ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

БСП: Никой не я иска, но може ли без нея?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През годините Българска социалистическа партия потвърди, че обича да се явява на избори в коалиция с голям брой присъдружни дребни партии, които с течение на времето ставаха все по-малки и незначителни. Целта на тези политически партийки бе да обезпечат съдружния етикет и депутатското място на водача си. Корнелия Нинова обаче в този момент се е втурнала да разтваря ветрилото както по времето на Георги Първанов, когато Столетницата бе в съюз с още десетина партийки.

Бесепари от всички страни, съединявайте се!

Нинова стяга необятен ляв фронт, събирай остарели червени парчета, все ярки имена в партията допреди 6-7 години: Татяна Дончева и нейното " Движение 21 ", Румен Петков и неговото АБВ и Георги Кадиев, зад който не е ясно има ли законна политическа групировка сега.

В края на 2013 година Татяна Дончева, която бе един от най-острите критици на някогашния водач Станишев и на кабинета " Орешарски ", напусна Българска социалистическа партия, с цел да основе " Движение 21 ". През 2014 година Българска социалистическа партия изключи Георги Първанов и Румен Петков поради основаното от тях придвижване АБВ. Георги Кадиев бе изключен през 2015 година, тъй като се яви за кмет на София редом с аления претендент Михаил Мирчев и с поддръжката на АБВ.

Така завърши процесът на многообразието в Българска социалистическа партия – през 1990-те тя обединяваше в себе си голям брой идейни течения и кланови групи, които след това излязоха от нея като независими обединения, с цел да се върнат в този момент назад като не толкоз външни сътрудници. Името на обединението остава " Българска социалистическа партия за България " и тя фактически би трябвало да придобие по-истински съдружен образ, запазвайки и досегашните безлични и дребни обединения като " Комунистическа партия на България ", Земеделски съюз " Александър Стамболийски ", " Нова зора " и " Екогласност ".

Електорални капацитети и опасности

Доколко по-широк набор вляво ще обхване новата колиция " БСП+ " занапред ще се види, несъмнено е едно - че ще е по-многогласна. Не е ясно и дали новата левица ще надскочи съществено електоралното равнище на Българска социалистическа партия от априлските парламентарни избори. Новите присъдружни обединения наподобява не разполагат с огромен багаж. " Движение 21 " и АБВ се явиха дружно на парламентарните избори през 2017-а и завоюваха 54 000 гласа (1,59% от вота). На 4 април 2021-а АБВ сама събра под 15 000. Не е ясно какъв е приносът на групировката на Дончева в общите 150 000 гласа на " Изправи се! Мутри вън! ", която, въпреки и дребна, бе многочленна коалиция. " Нормална страна " на Георги Кадиев пък, която даже не бе записана от съда, и всяка друга сходна групировка евентуално би имала дребен принос.

Електоралният растеж на новата " Българска социалистическа партия за България ", несъмнено, може да не резултат от елементарен аритметичен общ брой, нито от концепцията за необятното ляво, а просто от повика " старите да се съберем ". Оживелите мемоари за величието на Столетницата въпреки всичко може да я издигнат от унизителното трето място в електоралната подчиненост.

В този носталгичен ляв набор обаче се появява и напълно нов състезател - " Лява Алтернатива " на Жан Виденов. И не е ясно дали тя няма да занули плюса от напъна, отцепвайки обичайни социалистическо-комунистически гласове. Към кръвопийците на столетната снага може да се включи и " Възраждане " на Костадин Костадинов, който със своето абсолютно русофилство завоюва над 78 000 гласа през април.

Ролята на Българска социалистическа партия в новия парламент ще се окаже основна

Акцията " БСП+ " обаче може да способства за нова патова обстановка в 46-ия парламент. " Изправи се! Мутри вън! " е евентуален електорален донор на Левицата и на " ИТН ". И в случай че няколко десетки хиляди гласа се отлеят както с напускането на Татяна Дончева, по този начин и с преориентация към Слави Трифонов, групировката може да не влезе в Народното събрание. Но по този начин партиите на смяната стават единствено две, и въпреки и с по-голям капацитет, " ИТН " и " Демократична България " надали ще съберат парламентарно болшинство. А техните червени линии към Българска социалистическа партия са прекомерно дълбоки, както тези към ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да припознаят Столетницата за посестрима даже с омерзение. Отделно, че в новия парламент най-вероятно ще попаднат националистическите обединения, които преодоляха разединението си и ГЕРБ няма да са сами като в 45-ото Народно събрание.

Така Българска социалистическа партия ще се окаже основният състезател за властта. Което обаче мъчно може да сбъдне фантазията на Нинова да е министър председател - за задачата въпреки всичко би трябвало да си първи. Но пък върху нея може да легне отговорността да се сформира про-ГЕРБ или анти-ГЕРБ държавно управление, или въобще да не се сформира някакво ръководство. Сладко, само че и горчиво е да си този, който хем не желаят, хем без който не може.

С новата огромна коалиция " БСП+ " Корнелия Нинова се пробва да избави главата си от вероятно затвърждаване на изборния неуспех на социалистите през юли. Но вместо това може да си докара на главата непостижима тежест, която да рискува бъдещето не на лявата коалиция, а на личната ѝ партия.

Автор: Веселин Стойнев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР