ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Краят на една епоха: САЩ напускат Ирак

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В навечерието на 20-годишнината от 9/11 американските бойци ще се изтеглят от Афганистан, до края на годината - и от Ирак. Една ера завършва. Съединени американски щати към този момент имат други цели, написа Клаус-Дитер Франкенбергер.

Минаха съвсем 20 години от терористичните атентати в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година. И тъкмо в навечерието на годишнината американските бойци ще се изтеглят от Афганистан. В Ирак - другата страна, където Съединени американски щати потеглиха да се борят против тероризма, а тогавашното държавно управление на Буш възнамеряваше да въдвори нов ред благодарение на военна мощ, през днешния ден към момента има американски войски. Те обаче се грижат основно за образованието на иракските бойци - бойната им задача ще бъде прекъсната в края на годината.

Това също въплъщава " края на една ера ": битката против ислямисткия тероризъм към този момент не е толкоз значима, колкото беше преди години. Дано това омаловажаване не изиграе неприятна смешка. Тъй или инак, Съединени американски щати приключват намесата си в района. Но кой ли ще пристигна на тяхно място?

Изтеглянето на Съединени американски щати има своята цена

В Ирак нещата са ясни: Иран ще се опита да разшири въздействието си, което до момента бива налагано благодарение на въоръжените шиитски групировки - и да затвърди позициите си. В Афганистан обаче се сблъскват ползите не на две, а на много повече непознати страни, които се пробват да се възползват от нестабилното състояние и неналичието на сигурност. Контрол над страната се мъчат да завоюват най-много талибаните, които с тази цел са се съсредоточили изключително върху столицата Кабул.

Изтеглянето на Съединени американски щати от една страна е обяснимо, тъй като американците към този момент се изтощени от интервенциите. От друга страна обаче то си има своята цена. И тази цена ще заплащат афганистанците и иракчаните. Както и тези страни, които ще би трябвало да се борят против новите талази от бежанци.

Да, в действителност завършва една ера. Съединени американски щати към този момент имат други цели.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

" Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР