ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Затишие пред бира за президентските избори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В летните жеги и посред нажежените политически пристрастености към миналата стихия с парламентарните избори от 11 юли по тематиката за идващото най-важно събитие на годината за България царува мъртвило пред бира. В телевизионните говорилни не разискват наближаващите избори за президент у нас. А те са единствено след броени месеци.

Твърде подмолно и неуместно е да се допусна, че разнородните говорещи глави от телевизионните екрани са се наговорили да мълчат по тематиката. По – скоро в действителност няма какво да кажат и да разясняват заради една съществена причина: няма провокация, няма конспирация, няма различна кандидатура на настоящия президент Румен Радев.

Не споделям, че той е жертван да завоюва втори мандат. Само означавам, че даже да текат някакви издирвателни действия на политическите геолози, които се надяват да изкопаят някое потребно изкопаемо за преработване на президентските избори, конспирацията ще да е доста дълбока и засекретена. Ако ли пък търсят самородно злато измежду неизхабени лица, с цел да бъдат опълчени на Радев, задачата им е не по-малко комплицирана от възможното ровене в предишното.

Защо? Нима в действителност в почти 7 милионна България не може да се откри подобаващ за тази работа човек?

Ако питате мен, способни хора има доста, само че измежду искащи да се нагърбят с неблагодарната задача да бъдат завързани за дулото на оръдията за всеобщо омаскаряване мъчно ще се намерят доброволци. А принудително президент не се става…

Интересното е, че у нас президентът сякаш не е доста овластен, само че на процедура упражнява доста по-силно въздействие от това, което му е отредено по конституция. Да, да, знаем за какво – тъй като е директно определен и това придава неповторима тежест на орязаните му права. Правителствата могат да ръководят и като представители на малцинството от гласоподавателите, само че президентите биват назначавани на работа наложително от болшинството.

Въпреки тази сексапил единствено няколко месеца преди значимата развръзка, която наподобява още по-значима на фона на парламентарния пейзаж, пъстър с безчет заровени гербаджийски мини, няма и няма волонтери на първа линия в битката за президентския пост. Само генералът от пожарната промълви нещо “загадъчно” за личен паламентьор, който щял да приказва непознати езици, щял да бъде почитан в чужбина и така нататък Но след загубата на изборите и гротескното изправяне пред строя на добре познатия в чужбина Даниел Митов, който приказва и непознати езици, спря да популяризира своя “нероден Иванчо”.

Ваденето в последния миг на претендент за президент от шапката с козирката беше специалитет на фокусника от Банкя, комуто доста се искаше да се настани на президентския престол като свършек на победоносната му политическа кариера. Извъртя този номер с Плевнелиев безусловно в последния миг след дълги терзания дали самият той да не се цани за тази работа ( подписвам се под това изказване не за пръв път, само че за пръв път ще загатна, че знам от самия Плевнелиев този факт ). Само че през 2011 година някогашният бодигард на Живков и Симеон беше в зенита си като едноличен притежател на страната, а когато приложи същата хватка пет години по-късно с Цецка Цачева удари на различен камък – генералски, само че същински, а не бутафорен със сикаджийска закалка.

Кеф ти на президентския престол церемониални почести, кеф ти целувки с незадоволително гнусливи непознати водачи – все обичани занимания за него. Но се надцени, подхлъзна се и се пльосна на тепиха в изолираност, която самичък си докара. Тя пък го докара до такава степен да лъготи, че към този момент се бил науправлявал и нямал предпочитание да се явява на надпреварата с Радев. С други думи, предава се и минава освен в парламентарна, само че и в лична президентска съпротива за идващия мандат.

Мълчат апологетите му, които вещаеха по какъв начин щял да размаже оня с президентското юмруче в случай че си пожелае. Е, към този момент не желае. И това е също една смяна, която (той) настъпи дружно с мотиката на повторните избори с низходящ резултат.

Каквото и да се приказва за раздор сред Българска социалистическа партия на Нинова и президента Радев, левите в България отново ще гласоподават за него, а Българска социалистическа партия надали ще му опълчи друга кандидатура.

Ами обичайните съперници на левицата ( измежду които ГЕРБ не се брои поради обичайна си всеядност – потвърдена макар ядните слова на вожда на антикомунистическа тематика в предизборно време)?

Затишието пред бира продължава, само че не може да трае постоянно. Колкото и да се снишаваме, бурята ще ни връхлети. Да бяха столични избори, да кажем, че възможностите за издигане на прозападна опция на Радев отвън популисткия набор са положителни, в случай че не и отлични. Задачата наподобява обаче много по-трудна за решение в това отношение на национално равнище.

Но кой е споделил, че политиката е лесна работа? Победителите на парламентарните избори от Има Такъв Народ го схващат сега по сложния метод след “лесната” им победа, която реализираха с протестния избор. Такъв обаче не се обрисува като обединителна идея на президентските избори. А нищо не демонстрира, че има искащи да се сборят с военния водач, който кара влака по- независимо от всеки път и потвърди тази убеденост с кандидатирането си за втори мандат без да чака утвърждение от никоя партийна ракета притежател, каквато му беше Българска социалистическа партия преди една петилетка.

И въпреки всичко моментната фотография на победител в дуела с бутафорния военачалник не му подсигурява повторението на триумфа от 2016 година. Освен в случай че в действителност не го оставят да завоюва служебно след служебния му кабинет посредством отвод от конкуриране. Време е в партийните централи да оставят встрани бирата и да се изправят против бурята, която неизбежно следва. Защо тя ще бъде също и стихия от възмущение на жителите, очакващи същинско политическо съревнование, в случай че то бъде сменено с непоследователен сговор.

Бел.ред.
И двете партии, Има Такъв Народ и ГЕРБ, на думи са твърдо за мажоритарния избор и имат общо 128 депутата. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР