ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Те бият, ние ги повишаваме: Какво показа отказът на Гешев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Аргументът, с който основният прокурор Иван Гешев отхвърли да се яви пред Народното събрание, с цел да регистрира какво е приключил по сигналите за полицейското принуждение над протестиращите през лятото на 2020, е неплатежоспособен. Принципът за разделянето на управляващите, на който се базира, не значи, че управляващите в страната не би трябвало взаимно да се управляват. Точно противоположното - допуска го. Впрочем, още през 2019 господин Гешев шокира мнозина с признанието, че не бил последовател на " тоталното разделяне на управляващите ". Изглежда основният прокурор има някакви свои разбирания за това какво повелява този принцип. Ала опитът му да дописва " в крачка " Аристотел, Полибий и Монтескьо напълно не значи, че възгледите му са законосъобразни.

Как Гешев пояснява закона

Искрен ли е господин Гешев, когато цитира решения на Конституционен съд, с цел да оправдае отхвърли си? Той нямал нито правото, нито задължението да управлява съответни каузи. Нима това бе спънка за него, когато преднамерено изнасяше информация по настоящи производства? Или той пояснява закона по този начин, както му е преференциално? Да не приказваме, че той можеше да се яви пред депутатите, най-малко с цел да регистрира – без да навлиза в елементи по съответни каузи, с което не би нарушил закона – общо какъв брой са случаите на полицейско принуждение у нас, примерно през последните 2 години, има ли осъдени, какъв брой са, какви са наказванията и така нататък

Именно правилото за разделянето на управляващите бе осквернен при ръководството на Борисов. До наскоро цялата държавна машина като се изключи президентската институция (след избора на Румен Радев), а по този начин също и доста от медиите обслужваха модела ГЕРБ-ДПС. Протестите през 2020 бяха подбудени от публичното отвращение против модела и неговите титуляри. Да го кажем напряко: господин Борисов, а по този начин също господин Доган и господин Карадайъ, като " скрити " съдружни сътрудници на ГЕРБ, както и основният прокурор Гешев, под чието предписание прокуратурата нахлу в президентството, са същинските виновници за напрежението през лятото на 2020. Да, Борисовите министри на вътрешните работи Марин Младенов и Христо Терзийски би трябвало да подадат оставки като депутати, само че в случай че това се случи, би трябвало да е единствено първата стъпка.

Всичко беше заметено под килима

А за какво да подават оставки, ще попитате? Защото Младенов и Терзийски бранеха и обгрижваха въпросния неприличен модел. Г-н Младенов съобщи, че " като служител на реда от кариерата " осъждал " всевъзможни прояви на принуждение " и " още в нощта " на 10 юли 2020 разпоредил цялостна инспекция на сигналите за полицейски побой над протестиращи. Там е работата обаче, че както се и очакваше, по-скоро се стигна до замитане на случилото се под килима, имаше замазване и прикриване на отговорността. Този „ процес” продължи и при приемника му в Министерство на вътрешните работи Терзийски (шеф на Главна дирекция " Национална полиция " по време на протестите), който през днешния ден също гръмко осъжда „ всевъзможни форми на насилие” и се пробва да успокои обществото с тезата, че е разпореждал инспекции.

Проверките приключиха със заключението, че единствено четирима служители на реда са надвишили пълномощията си на 10 юли; същите са осъдени дисциплинарно. Най-тежкото осъденият със " възбрана за покачване " за период от 2 години, е Андон Андонов, който по време на митингите е на основен пост в Столична дирекция на вътрешните работи - шеф на отдел " Специализирани полицейски сили ". Той обаче след това намира кей под шапката на Гешев - в Бюрото за отбрана на очевидци при започване на 2021. Кадри от случилото се на 10 юли демонстрират по какъв начин Андонов бие с палка арестувани протестиращи и дава нареждания на сътрудниците си.

Синхронът, с който работят органите на „ бившия” модел, е забележителен, а лайтмотивът - фрапантен: те бият, ние ги наказваме извънредно строго – като не ги покачваме. В наказването и " трудоустрояването " на Андонов, изненада, несъмнено, няма. Прокуратурата също бранеше, а наподобява и до момента пази останките от модела ГЕРБ-ДПС. Гешев и подчинените му не бързаха да се задействат, когато ставаше дума за барселонската спекулация, сигналите за подслушване на опозиционери или за клиповете, чийто главен воин, съгласно мнозина, е Борисов. Няма потребност да напомням и по какъв начин страната трепереше, с цел да не скапе хатъра на Доган и Пеевски.

Доклад за полицейското принуждение?

С всичко, което е посочил до през днешния ден, основният прокурор не е направил нищо, с цел да разсее съмнението, че е обслужвал въпросния циничен властови център. Ето за какво се колебая, че в случай че Гешев въобще приготви отчета за полицейското принуждение от лятото на 2020, пожелан от народните представители, въпросният отчет ще съдържа някаква сензация, някакви разкрития или самопризнания. Ефект ще има, единствено когато Гешев бъде отхвърлен от поста основен прокурор, а сметката най-сетне бъде връчена на титулярите на модела.

Автор: Петър Чолаков

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР