ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Европа мисли за автономия от НАТО

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Френският водач Еманюел Макрон не се изрече за изтеглянето на американските войски от Афганистан, опасявайки се да не добави още проблеми в раздора сред европейците. Но и той самият, и обкръжението му, са уверени, че актуалната обстановка ще даде причини на дългогодишната концепция на Париж, че европейският континент се нуждае от самостоятелна система за защита, написа френският в. Le Monde, представен от организация " Фокус ".

Както обаче означи френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, не трябва да се чака, че новата система за защита ще падне „ като зрял плод “. Според него по-скоро политиците последователно ще осъзнаят, че автономията би трябвало да бъде все по-голяма. Той отбелязва, че от една страна европейците не желаят да бъдат „ конвой “ на Съединени американски щати, а от друга не желаят нещата да наподобяват, все едно са изоставили Съединени американски щати в сложен миг.

Министрите на защитата и външните работи на европейските страни се събраха на 2 и 3 септември на дълго планувана неофициална среща на върха, където се пробваха да създадат равносметка на първите резултати от събитията в Афганистан. Те разискаха основаването на европейски сили за бързо реагиране от пет хиляди бойци. В същото време създателят на публикацията отбелязва, че през 1999 година в Хелзинки се е говорило за 60-хилядна европейска войска. През 2007 година бе разисквана опцията за основаване на поделение от 1,5 хиляди души, само че всичко това е останало без развиване.

И в този момент тази концепция провокира различия измежду европейците. Така Берлин се застъпва не толкоз за основаването на единна конструкция, що се касае за коалиция от страни по избор. Висши европейски чиновници споделят, че е извънредно време Европа да намерения за своята самостоятелност и стратегическа автономност. В същото време обаче доста страни не желаят да подхващат дейности, които биха могли да слагат Европейски Съюз в конкуренция с НАТО. Въпреки това Европейският съюз, който в началото е основан под закрилата на „ американския чадър “, в този момент е в спешна обстановка. През последните две десетилетия на всички места, като се изключи Ирак, европейците придружаваха Съединени американски щати в интервенциите им. Така че напускането на Афганистан ще докара до преоценка на мненията. Джо Байдън, на фона на своя предходник, се радваше на благоволението на европейците, само че в този момент явно ще го загуби. По-специално, вижда се смяна в отношението от страна на Германия и Англия, които също участваха до последно в афганистанската акция.

Авторът на публикацията обаче отбелязва, че последователното отдръпване на Съединени американски щати от разнообразни елементи на света е почнало още при Обама. Тръмп е работил по-показно, само че същността е същата: в Съединени американски щати е настъпила епохата на „ неоизолационизма “. Но европейските политици незабавно показват: колкото и мощно да е разочарованието, сега няма почтена опция на съюза със Съединени американски щати. Нито страните от Централна Европа, нито самата Германия даже не повдигат въпроса за занемаряване на трансатлантическия съюз. По-специално, тъй като европейците не могат да „ летят на личните си крила “ в редица области: да вземем за пример по въпросите на разузнаването. Като опция, европейците са подготвени да основат европейска конструкция в границите на НАТО, само че очертанията ѝ към момента са неразбираеми.

Засега Европейски Съюз няма нито средства, нито желание да размени НАТО, само че си е сложил за цел най-малко да дефинира своя „ стратегически справочник “, което се чака да стане през първото полугодие на 2022 година, когато Франция ще ръководи над Европейски Съюз. За Европа това е значимо, в случай че Съединени американски щати понижат степента на присъединяване в други спорове: в Близкия изток (Сирия, Ирак), в Африка (зоната на Сахел), в Украйна, тогава Европа да може да излезе на напред във времето там. В същото време присъщата за Съединени американски щати отмалялост от „ безкрайни войни “ може да налее масло в огъня при техните съдружници. За европейските водачи ще бъде по-трудно да убедят популацията си в изгодите и легитимността на задграничните акции. Те ще би трябвало да преразгледат тези задачи, които в този момент са в дейна фаза.

Но като се има поради отдръпването на Обединеното кралство, което преди блокираше всевъзможен прогрес към военна самостоятелност на Европейски Съюз, в този момент доста ще зависи от Германия. В момента там тече предизборна битка, само че дипломатите считат, че във всеки случай немските управляващи ще се застъпят за подсилване на европейските сили, което не би противоречало на уговорката на НАТО. Франция схваща терзанията и стремежите на своите съдружници, тъй че да вземем за пример, когато Еманюел Макрон се срещна с огромния покровител на НАТО, министър председателят на Нидерландия Марк Рюте, той не засегна тематиката за армията, а тази за миграцията, която също може да донесе доста проблеми, написа Le Monde.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР