ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

САЩ - стъпка назад или стъпка напред към нова архитектурата на европейската сигурност?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Неотдавнашното съвещание на Конгреса на Съединени американски щати породи доста разнообразни мнения по препоръчаните промени в бюджета за защита на страната за 2022 година Доколко това е взаимосвързано с речта на президента на Съединени американски щати Джо Байдън пред Общото заседание на Организация на обединените нации, на която той насочи пред света ново обръщение: преходът от ерата на безмилостни войни към нова епоха на дипломацията. В същото време американският президент изяснява ненапълно спорно, че е допустимо да се борим или да ограничим властническите режими по дипломатически метод единствено с мощна военна поддръжка зад тила ни от страни, които се борят с тези доста властнически режими.

Очевидно поддръжка в смисъл, че огромните страни ще разпростират войни на територията на слабите страни и ще се пробват да преобладават там, давайки недвусмислено ясно на международната общественост, че Съединени американски щати ще подхващат решителни способи против такива властнически страни.

В поддръжката на думите на Джо Байдън, Конгресът на Съединени американски щати реши да показва по какъв начин това може да работи на процедура, по-специално в подтекста на недружелюбните връзки сред Русия и Украйна през последните 7 години по отношение на експанзията на Русия против Украйна. Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати неотдавна утвърди редица обилни промени в плана на военния бюджет на страната за 2022 година Комисията предложения ръководителите на Държавния департамент и Пентагона да показват подробни отчети за рисковете за страните от НАТО и техните съдружници, участващи в планирането, подготовката и стартирането на „ Северен поток 2 “.

Докато тези отчети бъдат готови, Конгресът подреди на президента Джо Байдън да наложи наказания на компании и лица, участващи във въвеждането в употреба на този план за газ и сила, в случай че те подхващат неговата инспекция, узаконяване и застраховка. Без това и без поддръжката на съответните европейски структури, както и на самите държави-членки на Европейски Съюз, северният план на Кремъл надали ще бъде стартиран. Към това би трябвало да се прибавят и протестните дейности на европейските екологични организации, противопоставящи се на вероятните отрицателни последствия за околната среда както за страните от Балтийския район, по този начин и за крайбрежните западни страни по време на стартирането и употребата на „ Северен поток 2 “.

Друга корекция, подкрепена от конгресмените, планува възбрана на американските жители да купуват или продават съветски държавни облигации на вторичния пазар на скъпи бумаги. Това ще направи доста по-трудно за Русия да обслужва външния дълг или да заеме финансови запаси от трети страни или интернационалните финансови институции.

Конгресът на Съединени американски щати предложи " да се притисне до стената " целия хайлайф на Путин. Двупартийна конгресна група от демократи и републиканци предложи да се разиска налагането на персонални наказания против 35 съветски чиновници, олигарси и известни публицисти.

Този лист беше показан на Съединените щати от групата на Навални при започване на 2021 година В документа влизат съветския министър председател Михаил Мишустин, прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, олигарсите Роман Абрамович и Олег Дерипаска, ръководителят на „ Газпром “ Алексей Милър, ръководителят на „ Роснефт “ Игор Сечин, пропагандаторите Владимир Соловьов, общоприет шеф на ORT (Първи канал) Константин Ернст и други

И това, което е много значимо. Съединени американски щати имат намерение да трансформират политиката и да закупят исполин за потребностите на американския защитителен комплекс от Украйна, вместо предходните снабдители - Русия и Китай. Решението е много ненадейно и ще сложи съветските и китайските титанови компании в мъчно състояние, тъй като получават обилни облаги от американския пазар. Но тук поражда забавен въпрос. И от кого в Украйна американците ще купуват исполин, като се има поради, че скандалният украински предприемач Дмитрий Фирташ е безспорен монополист в тази област.

Той е упрекнат от американските управляващи, че е дал огромен рушвет в подмяна на лицензи за създаване на титанови залежи в Индия и желаят екстрадицията му в Съединени американски щати?

Дмитрий Фирташ е притежател на цех " Кримски исполин ", който се намира в Армянск (Крим) и е пререгистриран според съветското законодателство. В Украйна същият цех е регистриран като Ukraine Chemical Products. Титановата група на Фирташ включва и такива предприятия като Мотроновски и Междуреченски минно-преработвателни предприятия, както и " Валки-Илменит ", който се занимава с рандеман и обогатяване на уран, както и производството на титанов диоксид.

Фирташ също има 49% от Запорожкия цех за титан-магнезий. Не е загадка, че доста от компаниите на Димитрий Фирташ са тясно свързани с съветския бизнес, по-специално с " Росукренерго ", където 45% са на украинския олигарх, а по-голямата част е на съветския „ Газпром “. Преди това Фирташ е получавал огромни размери съветски газ на понижена цена, с помощта на поддръжката на В. Путин, получавайки заеми по времето на В. Янукович посредством съветската „ Газпромбанк “. Ако американците осъществят този план, те ще могат на практика изцяло да се откажат от закупуването на исполин от Русия и Китай.

По искане на американските конгресмени в плана за боен бюджет беше включен различен значим миг за Украйна. Те упорстват за увеличение на военната помощ до 300 милиона $ за основаване на архитектура за сигурност в Украйна и упорстват Съединени американски щати да оказват помощ на украинците да основат своя лична система за противоракетна защита. В решението на Комитета се споделя, че „ не по-късно от 90 дни след приемането на този закон, министърът на защитата на Съединени американски щати би трябвало да даде на комисиите по защитата на Конгреса обстоен отчет за опциите по какъв начин Съединени американски щати могат да поддържат Украйна при превъзмогване на минусите на интегрираното противовъздушна и противоракетна защита. Такъв отчет би трябвало да включва варианти за задгранична (в случая американска) военна продажба на сходни системи от Съединените щати или прекачване на съществуващи системи.

Разбира се, окончателният проектобюджет би трябвало да бъде утвърден от Камарата на представителите и Сената. Двупартийната поддръжка за сходни промени на предварителния стадий от подготовката на военния бюджет дава вяра, че те ще бъдат подкрепени от двете камари на Конгреса на Съединени американски щати и ще дават забележителна военна и политическа поддръжка на Украйна в борбата ѝ с Русия и ще се окажат забележителна крачка напред във възобновяване на европейската система за сигурност.
Майкъл Розенберг, политолог, Съединени американски щати
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР