ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нито един служебен кабинет не е излизал извън правомощията си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Момчил Петров във " Facebook "

Част от контактите ми тук напълно откровено имат вяра, че сме очевидци на невиждана интензивност на служебното държавно управление - промяна на висши държавни чиновници, членове на надзорни препоръки и така нататък, политическо говорене на кабинета и предоставяне на политически оценки на активността на предходни ръководства и поръчки за бъдеща посока на развиване. Което пък на собствен е доказателство по тази причина, че е осъществен " прелом ", въведена тирания или най-малкото се случва нещо надълбоко обезпокоително и неправилно.

Аз като човек осъден с историческа памет просто ще напомня няколко решения на български служебни държавни управления, а вие може да разсъждавате до каква степен е невиждана обстановката с решенията на настоящето.
1997 година. Служебното държавното управление на Стефан Софиянски.

В изискванията на разхлабен парламент президентът Стоянов декларира, че България желае участие в НАТО, при свое посещаване в Брюксел. Това има резултата на земетресение. Никога до този миг българска публична власт не е заявявала това. Българска социалистическа партия се стреми да държи страната в сива зона сред Русия и Запада. След тези думи държавното управление на Софиянски основава междуведомствен орган, формиран от министрите на защитата, външните и вътрешните работи, шефове на отдели, дипломати и генерали от висшия команден състав, който да приготви участието. След среща с кмета на Москва, Софиянски споделя: " в никакъв случай не са ми крещяли по този начин ".

Българска социалистическа партия и тогавашните " патриотични " парчета от НКЗНИ и Държавна сигурност упорстват за референдум. В първото си изказване след успеха на изборите Иван Костов декларира: " Българското държавно управление към този момент взе решение. А изборите бяха референдумът - гласувайки за ОДС с внушително болшинство, българските гласоподаватели утвърдиха това решение. "

Втори епизод. Края на 1994 година, служебно държавно управление на президента Желев, длъжностен министър председател Ренета Инджова.

Предишното постоянно държавното управление на Беров позволява смазващо развихряне на силовите групировки и рекета. Буквално правото на всяка икономическа интензивност - от продажба на вестници до някакво произвеждане се заплаща на ВИС, СИК и по-малките им братчета, настрана се регистрират проценти от облагата от всеки по-примамлив бизнес.

Служебното държавно управление споделя, че това би трябвало да спре и афишира " тотална война ". Привикани са шефовете на всички охранителни компании, подсилен е броят на следователите, затегнат е контрола върху приключването на информация, извършена е сериозна чистка в Министерство на вътрешните работи. В резултат мутрите се снишават и зачакват да минат изборите.

Точно в този миг моето семейство беше подложено на рекет и решителната поръчка на държавното управление ни даде кураж да се обърнем към органите за сигурност. И о, знамение, следователите се отнесоха задълбочено и с цялостна поддръжка към обстановката, ГДБОП направиха засада на мутрите, изпопребиха ги пред жилището ни и след това дори михме кръв от стълбищата. При идващото постоянно държавно управление всичко си продължи както досега, само че ето, че служебното държавно управление сподели, че може и по различен метод.

Трети епизод. 2013 година, държавното управление на Милен Райков, президент Росен Плевнелиев. Под благия взор на предходния постоянен министър председател, се получава голяма централизация на държавни средства в КТБ. Всички държавни компании, огромна част от държавните институции, лечебни заведения, общини и прочие държат парите си там. Уж е инцидентно, сякаш по този начин вземат решение съответните виновни лица, само че КТБ събира десетки милиарди и с лекост изкупува посредством подставени лица цели браншове на българската стопанска система, създавайки финансово - индустриални клъстери, за които има дълбоки подозрения че действат непазарно.

Служебното държавно управление издава декрет с който не разрешава държавни компании и институции да държат повече от 25% от средствата си в една банка. Воят е отблъскващ, ударът е точно обмислен и подкосява глинените крайници на КТБ. Макар по-късно да идва на власт държавно управление, което в началото е под въздействие на тандема зад банката, то не смее да анулира указа на служебното държавно управление, тъй като ще освети по неопровергаем метод зависимостта си. КТБ се принуждава, с цел да финансира странната си активност, да набира пари от инвеститори, обявявайки нереално високи лихви. Ситуацията ѝ става нестабилна, тандемът зад нея се изнервя и стартира война за наследството ѝ, която с времето става очевидна. Малко повече от година след издадения декрет на служебното държавно управление, КТБ рухва. Редовното държавно управление на собствен ред е насила да подаде оставка.

Три епизода от работата на служебни държавни управления, които " надвишават пълномощията си ". Всъщност в нито един от тези случаи няма такова надвишаване. Това са дейности в границите на закона, просто засегнатите са мощно изнервени и основават атмосфера на боязън и нервност. Но дейностите са в публичен интерес, след това историята удостоверява недвусмислено това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР