ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Скандалът в МОСВ продължава под носа на министър Личев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Корупционният модел на ГЕРБ, внедрен системата на Министерство на околната среда и водите и обвързван с обслужване на ползите на олигархията чрез потреблението на послушни калинки, които не би трябвало да мислят, а да извършват прищевки и устни заповеди, продължава да вилнее. За това сигнализира източник на ФАКТИ. Контрол и напън върху ръководители на разнообразни звена – посредством тези начини се реализира обслужването на подмолни ползи, на които доста малко хора в администрацията са си разрешавали да реагират.

След като беше задържан предходният министър и до момента в който всички се бяха фокусирали върху новото предопределение на Ревизоро, той като башибозук, си позволяваше да минава всички граници като използваше слепите си протежета - директорките Славея Стоянова и Илияна Тодорова, които награди с длъжностите заместник-министри. Тези персони през последните дни изключително нашумяха с грандиозния скандал провокиран от сегашното управление на Министерство на околната среда и водите, което заяви за връщането им на постовете шефове на дирекции. Съобщението обаче не беше оповестено най-същественото, а точно дейностите, които следва да бъдат подхванати след направените и оповестени констатации - с поста на шеф дирекция „ Води “ се е разделила Илияна Тодорова, Славея Стоянова обаче очевидно е недосегаема, тъй като към момента е на работа в министерството. Възниква въпросът кой стои зад нея, с цел да не може министърът да я уволни.

Остава и питането дали калинките, останали в екоминистерството, ще продължат да служат като пионки на остарялото ръководство. Практиката явно продължава под носа на сегашния длъжностен министър - без знанието му или с неговата благословия.

Фрапантен образец е протичащото се в Изпълнителната организация по околна среда по времето на ръководството на Ревизоро. Само за една година и половина като министър, той освободи и назначи шест изпълнителни шефове на Агенцията.

С тези си дейности Ревизоро попречва естественото и безпроблемно действие на Изпълнителната организация по околна среда. Припомняме, че Изпълнителна агенция по околна среда беше оставена без управление и надлежно без опция чиновниците да извършват служебните си отговорности посредством заповед за цялостна възбрана за осъществяване на каквито и да е било разпоредителни дейности. Това докара до цялостното блокиране на организацията.

Цели 14 дни организацията беше в неспособност да извършва както обикновени дейности от функционалностите си, по този начин и уговорките, които има към Европейската организация по околна среда. По този метод Република България беше сложена под действителна опасност от налагане на чудовищни наказания от Европейската организация в размер на стотици милиони евро. Тази заплаха не е отминала и към сегашния миг. От тук поражда въпросът дали това пък не е клопка към служебно държавно управление.

Аналогичен е казусът с уволнените предходни изпълнителни шефове Георги Велчев и Мануела Георгиева, отказали да се поддадат на натиска от страна на Ревизоро. Въпросният напън припомняме, че се изявявал посредством напредване и завършване на съответни процедури и планове в прорез на законовите периоди и правила.

Встъпвайки в служба 10 дни след парламентарните избори, актуалният изпълнителен шеф на Изпълнителна агенция по околна среда Росица Карамфилова - протеже на Славея Стоянова, първото управническо решение, а може би осъществяване на джука заповед, което взима, е да издаде заповеди за уволняване на предходното ръководство на Агенция в лицето на двамата заместник-изпълнителни шефове и основния секретар. Всички изрично несъгласни с налагания жанр на ръководство на Ревизоро.

Какъв е правилото за избор на изпълнителен шеф на Агенцията по околна среда? Какви са дилемите на Росица Карамфилова и какви задължения е поела? Въпроси, на които министър Личев би трябвало да дава отговор.

От наши достоверни източници, работещи в Министерство на околната среда и водите, разбрахме че Карамфилова незабавно е трябвало да подпише избрани преписки на близки хора до предходната власт, до момента в който останалите процедури престояват със седмици в кабинета на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околна среда. Как изпълнителният шеф преценя кои избрани процедури да се движат, а останалите не?

Министър Личев организира срещи с изпълнителния шеф на Агенцията, като се очакваше тя да бъде освободена от заеманата позиция. Това описаха нашите източници. Учудващо за чиновниците в Агенцията обаче, освен не освободиха Карамфилова, само че и министърът показа собствен специфичен консултант за дейностите в Агенцията Ваня Григорова. Лицето Григорова е била изпълнителен шеф на Агенцията от 2010 до 2017 година в кабинета на Борисов 1 и Борисов 2.

Според наши източници съветникът на министъра Ваня Григорова всеки ден ще бъде в Агенцията и без нейно познание и утвърждение нищо няма да може да се случи там. Това навежда на мисълта тя ли ще бъде неофициалният изпълнителен шеф, до момента в който Карамфилова играе ролята на гумен щемпел. Това би било доста комфортно - индивидът, който ще взима решенията, в действителност няма да носи никаква отговорност. Отговорността ще се преписва на сегашния изпълнителен шеф - калинка, назначена от Ревизорo. Очевидно Карамфилова ще продължава да извършва своите задания - да слуша и да подписва, каквото е нужно.

Казусът продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР