ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо това решение на служебния кабинет е разочароващо

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар от Ясен Бояджиев:

13 май. Първият работен ден на новото служебно държавно управление. Първото му публично съвещание. Първото му (обявено публично) решение: „ Допълнителните 50 лв. към пенсиите ще продължат да се изплащат най-малко до края на мандата на служебното правителство”.

Радостно, само че и разочароващо

За някои (не единствено пенсионери) това решение е прозвучало доста радостно. „ Браво!”, са споделили несъмнено те, като са чули по какъв начин „ специалисти от финансовото министерство са работили съвсем цяла нощ с министър Асен Василев, с цел да намерят пари за мярката (104 милиона лв. на месец)”, която (по думите на министъра) била ориентирана към „ най-ударените” от рецесията хора. И най-после съумели - макар че „ финансовото положение на страната е извънредно тежко”, а „ българският бизнес е подложен в много тежко състояние”.

Искрено казано обаче, първото решение на новото държавно управление е и малко разочароващо. По принцип съчувствам на пенсионерите и, несъмнено, нямам нищо срещу да получават по някой и различен лев повече. Само че не по този метод. Да, пенсиите в България са обидно ниски. За това обаче си има справедливи аргументи, измежду които никога не е провокираната от пандемията икономическа рецесия. Щом за сходни ограничения по този начин елементарно се намират толкоз доста пари, това значи, че финансовото положение на страната и на бизнеса не е чак толкоз тежко. Човек може да остане с усещането, че нещо отново ни баламосват. Защото тази мярка е образец за подправена правдивост и през цялото време е лицемерно-популистка.

Как стартира

Миналото лято държавното управление на Бойко Борисов стартира отпущането на 50-те спомагателни лв. към всяка пенсия със същите причини - „ в поддръжка на най-уязвимите в изискванията на пандемията “. Всъщност обаче пенсионерите напълно не спадаха към тази група от популацията. Истината е, че тези 50 лв. бяха част от неимоверните старания на властта за потушаване на резултата от почналите по това време всеобщи митинги против нея. Бяха част от масираното разпределяне на пари „ на калпак” на групи хора, чиито приходи и трудова претовареност ни минимум не бяха потърпевши в следствие от пандемията и въведените за нейното превъзмогване ограничавания.

Мярката изначало бе оповестена като „ еднократна”, единствено че митингите продължаваха и използването ѝ бе продължено. После пък на хоризонта започнаха да доближават парламентарните избори и 50-те лв. за пенсионерите станаха естествена част от разгърналото се отдалече " пазаруване " на гласове. (То в края на краищата не оказа помощ кой знае какъв брой, само че това е друга тематика.)

Буквално повтаряне

Сега, след изборите, човек би могъл да си намерения, че към този момент е рационално да се постави завършек на тогавашната „ еднократна” мярка. Защото тя изначално нямаше нищо общо с пандемията и провокираната от нея рецесия. Защото има други групи, които също се нуждаят от поддръжка („ българският бизнес е подложен в много тежко състояние”). И тъй като, в края на краищата, здравната рецесия отминава и стопанската интензивност към този момент се възвръща. А с изключение на всичко това новото държавно управление стартира активността си с безапелационната поръчка за нов вид политика.

Вместо това обаче мярката си продължава със същата мощ - „ най-малко до края на мандата на служебното правителство”. А то, вместо да се разграничи от лицемерните причини на предшествениците си, ги повтаря буквално („ най-ударените от кризата”). Да не би да остане по-назад и да не би някой да си намерения нещо такова: „ Бойко ни ги даваше, а те пристигнаха и незабавно ни ги спряха”. При това зад популисткото надцакване явно стои същият избирателен претекст. Само дето в този момент претекстът е двоен, тъй като с изключение на парламентарни този път предстоят и президентски избори.

„ Отиващото си държавно управление изцеди хазната със противоречиви планове и безразборни предизборни харчове”, сподели предходната седмица президентът на републиката, който се е насочил към втори мандат. Назначеното от него служебно държавно управление обаче постъпва по същия метод. Мога да се обзаложа, че въпросните 50 лв. за всеки пенсионер ще си останат вечно - занапред има да се трансферират от държавно управление на държавно управление, до момента в който всички не помнят от кое място потегли цялата работа. Веднъж дадени, такива неща мъчно се стопират. Популизмът е доста инфектиран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР