ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Летящият цирк на Има такъв народ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Въпреки неуместното начало, на опита на Има Такъв Народ да сформира държавно управление би трябвало да му се даде късмет. По метода, по който този късмет ще бъде употребен, ще стане ясно и какъв състезател в действителност е Има Такъв Народ, написа Даниел Смилов.

Ако летящият цирк на " Монти Пайтън " правеше държавно управление, резултатът надали щеше да е по-абсурден. Вчера малко преди пет часа Има Такъв Народ се отхвърлиха от втори собствен евентуален претендент за министър председател и се стопираха на Пламен Николов - човек, селекциониран от Слави Трифонов посредством ефирен кастинг и показан като управител в интернационална компания. Мениджърът е и собственик на докторат в кажи речи всички сфери на познанието, само че за сметка на това в българското обществено пространство не е прочут със заета и отстоявана позиция по нито един социално-политически въпрос.

Предишният кандидат-премиер на Има Такъв Народ Петър Илиев - разгласен в това качество от голям брой съществени медии - пък наподобява бе отхвърлен в последния миг заради неприятен публичен отзив, отрицание от парньорите или даже подозрения за плагиатство. Слави Трифонов прокара друга версия - че Пламен Николов е бил определен за техен претендент още преди две седмици. И по този начин може да е, само че нещата изглеждаха по напълно различен метод и театърът с Петър Илиев не бе от изгода за партията на Слави.

Колко парадокс може да понесе демокрацията

Всичко това може да попадне в графата " парадокс, който демокрацията може да понесе ". Има Такъв Народ обаче са на път да провокират и парадокси, които демокрацията не може да понесе. Например откритият от тях модел на " държавно управление на малцинството ", за което единствено те " носят отговорността ", а то се носи на вълните на " плаваща парламентарна поддръжка ". Тази иновация е велосипед с квадратни колела: грациозен дизайн, само че доста сложен за приложимост. Слави, Тошко и компания натискат крепко педалите, само че не са стигнали доста надалеч. А и няма да стигнат.

Малко е срамно да се изяснява за какво парламентарният велосипед с квадратни колела не се движи. Но очевидно това се постанова. Проблемът е в концепцията за политическа отговорност, която в парламентарната народна власт се носи от болшинството в Народно събрание. Това болшинство излъчва държавно управление, крепи го и приема законодателните му оферти. И това болшинство може да смъкна държавното управление. Срещу това болшинство би трябвало да има съпротива - която да го подлага на критика и да се пробва да го унищожи. И най-после: електоратът държи партиите, съставили ръководещото болшинство, виновни посредством избори: в случай че те не се показват добре, хората не им дават гласа си.

Има Такъв Народ настояват, че със своите 65 депутата щели да " носят отговорността " за държавното управление. Но това е единствено половината от нужната отговорност и със страшна мощ виси въпросът кой ще носи останалите 50 %? Има Такъв Народ имат предпочитание това да са Демократична България и ИБГНИ - партиите на смяната - само че без те да са в коалиция, без да са съветвани за състава на Министерски съвет и без да имат подписано съглашение по политики и стратегия. Тук към квадратните колела на велосипеда Има Такъв Народ прибавят и рамка от дървено желязо. И я боядисват в цвета на алената херинга.

Програма няма

Пламен Николов - кандидат-премиерът, който има свежо и положително лъчение - изложи в " Панорама " пет целта, поради които Демократична България и ИБГНИ трябвало да го поддържат. Един от тези цели - мажоритарната система - нито е публичен приоритет, нито пък е нещо, поради което господин Николов ще получи поддръжка от партиите на смяната. В последна сметка какъв брой хора, подкрепящи митингите през 2020-а година, желаеха някаква особена изборна система?

Като оставим обсесиите на Има Такъв Народ с референдума на Слави, остават четири общи целта: Ковид, правосъдна промяна, пенсии и оздравителен проект на Европейски Съюз. Това са същински тематики на българското общество, само че тъкмо по тях би трябвало да се стигне до съгласие какви политики ще се преследват. А макар диалозите сред партиите, до момента нищо като стратегия не е излязло пред обществеността.

Да вземем да вземем за пример казуса с имунизацията. Ситуацията у нас е цялостен неуспех и наесен може да имаме повтаряне на рецесията с ковид. За една година изключителната смъртност в България е към 30 000 души, като публично от Ковид са умряли към 20 000. Догодина може да загубим още толкоз, в случай че няма незабавна имунизация на жителите и други съпътстващи ограничения.

Позитивното в развиването дотук е декларираното желание от Пламен Николов да се подписа документално съглашение по стратегия с Демократична България и ИБГНИ (а и, допуска се, с БСП). Връщането към естествената парламентарна логичност би блокирало и подозренията, че Има Такъв Народ ще конструира някакво държавно управление, което по-късно ще стартира да зависи главно от гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. За да не се стига до такава степен, писменото съглашение би трябвало да включва главните политики, които държавното управление ще организира, само че и главните политики, които няма да организира. В противоположен случай рискът е около контрактуваното да минават и доста законодателни пакети на другите партии и да се окаже, че " държавното управление на малцинството " е отнесено от плаващите болшинства, конструирани към ГЕРБ и Движение за права и свободи.

От шоуто към момента може да излезе нещо положително

Въпреки неуместното начало, на опита на Има Такъв Народ да сформира държавно управление би трябвало да му се даде късмет. По метода, по който този късмет ще бъде употребен, ще стане ясно и какъв състезател в действителност е Има Такъв Народ. Дали са доброжелателни, само че неопитни - което е и разбираемо, и в някаква степен симпатично, само че при всички случаи допуска партньорско отношение от партии като Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия. Или пък са амбициозни политически опортюнисти, които елементарно могат да станат жертва на множеството политико-икономическите акули в нашата акватория.

Във философията - която е новата премиерска просвета - има един принцип на благотворителността (the principle of charity). Той изисква всеки човек да бъде представян във допустимо най-хубавата му светлина, до момента в който със самото си държание не развенчае този облик. От тази позиция към момента Има Такъв Народ наподобяват като доброжелателни, само че политически нови и наивни играчи, които основават леко неуместно шоу в политиката. Все още от това шоу може да излезе нещо положително и на тях би трябвало да им се оказва помощ. Но и те би трябвало да слязат в някакъв миг от велосипеда с квадратните гуми.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР