ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Избирателите на ГЕРБ нямат време да припознаят проф. Герджиков

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предстоящите избори ще са избори в подтекста на една умираща политическа система, която търси да се възпроизведе за още малко. Това ще бъдат избори, които няма да решат нищо. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Генерал против професор.

„ Звучи доста кинематографично генералът против професора. За страдание нашият политически развой е надалеч от стандартите на положителната драматургия, а от там и на положителното кино “. Така Делийски разяснява задаващия се конфликт сред борещия се за преизбиране Румен Радев и неговия конкурент ректора на СУ проф. Атанас Герджиков.

Според политолога главният проблем е, че гласоподавателите на ГЕРБ нямат задоволително време, с цел да припознаят проф. Герджиков като собствен претендент. „ Той не е известен отвън академичната общественост, а тя е в извънредно тесни граници. Освен, че не е задоволително прочут, проф. Герджиков е отвън ГЕРБ. Това също ще сътвори проблем на гласоподавателите на ГЕРБ. Това е човек, който не е наш, в този режим мислят партийните гласоподаватели “, съобщи Страхил Делийски.

Целта на издигането на кандидатурата на проф. Герджиков е ГЕРБ да се отвори към периферията.

„ Не съм сигурен дали ще успее да отвори тази външна страна, тъй като той и Борисов са прекомерно разнообразни. Онези гласоподаватели, които са склонни да гласоподават за претендент като проф. Герджиков, ще се сблъскат с нуждата да го съвместят с поддръжката си за Борисов. Те са извънредно разнообразни типажи. Не съм сигурен, че ще се получи тази странна комбинация сред Борисов и ректора на университета добре в главите на гласоподавателите “, означи анализаторът.

Според него, в случай че има нещо несъмнено, то е, че има към 1 милион гласа, които са подготвени да гласоподават против Радев.

„ Въпросът е за кого ще гласоподават. Това са избори 2 в 1, по едно и също време парламентарни и президентски, и доста неща могат да станат. Но с темпото, с което се развива българският политически развой, с драматургичните сюжети, които се пробват политиците някак си да ни показват, електоралната пристрастеност не е на изключително високо равнище. С други думи чака ни изненада, в случай че доста хора излязат да гласоподават. Но в случай че не излязат да гласоподават, изненада мъчно може да се получи “, съобщи Делийски.

Той даде образец с Германия, където е имало изненада, тъй като до урните са отишли 75-76% от гласоподавателите.

„ Трябва да си зададем въпроса за какво в Германия гласоподавателите гласоподават всеобщо, а в България тъкмо противоположното – към 70% не гласоподават. Изненадата за мен ще бъде, в случай че излязат доста хора да гласоподават, само че това не зависи от нас гласоподавателите, а от политиците, които би трябвало да ни накарат да излезем да гласуваме. От тези партии, които към този момент изкараха два изборни цикъла, не можем да изкараме нещо по-различно “, добави политологът.

Промяната не продължава със прекъсване на течове

Според него е забавно по какъв начин ще се държат новите любимци към двамата някогашни служебни министри Асен Василев и Кирил Петков – „ Продължаваме промяната” от една страна и по какъв начин ще се държи проф. Герджиков въпреки това.

„ Основната поръчка на „ Продължаваме промяната” е ще променяме метода, по който се прави политиката. В политиката ние нищо няма да променим, а метода, по който се прави. Няма да променяме налози, няма да променяме преразпределяне, няма да променяме нищо, единствено ще спрем течовете. В този смисъл това не е огромната смяна, от която има потребност част от българското общество “, безапелационен е Делийски.

Той предвижда, че на тези избори няма да забележим огромния политически конфликт за посоката на развиване на България, тъй като това е същността на политическия диалог, а не диалозите за метода на ръководство.

„ Това няма да са избори на политическия конфликт, това ще са избори в подтекста на една умираща политическа система, която търси способи да се възпроизведе още за малко и това са избори, които няма да решат нищо. Но за сметка на това ще ни държат напрегнат или най-малко едни 30% от гласоподавателите “, заключи Страхил Делийски.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР