ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова, политолог за ФАКТИ: Чрез скандала с ББР лъсна явната връзка на ГЕРБ с ДПС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“В 46-тото Народно събрание още веднъж ще се приказва най-вече за плаващи, а не за бетонираните мнозинства”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ политологът Марая Цветкова.

“Именно изборните резултати на Българска социалистическа партия предопределиха тази необятна прегръдка на левите лидери”, сподели ощя тя.

“Партиите неизбежно предизборно ще показват опасението от идването на комунистите на власт”, счита Цветкова. “Лидерите на лявата коалиция принадлежат на статуквото”, добави политологът.

Свързахме се с Марая Цветкова, с цел да приказваме както за възможната коалиция в левия политически набор и новото обединяване сред Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и ВОЛЯ, по този начин и за въздействието, което информациите за ББР, за подслушването на политици и уволненията в Министерство на вътрешните работи и държавната администрация биха могли да имат върху парламентарния избор.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-жо Цветкова, до какво ще докара една необятна коалиция в левия набор съгласно Вас?

- Трябва да се означи, че точно изборните резултати на Българска социалистическа партия предопределиха тази необятна прегръдка на левите водачи, които в противоположен случай мъчно биха могли да превъзмогнат тежките междуличностни спорове между тях. Най-голямата лява партия промени курсa си на отричане по отношение на някогашните си членове. Въпросът е дали тактиката на Корнелия Нинова “и самичък воинът е воин” ще бъде преобразена в обръщение в жанр “аз потвърдих, че съм мощна и даже другите водачи на партии ми повярваха, че мога да повеждам битката против ГЕРБ” или ще наподобява като обезверен вик за помощ.

Предстои да разберем дали една такава коалиция ще попадне в предизборните капани на останалите партии и обединения, които неизбежно предизборно ще показват в една или друга степен опасението от идването на комунистите на власт. Нека не пропущаме и обстоятелството, че една такава коалиция би могла да не смъкне чак толкоз доста от резултатите на ГЕРБ поради дихотомното мислене, което мнозина жители имат по този въпрос.

- Една такава коалиция може ли да бъде опит на Българска социалистическа партия да има по-голямо посланичество в 46-тото Народно събрание, с което да поеме ръководството?

- Консолидирането в ляво, въпреки и с редица недомлъвки, сигурно дава вяра на симпатизантите за едно по-добро показване на 11 юли 2021 година. Идеята за един огромен ляв блок е и в избирателен контраст на останалите русофилски партии, измежду които неизбежно ще попадне и тази на Жан Виденов.

- А смятате ли, че това е допустимо - идващ кабинет на левицата?

- Шансът тази лява коалиция да получи най-вече гласове и към нея да се образува идващият постоянен кабинет към този миг не наподобява огромен. Аз не преставам да си мисля, че и в 46-тото Народно заседание още веднъж ще се приказва най-вече за плаващи, а не за бетонираните болшинства, на които бяхме очевидци през последните години. Останалите по този начин наречени “протестни партии” ще продължат да приказват срещу статуквото, на което водачите на лявата коалиция принадлежат. В този ред на мисли, тази лява коалиция ще има огромен информационен проблем, в случай че не успее да измести фокуса в друга посока.

- Сформира се и друга коалиция - " Българските патриоти ". Каква би могла да е нейната роля в 46-тото Народно събрание, в случай че влезе там?

- За разлика от възможното съставяне на лявата коалиция, тази на “Българските патриоти” не буди никакво вдъхновение нито измежду съперниците на националистическите хрумвания, нито измежду техните симпатизанти. Коалицията мъчно би могла да се откъсне от прозвището “Обединена патерица на ГЕРБ”. Според мен единственият верен ход на Вътрешна македонска революционна организация бе още веднъж да се яви независимо на изборите. Коалицията със противоречивите персони на Веселин Марешки и Валери Симеонов сигурно не е авторитетна, а като единствен плюс можем да отбележим, че този път Волен Сидеров не участва в това националистическо уравнение. И макар поръчките за коалиция без присъединяване на водачите, акцията наложително ще би трябвало да се базира точно върху тях просто тъй като са най-разпознаваеми.

Друг е въпросът дали кардинално има смисъл да гласуваш за коалиция, чийто водачи вероятно ще откажат политически постове. Към този миг единствено Красимир Каракачанов прави безапелационна поръчка за безучастие и то с взор към идващите президентски избори. Моето мнение е, че макар аритметиката на гласовете, влизането на една такава коалиция наподобява още по-спорно и от влизането в 45-то Народно заседание.

- Правдоподобна ли Ви се коства тезата на Валери Симеонов, че " патриотите " са потърпевши от " чекмеджетата "?

- Ако считаме, че Валери Симеонов приказва за имиджовите вреди от присъединяване в кабинета “Борисов 3 “, то тук е прав. Ако приказваме в дословен смисъл, несъмнено не считам, че патриотите са потърпевши от чекмеджетата на Борисов, а в противен случай получавали са облаги от тях.

- Според Вас тази патриотична групировка, в случай че влезе в Народно събрание, би ли могла да се коалира с ГЕРБ?

- Мисля, че сформирането на обединението е учредена на коалирането с ГЕРБ. Нямам друго пояснение за безпринципността ѝ. От друга страна, би трябвало да се означи, че понякога Вътрешна македонска революционна организация прави подмятания, че въпреки всичко е центристка партия, т.е. може да се опита да приказва и с Българска социалистическа партия по тематиките за битката против “джендърите”.

- Как актуалните събития - подслушвани политици, уволнения в Министерство на вътрешните работи и държавната администрация, заемите на ББР, ще повлияят на вота на 11 юни?

- Цялата тази цялост от разнородни кавги е в кошарата на ГЕРБ и неизбежно ще смъкне проценти измежду симпатизанти им. От основно значение е, фактът че посредством абсурда с ББР лъсна явната връзка на ГЕРБ с Движение за права и свободи. Основният ненапълно печеливш контрапункт на ГЕРБ е говоренето за прелом и замяна посредством уволненията на персони, заемащи основни позиции в силовите структури. Да се разчита на късата памет на жителите обаче, към този момент не е печеливш ход. Нека напомним, че Близнашки, повдигнат от Росен Плевнелиев, е запомнен с голяма административна чистка от над 200 уволнения единствено за първите 10 дни.

Въпросът тук е какви дивиденти ще могат да извлекат от свадите останалите партии. Драмите към ББР и подслушването на редица политици, неизбежно донесоха точки на “Демократична България”. Комисията по проверката пък отвори по-широко вратите на Народното събрание на Мая Манолова и хората към нея. Към този миг партията на Слави - “Има подобен народ”, още веднъж като че ли се дистанцира и гледа в профил, този път освен тъй като това е тактиката ѝ, а и тъй като нямат директен принос с разкритията по тези проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР