Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленския каза, че

...
Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленския каза, че
Коментари Харесай

Украйна: По-разширената употреба на западни оръжия ще отслаби руските сили близо до границата

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленския сподели, че използването на западни оръжия за удари вътре в Русия е било значимо решение, което би могло да повлияе на съветската тактическа авиация и способността ѝ да оперира в пограничните региони, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Съединени американски щати се съгласиха да трансформират позицията си и разрешиха на украинските сили да нанасят със западни оръжия удари по военни цели на територията в Русия.

Според Киев решението ще помогне да бъде отблъснато съветското нахлуване и ще улесни защитата в Харковска област.

„ Позволението за приложимост на западни оръжия на територията на Руската Федерация е значимо решение “, написа през днешния ден Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент, в приложението „ Телеграм “.

„ Това ще се отрази на воденето на войната, на планирането на контранастъпателни дейности и ще отслаби опциите на руснаците да употребяват своите сили в граничните региони. Решението ще спомогне и за по-доброто отбиване на съветските въздушни набези ”, сподели Ермак. 

Украйна постоянно нанася удари по окупирания Крим, който Русия нелегално анексира през 2014 година, със западни оръжия. Киев изиска от Вашингтон да му разреши да нанася удари по цели на съветска територия с оръжия, създадени в Съединени американски щати, защото Москва откри нов фронт в североизточната Харковска област, показва Ройтерс.

Харков е вторият по величина град в страната с население към 1,3 млн. души и се намира единствено на към 30 километра от съветската граница. Представители на администрацията на Съединени американски щати настояват, че последното решение е тясно обвързвано с борбата в Харковска област. Те споделят, че то разрешава на Киев да употребява оръжия, доставени от Съединени американски щати, с цел да отвърне на огъня против съветските сили, които „ ги нападат или се готвят да ги нападат “ от другата страна на границата.

Украйна също по този начин се пробва да създаде свои лични оръжия, основно с акцент върху дроновете, за поразяване на цели на територията на Русия. Украински безпилотни летателни апарати удариха съветски петролни уреди и военни цели на стотици километри от границата, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР