставянето на кабинет.

Оставката на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е закъсняла. Под нейното управление партията претърпя поредност тежки изборни загуби, а резултатите от парламентарния избор на 14.11.2021 демонстрират, че столетницата освен е надалеч от златните си години, а се трансформира във второразрядна политическа групировка. През 2017 „ Българска социалистическа партия за България” имаше 80 депутата, а в този момент евентуално те ще бъдат 26.

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще заседава на 20.11. директно преди втория тур на президентските избори. Нинова има въздействие в съвета и той може би ще удовлетвори настояванията ѝ: да остане ръководител на партията най-малко до януари 2022, когато въпросът за управлението бъде решен на конгрес; да получи мандат за договаряния с Политическа партия за съставяне на постоянен кабинет.

Атаката против Радев ще му сътвори проблеми

Как обаче Нинова би „ влязла” в тези договаряния в случай, че в действителност упрекна групировката на Петков и Василев за бедите, които в последно време сполетяха Българска социалистическа партия? Нинова хем „ поема цялата вина” за загубата, хем съобщи: „ Новата президентска партия „ Продължаваме промяната” лиши 10-15% от БСП”. Около служебния кабинет се е разположило задкулисието, сподели тя по бТВ във вторник и не отговори дали би гласувала за Радев на балотажа. Атаката на Нинова против Радев най-малкото ще му сътвори главоболия тъкмо преди втория тур на 21.11.

Радев долетя в президентството на крилете на Българска социалистическа партия, откакто получи доверието на Нинова. Авиаторът изглеждаше в продължение на години като най-успешният политически ход на председателката на столетницата. Той бе основен мотив за какво тя би трябвало да продължи да води, макар недобрите резултати на парламентарни, локални и европейски избори. Сега „ инвестицията” внезапно се оказва рисков нож с две остриета, който (уж) пробожда Българска социалистическа партия и заплашва властовите позиции на Нинова.

Радев води безапелационно пред проф. Анастас Герджиков. Ала една объркана и раздрана от вътрешен спор Българска социалистическа партия може да направи уязвим настоящия президент. Герджиков направи мощна акция и не би трябвало да бъде подценяван. Движение за права и свободи към този момент се зарече да работи против Радев на изборите. Етническата партия демонстрира отлична форма и мощна готовност както на президентския избор (лидерът им Карадайъ е трети в надпреварата), по този начин и на парламентарния (прогнозни 34 мандата при 29 в 46-ото НС). От значение за Движение за права и свободи е също помощта, която му оказа Ердоган и рухването на ограничаването от 35 секции за гласоподаване отвън Европейски Съюз. Има заплаха също доста от последователите на Радев да помислят, че всичко е предрешено, че успеха му е „ в забрадка вързана” и да си спестят разходката до изборните секции.

" Горещи апели " Нинова да остане водач?

Нинова се опита да разсее съмненията, че ще повтори хода, който тя употребява след слабото показване на евроизборите през 2019, когато първо разгласи оставката си, само че след това я отдръпна, след „ горещите призиви” на нейни последователи. Ако завоюва поддръжката на Националния съвет и Българска социалистическа партия се трансформира в част от формулата на постоянно държавно управление, Нинова ще има по-силни преговорни позиции при започване на 2022, когато би трябвало да заседава конгресът. Не би било изненада, в случай че успее да „ финтира” още веднъж съперниците си и откри метод да резервира властта си.

Не е изцяло изключено обаче вътрешната съпротива да успее да наложи по-ранно, незабавно осъществяване на конгреса. Ако това се случи, форумът може да промени разпоредбите за избор на ръководител на партията (т.е. да се върне остарялата система на избор от конгреса, а не от членската маса на БСП). Последният конгрес на столетницата обаче сподели огромното въздействие на Нинова, а пандемията и неприсъственото гласоподаване могат да затруднят маневрите на съперниците ѝ. По-важното е, че през днешния ден тя размахва пред функционерите на Българска социалистическа партия апетитния морков на властта; сигурно мнозина в Българска социалистическа партия от дълго време мечтаят за министерски кресла.

Ако Българска социалистическа партия бъде управлявана от хора, които потърсят доближаване с Политическа партия, последствията могат да бъдат диаметрално противоположни. Първо, завладяване на столетницата от вътрешната страна от Петков и Василев – с този „ свиреп призрак” плаши Нинова. Дали обаче обезличаването на Българска социалистическа партия към този момент не е реалност?

Българска социалистическа партия може да повлияе негативно

Да, харвардските ученици са доста неща, само че не и леви хора, но тук може да се репликира, че и Българска социалистическа партия на „ Орбан в пола” не е лява партия. Вторият, доста по-оптимистичен за Българска социалистическа партия, вид е този, при който се разпростира действително партньорството с Политическа партия, резултатът е синергичен, като той включва и постоянна формула в изпълнителната власт и Народно събрание. За това, обаче има смисъл да се приказва едвам откакто партиите на митинга сглобят кабинет.

Най-злощастният вид за Българска социалистическа партия е този, при който „ левите консерватори” на Нинова, хората, близки до Политическа партия, готовите на колаборационизъм с ГЕРБ и/или Движение за права и свободи, както и други клики влязат в нескончаем, изострен спор, който сковава партията. От позиция на сегашната настройка на политическите сили, дълбоката ерозия на Българска социалистическа партия би се отразила отрицателно върху вероятностите пред партиите на смяната да конструират нещо свястно и стабилно в изпълнителната власт.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР