ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проблемите на България се свеждат до проблемите в класната стая

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Емил Соколов, историк от университета в Екзитър:

Политическата рецесия е в действителност рецесия на образованието. Няма по какъв начин функционално необразован електорат да избере функционално грамотни политици. Няма по какъв начин и функционално необразовани политици да осъществят просветителна промяна, която да се оправи с неграмотността, било тя класическа или функционална.

Това го демонстрираха още резултатите от PISA, външните оценения след 7-ми и 10-ти клас и от матурите след 12-ти клас, само че реакция нямаше. Българското обучение не учи на сериозно мислене и умения, а учи учениците да възпроизвеждат ненужни обстоятелства без никаква интерпретация. Това, несъмнено, в един миг докара до това порасналите възпитаници да избират и възпроизвеждат ненужни и безсмислени фигури в политиката. Триумфът на Слави и Има Такъв Народ е следващото доказателство, че просветителната ни система не е пригодена за провокациите освен на 21-ви век, ами и е напряко несъвместима с демокрацията.

Няма по какъв начин да правиш народна власт и да имаш работещи институции с министри, които плагиатстват, лъжат къде са приключили и се кичат с безчет трофеи, които не значат нищо сами по себе си. Обществото обаче не схваща това, тъй като е привикнало да се впечатлява и да рецитира обстоятелства без да може да ги проучва сериозно. По-просто казано, сънародниците ни всеобщо не схващат, че да се преписва е неприятно, че от един лекар на науките до различен лекар на науките разликата може да е от земята до небето и че сама по себе си една докторантура не значи нищо. Дисертациите, докторантурите и научната работа получават смисъл, когато посредством тях освен се натрупват познания, само че и умения. Да препишеш от няколко места и да защитиш дисертация пред комисия, която се интересува само от това дали си си купил верните учебници, е безсмислено.

Казано още по-просто, просветителната ни система възпитава в месианство. Тъй като всеобщо (има изключения, схваща се) учениците в България не се научават да бъдат независими и да мислят и проучват сами, когато пораснат те чакат идването на следващия избавител. Чакат да пристигна този, който ще ги избави, тъй като знае и може повече от тях. Самият избавител не е нужно да е академик човек, задоволително е да познава хора и да има връзки и пари, с цел да направи по този начин, че нещата да се случват. Е, трофеи като " военачалник " и " лекар " са бонус, само че не са наложително изискване, с цел да те припознае българското общество като избавител.

На някои ще им се стори пресилено, само че е по този начин. Българското обучение не учи децата да са дейни и да се сблъскват с провокациите, а още от ранна възраст ги учи, че нещата стават по втория метод. Всичко е мъчно и комплицирано и е най-добре човек да мине метър. Когато учиш децата да се скатават, най-после възпитаваш общество от скатавки, които чакат различен да им реши проблемите. Това е съвършената среда за появяването на Бойкоборисовци и Славитрифоновци. Едно комплексирано и комплицирано общество рано или късно ще се обърне към най-големите комплексари и простаци, с цел да му решат проблемите. Това е, тъй като това общество не познава друго. За да избереш да те ръководи персона, би трябвало ти самият да си такава. Когато седиш в ъгъла и те е боязън близките да не схванат какъв брой доста неща в действителност не знаеш, си избираш най-шумния тъпанар, с цел да отклониш вниманието от себе си.

Проблемите на България се свеждат до проблемите в класната стая. Мнозинството си мълчи, тъй като не знае какво и по какъв начин да направи, простаците ликуват, а кадърните са глас в пустиня.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР