ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Възелът пред Слави

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дни преди изборите, " ИТН " диша във врата на Герб. След като по всичко проличава, че партията на някогашните ръководещи е на пързалката, а нейния неофициален водач е пропуснат от европейските си сътрудници, хората на Слави току виж станали първа политическа мощ.

Какви могат да бъдат процентите за нея след машинното гласоподаване? 20 - 21- 22%?

Дори да доближат 25%, те не могат да ръководят сами. В прилежаща Гърция, партията на Мицотакис с 39,8% може да ръководи, тъй като получава спомагателен бонус. Останалата втора, лявата Syriza, каквито и обществени " Суфлаки " да дава обещание, с нейните 31%, още дълго време ще диша праха на десницата. В България няма бонуси. Не единствено. Пак за разлика от Гърция, Франция, Германия и другаде, в София работи система, която може да бъде съпоставена с " Каменотрошочка " на всеки зачатък на партия вид " Нова народна власт ".

Вместо по образеца на европейските демокрации, които насърчават промяната на ръководещата партия с нова, българският изборен закон предизвиква раздробяването на опозицията, което накъсване работи в работа на статуквото. Каква е по същина " ИТД "? В зародиша е публиката на Слави Трифонов с неговите " Сценаристи ". Тези, които назовават " Чалгаджии " десетките хиляди хора, които изпадаха във екстаз из цялата страна на техните постановки, са от калибъра на тези, за които Висоцки беше " Блатник ".

Повече от 20 години Трифонов с подигравка и комизъм подлага на критика " системата ", както никой различен. Безобразията, които методично извърши Герб и неналичието на наказуемост, накараха Слави и неговите хора да се ангажират в политиката. На някои тази самодейност се хареса и рецензиите не закъсняха. " Това не са политици! " се чува постоянно. Този укор в България звучи като комплимент, тъй като " политик " към този момент се смята за апаш. Факта, че хората на " Има Такъв Народ " не са употребили държавни средства и отхвърлят да употребяват е по-печеливш от всевъзможни предизборни обещания. Подобен мотив " партиите на митинга " не могат да употребяват. Мая Манолова, Татяна Дончева и Христо Иванов надалеч не са " семинаристи ", минали през прехода с парченце самун и светена вода.

От " Има Такъв Народ " не се пробваха да сформират държавно управление с тях точно заради това. След 11 юли казусът ще е същия. Ако Слави отново откаже, Герб и Българска социалистическа партия ще го обвинят в лековерие и боязън от вдишване на отговорност.

Положението обаче е друго в съпоставяне със обстановката получила се след предходните избори. Временното държавно управление се включи относително сполучливо в неподходящата конюнктура и някои негови дейности демонстрират, че Румен Радев не е събрал " хора от нож и въже ". Дори се чуват рекомендации за продължение на живота на това държавно управление.

В актуалните бурни политически разбърквания, прави усещане неналичието от страна на президента, на какъвто и да е израз на признателност или покана за съдействие към партията " Мутри вън! " - име към което той самият има авторски права. Това е знак, че президента не пипа прочувствено и осъзнава, че времето отдадено на " Комисии " е чиста загуба. Освен това, има ли виновен човек би предпочел Мая Манолова на мястото Бойко Рашков? Или на Христо Иванов вместо Кирил Петков?

Членовете на Временното държавно управление са добре подбрани и " подковани " професионално хора. Това не са Сакскобурготски, Милен Велчев или Николай Василев! Запретнали са ръкави за извършване на работа, която изисква доста храброст. " Няма Български Великден ", няма " Българска Коледа ". Пред тях има един препъни камък обаче. И той не е дребен. Членовете на краткотрайното държавно управление не могат да отрежат сами пипалата на октопода на корупцията. Те не разполагат с време и настояща Съдебна система. Това е шанса на " ИТН ". Водеща партия в идващия парламент, те могат дружно с промените в законодателството, да сформират държавно управление с членове от екипа на Румен Радев. И възелът пред Слави и пред българското общество, да се разхлаби.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР