ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Умрял ли е Исус на кръста: един толкова стар спор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преживял ли е Исус Христос изтезанието си на кръста, мит ли е неговото възкресение? И какво е смисъла на деятел Павел в християнството? " Дойче веле " показва две разнообразни гледни точки по тематиката.

Милиони хора по света имат вяра в Исус Христос, неговата гибел на кръста, възкресението и възнесението му. Докато последните две са обект на религия, то фактът за живота на Исус е доказан исторически. „ Исус е историческа персона. Християнски, а също юдейски и римски източници от това време удостоверяват неговото битие “, споделя пред Дъждовни води католическият теолог проф. Томас Зьодинг.

Библейският Нов завет и съдържащите се в него четири канонични евангелия, които са един от главните източници за проучването на живота на Исус Христос, разказват в частност и разпятието на Исус на кръста, гибелта му и неговото заравяне. По думите на Зьодинг, като най-вероятна дата на гибелта се смята 30-ата година от новата епоха. Но съществува и друго мнение. Германският историк Йоханес Фрид счита, че Исус не е починал след разпятието му на кръста.

Съмнения, че Исус не е починал на кръста

Аргументите си Фрид излага в книгата „ Исус и Павел. Произходът на християнството в спор “. Своята доктрина Фрид аргументира с тълкуването на разнообразни древен източници, Евангелието на Йоан, разбори на други исторически свидетелства, както и някои данни от актуалната медицина.

Според Фрид, от тялото на прикования към кръста Исус се е изляла плеврална течност. Този факт, както и това, че Исус е останал на кръста релативно малко време, съгласно Фрид, са му избавили живота. При свалянето му от кръста Исус е бил в безсъзнание, заради което не са зародили подозрения, че е мъртъв. По-късно – след полагането му в пещерата, Исус е пристигнал в схващане и е бил забелязан жив от пристигналите на гроба му негови почитатели. И защото мълвата за оживелия Исус би сложила живота му в заплаха, тесният кръг от хора, участвали на неговото оцеляване, са запазили видяното в загадка.

" Крайно невероятна и чисто спекулативна версия "

Такава е версията на Йоханес Фрид. Тя в действителност не е нова. „ Тезата за мнимата гибел “ е доста остаряла “, разяснява теологът Зьодинг. В първите епохи от новата епоха с нея са обосновавали теорията за дуализма на тялото и душата. А разновидността, към който се връща Фрид, е от 19-ти век, когато се е твърдяло, че записаното в Новия завет по отношение на гибелта на Исус не може да подхожда на действителността. Но сериозните откриватели не преглеждат тази версия. Томас Зьодинг твърди, че въпросната версия за оцеляването на Исус е „ извънредно невероятна и чисто спекулативна “. От историческа позиция това е цялостна нелепост “, споделя той.

В книгата си Йоханес Фрид изследва и въпроса по какъв метод в християнските канонични текстове е била одобрена другата версия – за гибелта на Исус на кръста и неговото възкресение. Историкът Фрид счита, че решаваща роля за това е изиграл деятел Павел. Павел, чието в началото име е било Саул (Савел), изначало не е бил в кръга на 12-ту възпитаници на Христос. Напротив, изначало той дори е преследвал ранните почитатели на Исус. По-късно, допуска се, че това е станало в 32-ра година от новата епоха по пътя за Дамаск, където Павел считал да взе участие в арестите на първите християни, пред него се явява видението на Исус Христос, след което Павел стартира да има вяра в него, бива покръстен в християнската религия и стартира да се назовава деятел.

Най-трудната теза

Йоханес Фрид написа, че деятел Павел е разбрал за възкресението на Исус не от неговите най-близки почитатели, а от своето лично привидение. Освен това, твърди историкът, деятел Павел въобще не се е интересувал от същинските обстоятелства за живота на Исус.

Теологът Зьодинг обаче споделя по този мотив следното: „ И това е остаряла теза, която постоянно се появява още от времената на Фридрих Ницше. Според Зьодинг, деятел Павел се концентрира над гибелта на Исус на кръста и възкресението, заради това, че това е най-трудната теза, която дава опция да се откри метод към историята за Исус Христос в нейната целокупност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР