ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Не се ваксинираш, оставаш без заплата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От началото на юли в най-големия имунизационен център в Русия, открит в Москва, могат да се имунизират до 6000 души на ден. И това е повече от належащо, тъй като имунизационната акция в Русия не върви никак добре. Делта разновидността на вируса изправя страната пред тежко тестване. На ден има по над 20 хиляди нови случаи на Ковид-19, от които една четвърт са в столицата Москва. Няколкостотин души губят живота си всекидневно. По тази причина управляващите към този момент започнаха да задължават жителите да се ваксинират.
Много инфектирани футболни ентусиасти
Освен Москва, Санкт Петербург е другото огромно огнище на болест. На ден в пристанищния град се регистрират над 100 смъртни случая след заразяване с ковид. Експертите се притесняват, че след мачовете от Европейското състезание по футбол ще има доста нови инфекции.

“Всички зависи от това по какъв начин ентусиастите съблюдават правилата”, споделя епидемиологът Антон Барчук преди последната футболна среща, която се организира в града. Въпреки разпространяващия се Делта вид, във почитател зоната феновете на футбола се забавляваха без маски.

Последиците от това се видяха след двата мача на финландския тим: 4500 ентусиасти бяха пристигнали да ги гледат онлайн, 400 от тях се заразиха и след завръщането им родината предадоха болестта на доста други хора. Здравното министерство в Хелзинки в това време свързва 40 % от новите случаи с върналите се от мачовете в Русия.
Високо съмнение към имунизациите
Русия е създала четири ваксини против ковид като най-популярната е “Спутник V”. И въпреки страната да стартира рано с имунизациите, съгласно мнозина даже прекомерно рано, досега едвам 17 % от руснаците са получили най-малко една доза.

Със сигурност проблемите с логистиката и превоза способстват за изоставането с имунизациите. В Дагестан, да вземем за пример, едвам 5 % са имунизираните с една доза, а в Москва - 24 на 100. Но главният проблем е скептичността на популацията към имунизациите. В Русия битуват всевъзможни тайни теории: имунизациите разболявали от рак, водели до импотентност и повреждали репродуктивните качества. Много известна в обществените мрежи е и теорията за наночипа, който ни били вградили дружно с имунизацията.

Много по-отчетливо е обаче недоверието към препаратите, които държавното управление предлага. Проучване на института “Левада” сочи, че 54 % от всички руснаци не желаят да се имунизират.
Задължителни имунизации
Затова в някои райони съветските управляващи започнаха да постановат наложителни имунизации. В Москва да вземем за пример чиновниците в гастрономията, търговията и обществените услуги са длъжни да се имунизират. Това важи и за 60 % от работещите в предприятията. Който откаже – бива освобождаван. Във вътрешните пространства на заведения за хранене и кафенета бинат допускани единствено имунизирани, преболедували или с отрицателен PCR тест. И това води до тежки загуби за сектора.

А в Черноморския район на Краснодар, който включва и известната туристическа дестинация Сочи, от август единствено имунизирани и преболедували ще могат да почиват. Прибиращите се от чужбина, които имат имунизационен документ, към този момент не се нуждаят от PCR тест при завръщането си в Русия.
Безопасна ваксина ли е “Спутник V”?
Според интернационалните проучвания скептицизмът във връзка с “Спутник V” е непростим. Преди Делта разновидността английски учени стигнаха до заключението, че имунизацията има повече от 90 % успеваемост. “Спутник V” защищава и от новата разновидност, само че евентуално резултатът е по-слаб. “Всички съветски ваксини са ефикасни против новия вариант”, споделя Дмитрий Лисовец от здравната работа в Санкт Петербург. “Ефективността на съветските ваксини се удостоверява от научните проучвания.” Те обаче към момента не са оповестени.

По-добре, само че надалеч не задоволително, са изследвани страничните резултати от “Спутник V”. Подобно на AstraZeneca и Johnson&Johnson, съветската ваксина също е векторна. Реномираното научно списание “Nature” цитира препринт на проучване в италианска болница в Буенос Айрес. При 683-те чиновници там, които са имунизирани със “Спутник V”, не са регистрирани странични резултати, включително тромбози. В Бразилия, добавя “Nature”, са сложени 2,8 милиона дози от “Спутник V” и досега няма регистриран нито един смъртен случай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР