ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Честна надпревара ли е участието на транссексуалните в спорта?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Транссексуалните дами остават по-силни и откакто са минали хормонална терапия ", споделят учени. Но достиженията в спорта зависят и от доста други фактори.

Олимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална, провокира значително разногласия. Критиците настояват, че присъединяване ѝ в категорията на дамите съставлява опасност за честната конкуренция. Други пък споделят, че трансатлетите не трябва да бъдат изключвани, в случай че за тях не съществуват значими прерогативи.

Темата не е задоволително изследвана

Проучванията за спортните достижения на транссексуалните хора напълно не са доста, а оповестени данни за обстановката в професионалния спорт въобще няма. През 2020-а година е направено проучване измежду американски военни, подложили се по време на службата си на промяна на пола. То открива, че след едногодишна терапия с женски хормони те реализират по-добри спортни триумфи от останалите дами. Две години по-късно обаче разликите към този момент не са толкоз огромни, само че и тогава трансжените бягали 12 % по-бързо.

Друго проучване на шведския академик Томи Лундберг установи, че трансжените, подложили се на терапия с женски хормони, след една година като цяло резервират опциите си.

Имат ли преимущества транссексуални дами във високия спорт?

Без хормонална терапия - да. Но и с хормонална терапия, при която по предписание равнището на тестостерона пада за сметка на равнището на естрогена, преимуществата се резервират. " Каквото и да се приказва, транссексуалните дами остават по-силни и откакто са минали хормонална терапия. Това за мен е реалност ", споделя Джоана Харпър от университета в Лъфбъроу. Именно силата - наред с издръжливостта и мускулната маса - е един от основните фактори, определящи преимуществата на един състезател.

Харпър, чиито изследвания са съсредоточени върху трансбегачките като нея самата, отхвърля обаче изказванието, че трансжените в спорта имат " непочтено " преимущество. Тя акцентира, че достиженията на спортиста зависят и от доста други фактори - като да вземем за пример координацията сред очи и ръце и техниката, която е решаваща за спортове като голфа. Един от главните фактори за издръжливостта в спорта е хемоглобинът. Нивата на хемоглобин зависят от тези на тестостерон. Затова и мъжете имат по-висок хемоглобин от дамите. Но проучването на Харпър заключва, че потискането на тестостерона при транссексуалните дами понижава и хемоглобина, надлежно елинира това преимущество. Същевременно и Харпър признава, че наличните данни за трансспортистите са извънредно нищожни.

Откога се демонстрират разликите сред половете в спорта?

Мускулната маса на момчетата и девойките е сходна. Американският педиатър Тимъти Робъртс споделя: " Преди пубертета няма аргументи за делене на девойките и момчетата по пол - психически видяно те са много равнопоставени ".

Разликите в спортните достижения стават осезаеми едвам когато едно дете влезе в пубертета - и то тогава, когато нарасне тестостеронът на момчетата. Според Лундберг, това се случва на към 11-годишна възраст.

Що се отнася до транссексуалните дами, които вземат участие в спортни надпревари на най-високо равнище, за равнището на техния тестостерон има избрани от Международния олимпийски комитет граници - под 10 наномола за литър, които не трябва да се надвишават 12 месеца преди присъединяване им.

Тези граници са избрани през 2015-а година, само че следва да бъдат преразгледани след Олимпийските игри в Токио. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации да вземем за пример промени през 2019-а година своите правила за равнищата на тестостерон и дефинира норма от под пет наномола за литър за 12-те месеца преди надпреварата.

А имат ли преимущества в спорта транссексуалните мъже?

" Установихме, че транссексуалните мъже в действителност преобладават ", изяснява Робъртс, базирайки се на проучването за трансхората в американската войска. След едногодишна терапия с мъжки хормони не са открити разлики при лицевите опори или пробега. Но пък трансмъжете се показват по-добре от другите при коремните преси.

Шведският специалист Лундберг отбелязва, че присъединяване на транссексуални мъже в спортните надпревари не е толкоз деликатна тематика като тази за трансжените. " Дори когато те получат тестостерон, не е опасност за честността на играта, щом минават в категорията на мъжете ", показва той. Проблем би било, в случай че биха желали да продължат да вземат участие с дамите, въпреки да са получавали тестостерон - тогава това би било допинг ".

Как да се реализира по едно и също време равнопоставеност и приемане?

Никой от специалистите не поддържа възбрана за транссексуални спортисти да вземат участие в надпревари. Според Лундберг условията би трябвало да са съобразени с характера на другите типове спорт. " Нямаме елементарно решение или лесни регулации, които могат да бъдат наложени ", споделя той. " В множеството спортове ще бъде проблематично да се включат транссексуални дами и да се резервира равнопоставеността ", споделя той.

Той отхвърля обвиняванията в трансфобия и акцентира, че тематиката е значима, само че отбраната на дамите в спорта също би трябвало да не се подценява. " Трябва да бъдат взети решения ", споделя Джоана Харпър. " Да се надяваме, че приемането на повече и по-добри данни ще докара до по-добри политики ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР